Δύο ποσοστώσεις στο χαλλούμι για ένα χρόνο – 19% και 30% το αιγοπρόβειου γάλα
Στο 19% μειώνεται η συμμετοχή του αιγοπρόβειου γάλακτος στο προϊόν χαλλούμι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) από τις 16 Αυγούστου 2024 έως τις 15 Φεβρουαρίου 2025, για τους μήνες δηλαδή με περιορισμένη γαλακτοφορία, ενώ για τους υπόλοιπους μήνες του έτους από 16 Φεβρουαρίου 2025 έως τις 9 Ιουλίου 2025 το ποσοστό ανεβαίνει στο 30%. Μέχρι και τις 15 Αυγούστου 2024 το ποσοστό διατηρείται στο 25%.
Τα πιο πάνω στοιχεία συζητήθηκαν χθες στο υπουργείο Γεωργίας σε ξεχωριστές συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς, με σκοπό τη διαφοροποίηση του ποσοστού συμμετοχής του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παρασκευή του χαλλουμιού μετά τις 9 Ιουλίου 2024, όπου λήγει η μεταβατική περίοδος. Σημειώνεται πως τα νέα ποσοστά καθορίζονται μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να κάνει χρήση πρόνοιας του κανονισμού που επιτρέπει στα κράτη μέλη πλήρη συμμόρφωση μετά από νέα πενταετή μεταβατική περίοδο. Σημειώνεται ότι για τον καθορισμό του ποσοστού της ξηράς περιόδου λήφθηκε υπόψη η παραγωγή αιγινού και πρόβειου γάλακτος Νοεμβρίου όπου ανέρχεται στο 19%. Αντίθετα τους μήνες της άνοιξης η συμμετοχή αιγινού και πρόβειου γάλακτος φθάνει το 40%.
Σημειώνεται ότι στη διαβούλευση συμμετέχει και λειτουργός του υπουργείου Εμπορίου, Υπουργείο που θα προβεί στη σχετική δημοσίευση του νέου διατάγματος που θα καθορίζει τη διαφοροποίηση του ποσοστού συμμετοχής του αιγοπρόβειου γάλακτος στις προδιαγραφές παρασκευής του χαλλουμιού ΠΟΠ για τον επόμενο χρόνο. Μέσα στο χρόνο αυτό και αναλόγως του πως θα διαφοροποιηθούν οι ποσοστώσεις ανά μήνα, η κυβέρνηση θα καθορίσει το πλάνο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια της μεταβατικής περιόδου για συμμόρφωση με τις προδιαγραφές της ΠΟΠ. Σημαντικό ρόλο για τα ποσοστά που θα ισχύουν στη νέα μεταβατική περίοδο θα διαδραματίσει η καταγραφή του αιγοπρόβειου γάλακτος σε πραγματικό χρόνο από τον προσεχή Οκτώβριο.
Τονίζεται ότι πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα προόδου για αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του αιγοπρόβειου γάλακτος, καθώς το 2029 που εκπνέει η μεταβατική περίοδος, στο χαλλούμι η ελάχιστη χρήση αιγινού και πρόβειου γάλακτος πρέπει να υπερέχει του αγελαδινού. Δηλαδή, με το τέλος της μεταβατικής περιόδου το χαλλούμι θα παρασκευάζεται με κατ’ ελάχιστο 51% αιγοπρόβειο γάλα.
Οι ομάδες των αιγοπροβατοτρόφων ζήτησαν τον καθορισμό ενιαίας ποσόστωσης για ολόκληρο το χρόνο και το ποσοστό αυτό να αυξάνεται σταδιακά μέχρι το 2029 που εκπνέει η μεταβατική περίοδος, ώστε το προϊόν να καταστεί αξιόπιστο και να μην έχει διαφορετική σύσταση κάθε μήνα. Υποστήριξαν ότι με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί βεβαιότητα, και δεν θα αμφισβητείται κάθε χρόνο η ελάχιστη χρήση αιγινού και πρόβειου γάλακτος στο χαλλούμι. Περαιτέρω, υποστηρίζουν ότι το προτεινόμενο διάταγμα δεν παρέχει κίνητρα για αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και το ερευνητικό πρόγραμμα για την ανίχνευση της γαλακτόσκονης στο χαλλούμι. Τον περασμένο Ιούνιο έχουν ξεκινήσει οι εργασίες και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν το Υπουργείο Γεωργίας, το ΤΕΠΑΚ, το Γενικό Χημείο του Κράτους και το Τμήμα Γεωργίας. Το όλο έργο αποσκοπεί στη διαφύλαξη της αυθεντικότητας του χαλλουμιού, ως μοναδικό κυπριακό προϊόν μετά και την καταχώρισή του ως ΠΟΠ στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρείται πάντως σημαντική καινοτομία η εφαρμογή για πρώτη φορά επιστημονικών μεθόδων στον προσδιορισμό της αυθεντικότητας του χαλλουμιού και γενικότερα σε τυριά με υψηλή θερμική επεξεργασία.