Γίνεται το κράτος να μην έχει αναπτύξει μια ολοκληρωμένη πολιτική σε σχέση με τις εταιρείες ουκρανικών και ισραηλινών συμφερόντων, οι οποίες λόγω των εχθροπραξίων στις περιοχές τους, μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στην Κύπρο;
Γίνεται το κράτος να μην κατέχει ολοκληρωμένα στοιχεία σε σχέση με τους τομείς που δραστηριοποιούνται οι συγκεκριμένες εταιρείες αλλά ακόμη και για τον ακριβή αριθμό τους;
Δυστυχώς, στην Κύπρο όλα γίνονται και όλα επιτρέπονται.
Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση τουΔημοσιονομικού Συμβουλίου, παρά το γεγονός πως οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη τουΑΕΠ της χώρας, οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες δεν έχουν ολοκληρωμένη εικόνα, καθώς δεν υπάρχουν συγκεντρωτικά στοιχεία. Κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο, καθώς οι συγκεκριμένοι πολίτες αποτελούν μέρος της κυπριακής κοινωνίας και τα παιδιά τους φοιτούν στα σχολεία της Κύπρου.
Προ ημερών, τοΔημοσιονομικό Συμβούλιο προειδοποίησε πως η οικονομία θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα αν φύγουν εταιρείες ουκρανικών συμφερόντων από την Κύπρο, οι οποίες ήρθαν στο νησί μετά τη ρωσική εισβολή. Μάλιστα, κάλεσε την Κυβέρνηση να μην εφησυχάζεται και να αναπτύξει ολοκληρωμένη πολιτική.
Παρόμοιες είναι και οι ανησυχίες του Συμβουλίου και για εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων που ήρθαν στην Κύπρο.
Στη σημερινή συνέντευξη του στον «Φ»,ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου τονίζει την ανάγκη παραχώρησης κινήτρων τα οποία θα ενθαρρύνουν τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις να επενδύουν στο νησί.
Όπως φαίνεται, η απουσία κινήτρων (πέραν των φορολογικών) αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις για να προχωρήσουν σε περαιτέρω επενδύσεις στην χώρα. Το κράτος θα πρέπει να αξιοποιήσει την παρουσία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων στο νησί καθώς αυτές μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας. Θα πρέπει το κράτος, να εκμεταλλευτεί την παρουσία των ξένων επενδύσεων στην Κύπρο, δίνοντας τους μάλιστα κατεύθυνση για το που θα επικεντρωθούν οι επενδύσεις.
Παράλληλα, θα πρέπει να βάζει και όρο την εργοδότηση μεγαλύτερου αριθμού ντόπιου προσωπικού. Με αυτό τον τρόπο θα ανοίξουν περισσότερες θέσεις εργασίες, θα επωφεληθεί το κράτος από τα έσοδα που θα λαμβάνει λόγω της δραστηριοποίησης των συγκεκριμένων επιχειρήσεων και ταυτόχρονα θα συμβάλει στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.
Ως γνωστό, μετά την επιβολή κυρώσεων στους Ρώσους αλλά και τον τερματισμό του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, γνωστού ως Σχεδίου Χρυσών Διαβατηρίων (για το οποίο λόγω των καταχρήσεων που υπήρξαν η χώρα έγινε ρεζίλι διεθνώς), υπήρξε ένα μούδιασμα στην κυπριακή αγορά.
Συνεπώς, το κράτος θα πρέπει να εκμεταλλευθεί την κατάσταση η οποία διαμορφώνεται με την μεταστέγαση των εταιρειών ουκρανικών και ισραηλινών συμφερόντων στην Κύπρο.
Με την εφαρμογή μιαςολοκληρωμένης πολιτικής η χώρα θα αποτελέσει πόλο έλξης και άλλων τέτοιων επιχειρήσεων.
Επιπρόσθετα, θα μπορέσει το κράτος να αυξήσει τα έσοδα του, εφαρμόζοντας ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να συγκεντρώσουν τα στοιχεία των Ουκρανών και των Ισραηλινών που βρίσκονται στο νησί, που θα αφορούν τα εισοδήματα τους, την επιχειρηματική τους δραστηριότητα αλλά και την καταναλωτική τους συμπεριφορά.
Οι αρμόδιοι, αφού επεξεργαστούν τα συγκεκριμένα στοιχεία, θα μπορέσουν να αναπτύξουν πολιτικές οι οποίες θα αποτρέψουν την φυγή τέτοιων επιχειρήσεων από την χώρα μας και παράλληλα να ενισχύσουν την επενδυτική τους παρουσία.
Πηγή: philenews.com