Καθοριστικά για την εργατική ειρήνη στη ξενοδοχειακή βιομηχανία κρίνονται τα 24ωρα που διανύουμε, καθώς το αργότερο έως την Δευτέρα θα υπάρξουν εξελίξεις όσον αφορά την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον κλάδο.
Η μπάλα για το θέμα βρίσκεται στο γήπεδο της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας χωρίς, όμως, να υπάρχουν απεριόριστες επιλογές, αφού εδώ και καιρό το συνδικαλιστικό κίνημα ζήτησε από το Υπουργείο είτε να κηρύξει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις των δύο μερών που γίνονται ενώπιόν της είτε να καταθέσει μεσολαβητική πρόταση για ανανέωση της σύμβασης που έληξε στο τέλος του 2023.
Κι αυτό γιατί οισυντεχνίες ξενοδοχοϋπαλλήλωνθεωρούν ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν εξαντληθεί εδώ και μερικές μέρες τουλάχιστον, με το Υπουργείο να έχει γνώση για τις θέσεις όλων των πλευρών.
Επικρατέστερο σενάριο, πάντως, φαίνεται πως είναι η κατάθεση από τη Μεσολαβητική Υπηρεσία μεσολαβητικής πρότασης για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία βάσει τουλάχιστον των δημόσιων τοποθετήσεων των εμπλεκόμενων μερών, που τόνισαν πως στη τελευταία ευρεία συνάντηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα υπήρξε θετικό κλίμα.
Εντούτοις οι συντεχνίες, σε αντίθεση με τους συνδέσμους ξενοδόχων, φαίνεται να ζητούν όπως το σκηνικό ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και σήμερα, ή το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου η κάθε πλευρά να διευκολυνθεί να πάρει τις αποφάσεις της. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται να γίνονται παρασκηνιακά κάποιες επαφές και βολιδοσκοπήσεις μεταξύ των πλευρών εσωτερικά, αλλά και μεταξύ των δύο μερών με τη Μεσολαβητική Υπηρεσία.
Σήμερα, πάντως θα υπάρξουν κάποιες εξελίξεις καθώς θα συνεδριάσει εκ νέου το διοικητικό συμβούλιο τηςΣΥΞΚΑ – ΠΕΟ για ανασκόπηση της όλης κατάστασης χωρίς να αποκλείεται και η λήψη απόφασης που θα εξουσιοδοτεί τη γραμματεία της συντεχνίας για περαιτέρω χειρισμό του θέματος, ιδιαίτερα εφόσον κηρυχθεί αδιέξοδο.
Το μεγάλο αγκάθι
Το μεγαλύτερο αγκάθι για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στη ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι, όπως άφησαν να εννοηθεί και δημοσίως οι συντεχνίες, το αίτημά τους για περαιτέρω νομική κατοχύρωση όσων συμφωνούνται μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να τυγχάνουν καθολικής εφαρμογής στον κλάδο.
Όπως ανέφερε και προχθές μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο γ.γ. της ΣΥΞΚΑ – ΠΕΟ Νεόφυτος Τιμινής «εμείς εκείνο που ζητούμε είναι το αποτέλεσμα της συμφωνίας που θα επιτευχθεί να εφαρμόζεται από όλους τους ξενοδόχους και για όλους τους εργαζόμενους».
«Τα τελευταία χρόνια, αυτό που διακηρύτταμε και που καταγγέλλαμε από όλα τα ΜΜΕ, ήταν οι παραβιάσεις της συλλογικής σύμβασης και το γεγονός ότι όποτε επιτυγχάνετο μια συμφωνία μεταξύ των συνδέσμων των ξενοδόχων και των συντεχνιών, στην παρουσία πάντοτε του Υπουργείου Εργασίας, την επόμενη ημέρα οι περισσότεροι (ξενοδόχοι) την παραβίαζαν και δεν εφάρμοζαν τα συμφωνηθέντα», πρόσθεσε.
Για το ίδιο θέμα και ο γ.γ. της ΟΥΞΕΚΑ – ΣΕΚ Μιχάλης Φράγκου επίσης μιλώντας στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως οι συλλογικές συμβάσεις του κλάδου αναφέρουν «ξεκάθαρα ότι οι αυξήσεις ή τα ωφελήματα είναι για όλους όσοι εργάζονται στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, ανεξάρτητα αν ο εργαζόμενος είναι γραμμένος σε συντεχνία ή όχι», προσθέτοντας ότι «δεν χωρίζουμε τους υπαλλήλους».
Από πλευράς των συνδέσμων ξενοδόχων, πάντως, φαίνεται το ζήτημα να αντιμετωπίζεται διαφορετικά καθώς μεγάλο μέρος των εργαζομένων στα ξενοδοχεία εργάζεται με προσωπικά συμβόλαια, ιδιαίτερα οι μη οργανωμένοι σε συντεχνίες, ή έχουν άλλες συμφωνίες χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι εργάζονται με υποδεέστερους όρους ή και χαμηλότερους μισθούς, ενώ οι ξενοδόχοι επικαλούνται και διάφορα νομικά ζητήματα γύρω από το θέμα.
Εξάλλου στον κλάδο υπάρχουν νομοθετικά κατοχυρωμένοι κατώτατοι μισθοί, αλλά και κανονισμοί για κάποια ωφελήματα.
Επίσημο αίτημα των συντεχνιών των ξενοδοχοϋπαλλήλων όμως είναι όπως «ολόκληρη η συλλογική σύμβαση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των Περί Εργοδοτουμένων εις Ξενοδοχεία (Όροι Υπηρεσίας) Κανονισμών 1972 έως 2020», και όπως εντάσσεται η οποιαδήποτε τροποποίηση ή ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, στο πλαίσιο συνομολογημένης συμφωνίας μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών, (ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ, ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ, ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ), καθώς και να συνεχίζει να αποτελεί μέρος των πιο πάνω αναφερόμενων Κανονισμών.
Πηγή: philenews.com