Thursday, March 27, 2025
Home » Δυστοκία για το ραντεβού Προέδρου Χριστοδουλίδη και συντεχνιών

Δυστοκία για το ραντεβού Προέδρου Χριστοδουλίδη και συντεχνιών

0 comments

Υπό τον φόβο να μεγαλώσει η δυσφορία των συνδικαλιστικών οργανώσεων από την καθυστέρηση που παρατηρείται για τη σύγκληση συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Προεδρικό φαίνεται να προσανατολίζεται στην πραγματοποίηση της σύσκεψης περί τα τέλη του μήνα.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μια πιθανή ημερομηνία που έπεσε στο τραπέζι είναι η Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου. Είναι δεδομένες οι δυσκολίες σύγκλησης μιας τέτοιας συνάντησης, δεδομένου ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμός και των 11 συνδικαλιστικών οργανώσεων που θα συμμετάσχουν σε αυτή, ωστόσο θα ήταν δύσκολο από πλευράς Προεδρικού να αγνοήσει το αίτημα 11 συντεχνιών.

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά τη σύγκληση της πανσυνδικαλιστικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιανουαρίου, οι 11 συνδικαλιστικές οργανώσεις ζήτησαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με στόχο να συζητηθούν σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους, όπως η πλήρης επαναφορά και αποκατάσταση της ΑΤΑ, η φορολογική μεταρρύθμιση και η ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων. Οι συντεχνίες θα ζητήσουν από τον Πρόεδρο να ξεκαθαρίσει τη θέση της κυβέρνησης στα μεγάλα εργασιακά ζητήματα που θα συζητηθούν εντός του 2025, ώστε να γνωρίζουν ποια είναι η βάση πάνω στην οποία θα ξεκινούν οι διαβουλεύσεις.

Πάντως, από διάφορες πλευρές τονίζεται ότι πλέον τα χρονοδιαγράμματα τείνουν να γίνουν ασφυχτικά, ιδιαίτερα όσον αφορά σε θέματα τα οποία πρέπει να ξεκαθαρίσουν σύντομα. Ένα από αυτά, είναι η αναθεώρηση της στρατηγικής για την απασχόληση εργαζομένων από Τρίτες Χώρες. Όσο πλησιάζει η έναρξη της τουριστικής περιόδου και θα μεγαλώνει η ανάγκη για πρόσληψη εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τα άλλα τουριστικά θέρετρα, τόσο πιο μεγάλη θα είναι η πίεση για επίτευξη συμφωνίας στο θέμα. Μάλιστα, με δεδομένες τις καταγγελίες των συντεχνιών ότι ορισμένοι εργοδότες προχωρούν σε προσλήψεις εργαζομένων από τρίτες χώρες παρακάμπτοντας τις νόμιμες διαδικασίες, το όλο ζήτημα καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικό και χρήζει λεπτών χειρισμών. Το τελευταίο που θα ήθελαν όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι να προκύψει εργατική αναταραχή εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου και να τιναχθεί στον αέρα όλη η προσπάθεια που γίνεται για ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος στο νησί.

Ένα δεύτερο θέμα το οποίο χρήζει άμεσου χειρισμού είναι αυτό της ΑΤΑ. Επίσης ιδιαίτερα σημαντικό, αλλά συνάμα και καυτό ζήτημα, καθώς ούτε εδώ υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών. Οι συντεχνίες υποστηρίζουν ότι καθίσταται άμεση η ανάγκη για πλήρη αποκατάσταση της Α.Τ.Α, στη βάση της φιλοσοφίας της όπως αναφέρεται στη Μεταβατική Συμφωνία και χωρίς τον συνυπολογισμό παραμέτρων ξένων προς τον θεσμό, με στόχο την αποδόμησή του. Η εργοδοσία, αλλά κατά καιρούς και η Κυβέρνηση είχαν θέσει θέμα διασύνδεσης της ΑΤΑ με την παραγωγικότητα, θέση με την οποία οι συντεχνίες διαφωνούν. Σημειώνεται ότι η μεταβατική συμφωνία που είχε επιτευχθεί λήγει τον Ιούνιο και μέχρι τότε θα πρέπει να επιτευχθεί νέα συμφωνία.

Τέλος, το τρίτο μεγάλο θέμα που πρέπει να επιλυθεί εντός του 2025 είναι αυτό του Κατώτατου Μισθού, δεδομένου ότι τον Ιανουάριο του 2026 πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση του. Οι συντεχνίες θα θέσουν στον Πρόεδρο την άποψη τους ότι καθίσταται επιβεβλημένη η ουσιαστική βελτίωση του ύψους του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, διασυνδέοντάς τον με το κόστος ζωής και ενσωματώνοντας την Α.Τ.Α και τις ώρες εργασίας. Η βελτίωση του, θα διασφαλίσει αφενός μεν, τα ελάχιστα επίπεδα αξιοπρεπούς εργασίας και αφετέρου, θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην προσπάθεια βελτίωσης των όρων που συνθέτουν τις συλλογικές συμβάσεις, επισημαίνουν.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
    -
    00:00
    00:00