Friday, September 20, 2024
Home » Δύσκολος ο Σεπτέμβριος για τις οικογένειες εργαζομένων

Δύσκολος ο Σεπτέμβριος για τις οικογένειες εργαζομένων

0 comments

Η επιστροφή στην κανονικότητα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές δεν θα είναι εύκολη για τα νοικοκυριά. Η ακρίβεια τσακίζει και εξανεμίζει τα εισοδήματα. Φουσκωμένοι σε εξωφρενικά επίπεδα λογαριασμοί ηλεκτρισμού, αυξημένες δόσεις δανείων από την κερδοσκοπική επιτοκιακή πολιτική των τραπεζών, τρόφιμα, φρούτα, λαχανικά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε πρωτόγνωρα ύψη, συνθέτουν ένα σκηνικό που θέτει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα ενώπιον δύσκολων και ψυχοφθόρων συνθηκών αφού την μια οι ανάγκες αυξάνονται και από την άλλη τα εισοδήματα διαβρώνονται από το κύμα ακρίβειας.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και η νέα σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά που αρχίζει τον Σεπτέμβριο δεν θα είναι για όλους γεμάτη με ειδυλλιακές εικόνες χαρούμενων και ξέγνοιαστων παιδιών σε σχολικές αυλές, ούτε και για όλους τους φοιτητές θα είναι χωρίς δυσκολίες, κάποιες φορές ανυπέρβλητες. Με βάση πρόσφατη σχετική έρευνα του παρατηρητηρίου τιμών του συνδέσμου καταναλωτών, λαμβάνοντας υπόψη τον μέσο όρο τιμών, για κάθε παιδί χρειάζονται 300 περίπου ευρώ για τα αναγκαία (τσάντα, ρούχα, παπούτσια, γραφική ύλη κλπ). Αν η οικογένεια έχει δύο παιδιά το ποσό ανεβαίνει στα 600 ευρώ. Αυτά, χωρίς να ληφθούν υπόψη άλλα σημαντικά και επαναλαμβανόμενα έξοδα όπως φροντιστήρια, δραστηριότητες κλπ.

Επομένως, ενώ είναι θετικό βήμα η πρόσφατη εξαγγελία για χορηγία εφάπαξ ποσού 100 ευρώ για κάθε παιδί, στην πραγματικότητα πρόκειται για μιας πνοής μέτρο που ελάχιστα ανακουφίζει. Σε οικογένειες που έχουν φοιτητές τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα.

Το εξωπραγματικό κόστος των ενοικίων σε συνδυασμό με το γενικότερο ψηλό κόστος διαβίωσης οδηγούν σε φαινόμενα ακόμα και διακοπής σπουδών, αποποίησης θέσεων σε πανεπιστήμια άλλων πόλεων κλπ.

Με αυτά τα δεδομένα, το να συνεχίζει η κυβέρνηση να ανακοινώνει ημίμετρα μιας πνοής, απλά επιβεβαιώνει την απροθυμία της να πάρει μέτρα που να οδηγούν σε ουσιαστική στήριξη των αδυνάτων.

Χρειάζονται δραστικά μέτρα που να αντιμετωπίζουν ολιστικά το ζήτημα όπως:

-Βελτίωση των εισοδημάτων μέσα από τους μισθούς. Πιο συγκεκριμένα η μάχη μέσα από τις Συλλογικές Συμβάσεις που δίνει η ΠΕΟ ώστε το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης να εφαρμόζεται από όλους τους εργοδότες.

-Δικαιότερο φορολογικό σύστημα που να φορολογεί τους προνομιούχους. Μια δίκαιη φορολογική πολιτική θα έχει έσοδα μέσα από τα οποία θα μπορεί να διευρυνθεί η κοινωνική. Προς αυτή την κατεύθυνση επαναλαμβάνουμε την απαίτηση για να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των τραπεζών.

-Προοδευτική κοινωνική πολιτική, πολιτική μισθών η οποία να στηρίζει κυρίως τους εργαζόμενους με χαμηλά εισοδήματα. Μέσα από τη διεύρυνση του θεσμού της ΑΤΑ και μέσα από βελτιώσεις γενικά των μισθών.

Λύσεις υπάρχουν. Βούληση όμως;

Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας ΠΕΟ*

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More