Tuesday, September 17, 2024
Home » Είναι επικίνδυνο το «βλέποντας και κάνοντας»

Είναι επικίνδυνο το «βλέποντας και κάνοντας»

0 comments

Όπως έλεγε χθες ένας φίλος που δραστηριοποιείται στα ενεργειακά, το υπόμνημα της ΟΕΒ για την ηλεκτρική διασύνδεση με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο «ήταν ένα σοκ».

Κυρίως γιατί η θετική αντιμετώπιση της διασύνδεσης από την ΟΕΒ δημοσιοποιήθηκε με τρόπο κατηγορηματικό. Την ίδια ώρα που επιφανή στελέχη της ΟΕΒ, ως μεμονωμένοι επιχειρηματίες ή ως σύνδεσμοι, απορρίπτουν ή πολεμούν το έργο.

Η πρώτη ανάγνωση του υπομνήματος της ΟΕΒ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εντυπωσιάζει όντως για την καθαρότητα των θέσεων της ομοσπονδίας. Δεν μάσησε τα λόγια της.

Με δεύτερη και τρίτη ανάγνωση όμως, αναδύονται σημεία που η ΟΕΒ τα παρέκαμψε, αποφεύγοντας σαφή τοποθέτηση. Π.χ., να αρχίσει από 1/1/25 η χρέωση των καταναλωτών ή να την αφήσουμε για αργότερα;

Πιο σημαντικό η στήλη θεωρεί το εξής: στις πρώτες-πρώτες γραμμές, η ΟΕΒ αναφέρει: «Με βεβαιότητα η διασύνδεση μέσω του interconnector με την υπόλοιπη Ευρώπη ενδυναμώνει την θέση της Κύπρου ως αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής επικράτειας, αν και πιθανότατα θα υπάρξει αντίδραση από πλευράς της Τουρκίας». Και μένει ως εκεί. Προσθέτει απλώς πιο κάτω ότι «(το) πώς αυτό μπορεί να εξελιχθεί θα το δούμε στην πορεία».

Όμως, ο γεωπολιτικός κίνδυνος για το έργο είναι ένας παράγοντας που συζητείται πολύ έντονα μέσα στην κοινή γνώμη. Ίσως πιο έντονα και από την επιβάρυνση των καταναλωτών τα επόμενα χρόνια, θέμα που αρχικά είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις αλλά στη συνέχεια, με τις συνεχείς δηλώσεις για «μηδαμινή επιβάρυνση ανά κιλοβατώρα» φαίνεται να έχουν καταλαγιάσει πολλές από τις φωνές.

Η ανησυχία όμως για μια πιθανή παρέμβαση της Τουρκίας σε κάποιες ευαίσθητες θαλάσσιες περιοχές που θα χρησιμοποιηθούν για πόντιση του καλωδίου, δεν έχει καταλαγιάσει. Ίσως να δικαιολογείται να πει κάποιος ότι αυτός ο παράγοντας αξιολογείται ως ο σημαντικότερος από μεγάλη μερίδα του κόσμου. Και συνδυάζεται βέβαια και με το οικονομικό: «Θα πληρώσουμε τόσα λεφτά και δεν θα είμαστε σίγουροι ότι το έργο θα γίνει και θα λειτουργήσει;».

Και δεν είναι μόνο ο απλός κόσμος που ανησυχεί. Και ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ, ως φορέας υλοποίησης, μετρά ως σημαντικό παράγοντα τον γεωπολιτικό κίνδυνο και τον έχει επικαλεστεί μερικές φορές για να εξασφαλίσει καλύτερες οικονομικές εξασφαλίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές Κύπρου και Ελλάδας. Στις 4/7/24 ο Φιλελεύθερος έγραψε για την επιστολή του προέδρου του ΑΔΜΗΕ στη ρυθμιστική αρχή Ελλάδας (ΡΑΑΕΥ), με την οποία ζητούσε πρόσθετες οικονομικές εξασφαλίσεις (ανάκτηση εξόδων), σε περίπτωση που «παράγοντες εξωτερικοί και εκτός του ελέγχου του Διαχειριστή (σ.Φιλ. ΑΔΜΗΕ) οδηγήσουν σε αδυναμία ολοκλήρωσης του έργου ή σε σημαντική καθυστέρησή του».

Κανένας, από Κύπρο ή Ελλάδα, δεν έχει δώσει δημόσια κάποια ικανοποιητική απάντηση γι’ αυτή την πτυχή. Είναι αλήθεια πως κάποιοι, κυρίως από Ελλάδα, καθησυχάζουν παρασκηνιακά πως η Τουρκία, στον βαθμό που θα είναι επίσημα ενήμερη για τις όποιες εργασίες στις θαλάσσιες περιοχές που θεωρεί αυθαίρετα ότι δικαιούται να έχει λόγο, δεν θα εμποδίσει ούτε τις βυθομετρήσεις από ιταλική εταιρεία, ούτε την πόντιση του καλωδίου αργότερα, από τη Nexans.

Όπως λέει όμως και η ΟΕΒ «(το) πώς αυτό μπορεί να εξελιχθεί θα το δούμε στην πορεία». Αλλά δεν αρκεί να μεταθέτουμε σε μεσοπρόθεσμο στάδιο τις ανησυχίες, επειδή δεν έχουμε τρόπο να τις διασκεδάσουμε σήμερα. Δοκιμάσαμε πολλές φορές το «βλέποντας και κάνοντας» και δεν μας βγήκε σε καλό.

Επειδή λοιπόν φαίνεται να αυξάνεται μέσα στην κοινή γνώμη η στήριξη προς την ηλεκτρική διασύνδεση, ως μία καλή διέξοδος για αύξηση της προφοράς ηλεκτρισμού, ενίσχυση του εσωτερικού ανταγωνισμού και μείωση του κόστους του ρεύματος, ας επικεντρωθούν οι προσπάθειες όσων προωθούν το έργο στην παραχώρηση διασφαλίσεων ότι δεν θα καλυφθεί – προστατευθεί – αποζημιωθεί μόνο ο φορέας υλοποίησης σε περίπτωση που το έργο ανατραπεί από εξωτερικό παράγοντα, αλλά να καλυφθούν και να προστατευθούν και οι καταναλωτές.

Για παράδειγμα, ένας φίλος είπε τις προάλλες μεταξύ σοβαρού και αστείου «ας ξεκινήσουν τα έργα από το επίμαχο σημείο θαλάσσης. Αν μη τι άλλο να μην προλάβουμε να χάσουμε πολλά λεφτά αν είναι να παρεμποδιστεί η διασύνδεση»!

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More