Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή δύο πολύ σημαντικών projects ενεργειακών και οδικών υποδομών που συνδέονται άρρηκτα με την ανάπτυξη της περιφέρειας από τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης στη χώρα, καθώς και ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος – Ε65, ο οποίος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα
εθνικά έργα.
Το mega σύστημα αντλησιοταμίευσης
Την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το «Σύστημα Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία», έχοντας την ευκαιρία να διαπιστώσει την πρόοδο των κατασκευαστικών εργασιών, στις οποίες απασχολούνται ήδη περίπου 400 άτομα. Όπως τονίζεται, το έργο αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα, συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ, αναβαθμίζοντας το εγχώριο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και το ενεργειακό σύστημα της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, η ένταξη του αντλησιοταμιευτικού Αμφιλοχίας προσφέρει συνολικά οφέλη στο ηλεκτρικό σύστημα που υπερβαίνουν τα 120 εκατ. ευρώ ετησίως, καθώς αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επάρκεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και στην απεξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα, στην ευελιξία και στη σταθερότητα του διασυνδεδεμένου ηλεκτρικού δικτύου με την περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών, αλλά και στη μείωση του συνολικού κόστους ηλεκτρισμού.
Ταυτόχρονα, μεταξύ των κυριότερων πλεονεκτημάτων υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου, συγκαταλέγονται η δημιουργία 1.000 νέων θέσεων απασχόλησης κατά την κατασκευή και η διατήρηση 60 θέσεων εργασίας κατά τη λειτουργία για εξειδικευμένο και βοηθητικό προσωπικό, η αξιοποίηση εγχώριων πόρων, ο χαρακτήρας του ως κατά ~70% έργο υψηλής εγχώριας προστιθέμενης αξίας, καθώς και η συνεπακόλουθη βελτίωση τοπικών υποδομών και η αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής.
Επένδυση στρατηγικής σημασίας
Πρόκειται για ένα κομβικό έργο που έχει χαρακτηριστεί, ήδη από το 2013, Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (Project of Common Interest PCI 3.24) και από το 2014 Επένδυση Στρατηγικής Σημασίας. Οι μελέτες του έργου συγχρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα Connecting Europe Facility, ενώ μέρος του συνολικού κόστους (250 εκατ. ευρώ) του έργου χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ).
Η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, μαζί με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες στήριξης της διαδικασίας ενεργειακής μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα, εν όψει της μαζικής διείσδυσης στα ενεργειακά συστήματα της κυμαινόμενης παραγωγής ανανεώσιμων.
Πώς θα λειτουργεί
Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση/αποθήκευση), το έργο περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο) συνολικής χωρητικότητας 9 εκατ. κυβικών μέτρων, ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου.
Η λειτουργία της αντλησιοταμίευσης απαιτεί δύο δεξαμενές με διαφορά υψομέτρου, δηλαδή γεωμορφολογικό ανάγλυφο που η χώρα μας διαθέτει εν αφθονία. Όταν υπάρχει περίσσεια ενέργειας στο σύστημα, η ενέργεια αυτή χρησιμοποιείται για να αντλήσει νερό από τον «κάτω» προς τον «άνω» ταμιευτήρα. Όταν στο σύστημα υπάρχει υψηλή ζήτηση, το νερό επανέρχεται στον χαμηλότερο ταμιευτήρα παράγοντας υδροηλεκτρική ενέργεια. Με αυτόν τον απλό τρόπο, η ενέργεια που «περισσεύει» αποθηκεύεται προσωρινά για να μετατραπεί σε υδροηλεκτρική ενέργεια, όταν το σύστημα τη χρειαστεί.
Η αντλησιοταμίευση είναι η πλέον δοκιμασμένη μέθοδος, η οποία αντιπροσωπεύει το 97% της παγκόσμιας αποθήκευσης. Τα πρώτα αντλησιοταμιευτικά έργα εμφανίστηκαν ήδη από το 1890 για να διαχειριστούν τα φορτία μεγάλων θερμικών μονάδων βάσης. Έχουν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων μεθόδων αποθήκευσης ενέργειας (όπως π.χ. οι εισαγόμενες μπαταρίες), καθώς έχουν δυνατότητα μαζικής αποθήκευσης, πολύ χαμηλότερο κόστος, υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία και μεγάλο χρόνο ζωής που υπερβαίνει τα 50 χρόνια.
Προτεραιότητα
η ενεργειακή
αυτονομία
Συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό στο εργοτάξιο της Αμφιλοχίας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, σημείωσε πως η επένδυση αυτή σηματοδοτεί την είσοδο σε μια νέα εποχή για τον τομέα των ΑΠΕ στην Ελλάδα, καθώς η χώρα προσβλέπει πλέον προς την αξιοποίηση των φυσικών πηγών της για την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας και για μεγάλη χρονική διάρκεια που υπερβαίνει τις 10 ώρες. «Μετά από 10 χρόνια σχεδιασμού, μελετών, διεξοδικών ελέγχων σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα είναι πλέον έτοιμη να κάνει πραγματικότητα το όραμα της παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας μεγάλης κλίμακας, αξιοποιώντας το υδάτινο δυναμικό της αλλά και την ιδιαίτερη γεωμορφολογία της. Η ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας πρέπει να είναι προτεραιότητα. Οφείλουμε πρωτίστως να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις εγχώριες πηγές ενέργειας και να θωρακίσουμε το εθνικό ηλεκτρικό μας σύστημα και βέβαια να εκμεταλλευτούμε προς όφελος της χώρας μας, τις διασυνδέσεις, υποδομές και ενεργειακές πηγές άλλων χωρών. Είμαστε περήφανοι που επενδύουμε και υλοποιούμε ένα έργο με υψηλότατο βαθμό εγχώριας προστιθέμενης αξίας, που θα προσφέρει εκατοντάδες θέσεις εργασίας, θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και φυσικά θα θωρακίσει το εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα, επιτρέποντας την περαιτέρω διείσδυση της εγχώριας, καθαρής και φθηνής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας. Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ δικαιώνει για ακόμα μία φορά το ρόλο της ως η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία ΑΠΕ, που πρωταγωνιστεί με νέες επενδύσεις, θέτοντας ακόμα υψηλότερους στόχους για το μέλλον».
Ο στρατηγικής σημασίας Ε65
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος – Ε65, με το έργο που κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ Α.Ε. να χαρακτηρίζεται στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας και της περιφέρειας. Μετά την επιθεώρηση της πορείας των εργασιών από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, σημειώνεται πως έχει ολοκληρωθεί το 97% – 98% του Ε65, το έργο παραχώρησης του οποίου αφορά στην κατασκευή του ομώνυμου αυτοκινητόδρομου, από ημικόμβο με τον υφιστάμενο αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε. (στο 203ο χλμ.) έως τον ανισόπεδο κόμβο με Εγνατία Οδό (πλησίον των Γρεβενών), καθώς και στη συντήρηση, λειτουργία και διαχείριση του τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε. από τη Σκάρφεια μέχρι τις Ράχες Φθιώτιδας.
Ο αυτοκινητόδρομος Ε65 έχει μήκος 181,5 χλμ. και συνολικό προϋπολογισμό 1,3 δισ. ευρώ αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα εθνικά έργα. Διαθέτει την αναγκαία χωρητικότητα, ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου δύο λωρίδων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση συν ΛΕΑ και κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου σε νέα χάραξη συνδέοντας την ανατολική με τη δυτική Ελλάδα.
Σήμερα σε λειτουργία βρίσκονται τα 14,2 χλμ. του νότιου τμήματος από τη σύνδεση του Ε65 με τον αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε., έως και τον Ανισόπεδο Κόμβο Καρπενησίου στην περιοχή Λειανοκλαδίου, καθώς και το σύνολο των περίπου 80 χλμ. του τμήματος από τον Α/Κ Ξυνιάδας (32,5ο χλμ.) έως και τον Α/Κ Τρικάλων (112ο χλμ.).
Υπό κατασκευή από την ΤΕΡΝΑ Α.Ε. βρίσκονται τα υπολειπόμενα 18,3 χλμ. του Νότιου τμήματος καθώς και το Βόρειο τμήμα, συνολικού μήκους 70,5 χλμ. από Α/Κ Τρίκαλων έως και σύνδεση με Εγνατία Οδό δυτικά των Γρεβενών.
Σημαντική επιρροή στις μεταφορές
Αξίζει να σημειωθεί πως με την ολοκλήρωσή του, ο αυτοκινητόδρομος Ε65, θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας και ειδικά των περιοχών της Θεσσαλίας καθώς και της Δυτικής Μακεδονίας, ενόψει μάλιστα και του εγχειρήματος της απολιγνιτοποίησης και της μετάβασης της περιοχής αυτής σε μια βιώσιμη ανάπτυξη. Με αυτά τα 181,5 χλμ. σύγχρονου ασφαλούς αυτοκινητοδρόμου, θα συνδέεται το λιμάνι της Ηγουμενίτσας -που λειτουργεί ως πύλη της Ελλάδας προς την Κεντρική Ευρώπη- με το λιμάνι του Βόλου, ενώ θα μειωθεί κατά περίπου δύο ώρες το συνολικό ταξίδι από το λιμάνι του Πειραιά προς τα δυτικά Βαλκάνια.
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στην αναπτυξιακή ώθηση που θα προσφέρει ο Ε65 σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, που με την ολοκλήρωσή του θα είναι πιο γρήγορα και εύκολα προσβάσιμοι. Ειδικότερα, η ολοκλήρωση του Ε65 αναμένεται να μειώσει σημαντικά τις αποστάσεις των ταξιδιών. Ενδεικτικά επισημαίνεται ότι συνολικά το ταξίδι από Λαμία έως και Εγνατία Οδό, μέσω του Ε65 θα διαρκεί 1 ώρα και 45 λεπτά, από 3 ώρες και 15 λεπτά σήμερα και η μετάβαση στα Γρεβενά και στο Μέτσοβο θα είναι υπόθεση 4 ωρών. Αντίστοιχα, ένα ταξίδι από την Αθήνα στην Καστοριά ή στην Κοζάνη θα γίνεται πραγματικότητα σε περίπου 4 ώρες και 30 λεπτά.