Monday, December 23, 2024
Home » Δυσκολεύονται για εργασία οι νέοι πτυχιούχοι στην Κύπρο

Δυσκολεύονται για εργασία οι νέοι πτυχιούχοι στην Κύπρο

0 comments

Στην ένατη χαμηλότερη θέση απορρόφησης στην αγορά εργασίας βρίσκονται οι νέοι απόφοιτοι πανεπιστημίων στην χώρα μας σε σχέση με το τι συμβαίνει στην Ευρώπη των «27» κρατών.

Το 2023, το 83,5% των πρόσφατων πτυχιούχων στην ΕΕ απασχολούνταν, σημειώνοντας αύξηση 1,1% σε σύγκριση με το 2022 (82,4%). Οι πρόσφατοι πτυχιούχοι είναι άτομα ηλικίας 20-34 ετών, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους τα τελευταία 1 έως 3 χρόνια σε μεσαία ή τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat το ίδιο ποσοστό στην Κύπρο ανέρχεται σε 80,6%, κατατάσσοντας την στη 9η θέση από το τέλος της κλίμακας αλλά εξακολουθεί να είναι σχετικά κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ που είναι στο 83,5%.

Τα τελευταία 10 χρόνια, σημειώθηκε αύξηση του ποσοστού απασχόλησης των πρόσφατων αποφοίτων.Εξαίρεση αποτέλεσε το 2020, έτος επηρεασμένο από την πανδημία (78,7%), όταν παρατηρήθηκε μείωση 2,3% σε σύγκριση με το 2019 (81,0%).

Το 2023, υπήρξε χάσμα 9,6% στο ποσοστό απασχόλησης των πρόσφατων αποφοίτων με τριτοβάθμια εκπαίδευση (87,7%) σε σύγκριση με εκείνους με μέση εκπαίδευση (78,1%). Το συνολικό ποσοστό απασχόλησης των πρόσφατων αποφοίτων ήταν 80% και υψηλότερο σε 22 χώρες της ΕΕ.

Η Μάλτα προηγήθηκε με 95,8%, ακολουθούμενη από την Ολλανδία (93,2%), τη Γερμανία (91,5%), Αυστρία (89%), Ιρλανδία (88,7%). Τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης καταγράφηκαν στην Ιταλία (67,5%), στην Ελλάδα (72,3%), στη Ρουμανία (74,8%), στην Κροατία (74,8%), Ισπανία (78,7%), Λιθουανία (80%), Γαλλία (80,1%), Κύπρος (80,6%), Πορτογαλία (82,4%).

Η ΕΕ προσπαθεί να αυξήσει τα ποσοστά απασχόλησης για τους πρόσφατους αποφοίτους της μέσης επαγγελματικής εκπαίδευσης στο 82% έως το 2025. Δέκα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν ήδη επιτύχει τον στόχο και οι χώρες που έχουν ήδη φτάσει σε αυτό το επίπεδο είναι: Μάλτα, Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Αυστρία, Σουηδία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία και Σλοβενία. Στη Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Αυστρία και Μάλτα, ο στόχος επιτεύχθηκε επίσης για άνδρες και γυναίκες χωριστά, κάτι που δεν ίσχυε για άλλες χώρες που είχαν επιτύχει τον στόχο.

Στις γενικές παρατηρήσεις της Eurostat σημειώνεται ότι τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης το 2023 καταγράφηκαν για όσους είχαν αποφοιτήσει με τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης καταγράφηκαν για άτομα με ανώτερη δευτεροβάθμια ή μεσαίο επίπεδο εκπαίδευσης.

Διευκρινίζεται ότι οι πρόσφατοι απόφοιτοι με επαγγελματική ανώτερη δευτεροβάθμια ή μέση επαγγελματική εκπαίδευση στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ κατέγραψαν υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης από εκείνους με γενική ανώτερη δευτεροβάθμια ή μέση γενική εκπαίδευση.

Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι η μαθητεία και άλλα είδη εκπαιδευτικών προγραμμάτων που εξοπλίζουν τους μαθητές με γνώσεις, τεχνογνωσία, δεξιότητες ή/και τις ικανότητες που απαιτούνται για ένα συγκεκριμένο επάγγελμα, αυξάνουν την πιθανότητα οι πρόσφατοι πτυχιούχοι να βρουν δουλειά.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00