Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε χθες μέσω της γενικής του διευθύντριας, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ότι οι πόλεμοι, οι εμπορικές εντάσεις, το υψηλό χρέος και η χαμηλή ανάπτυξη απειλούν να παρατείνουν μια άτονη οικονομική περίοδο και να στερήσουν από πολλές χώρες τους πόρους για τη μείωση της φτώχειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Και όλα αυτά, «σε μια στιγμή που οι προβλέψεις δείχνουν έναν αδυσώπητο συνδυασμό χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού χρέους – ένα δύσκολο μέλλον», είπε η κ. Γκεοργκίεβα.
Η ίδια είπε ότι οι υψηλότερες τιμές καταναλωτή παγκοσμίως, οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη και οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, οι οποίες «δεν είναι επαρκώς καλές», είναι λόγοι για να είμαστε προσεκτικοί, παρά την αναμενόμενη ήπια οικονομική προσγείωση.
Ταυτόχρονα, οι ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια ωθούν ορισμένους από τους σημαντικότερους «παίκτες» ανά τον κόσμο να ακολουθήσουν εσωτερικά εστιασμένες βιομηχανικές και προστατευτικές πολιτικές, σημείωσε, σε μια έμμεση κριτική στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό ΗΠΑ – Κίνας.
Σε ομιλία της την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον, η γ.δ. του ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η ανάδυση εμπορικών φραγμών «είναι σαν να ρίχνεις κρύο νερό σε μια ήδη χλιαρή παγκόσμια οικονομία».
Το Ταμείο προειδοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος πρόκειται να φθάσει τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή το 93% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, λόγω κυρίως των ΗΠΑ και της Κίνας.
Το ΔΝΤ βλέπει επίσης την οικονομική ανάπτυξη να είναι μικρότερη από εκείνη που χρειάζεται για τις χώρες, ώστε να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να εξυπηρετήσουν σημαντικά φορτία χρέους και να αντιμετωπίσουν τεράστιες επενδυτικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια.
Συρρέουν υπουργοί και τραπεζίτες
Η Γκεοργκίεβα πραγματοποίησε την ομιλία της καθώς υπουργοί Οικονομικών και επικεφαλής κεντρικών τραπεζών από σχεδόν 200 χώρες ετοιμάζονται να βρεθούν στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα για τις ετήσιες συνόδους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η διπλή σύνοδος πραγματοποιείται λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, στις οποίες αναμετρώνται η νυν αντιπρόεδρος της χώρας Κάμαλα Χάρις και ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι κατατάσσουν την οικονομία ως την κύρια ανησυχία τους – ιδίως τις υψηλότερες τιμές από ένα πληθωριστικό κύμα που ήταν το χειρότερο εδώ και τέσσερις δεκαετίες, πριν το τιθασεύσει η αύξηση των επιτοκίων από πλευράς της Federal Reserve.
Παρά το γεγονός ότι επαίνεσε τη δράση της Fed όσον αφορά την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, το ΔΝΤ ήταν ασυνήθιστα επικριτικό τους τελευταίους μήνες προς τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο μέτοχό τους. Τον Ιούνιο, προειδοποίησε την κυβέρνηση Μπάιντεν για τα υπερβολικά μεγάλα ελλείμματα, τον αντίκτυπο του υπερβολικού χρέους και τους κινδύνους από τις ολοένα και πιο επιθετικές εμπορικές πολιτικές της Ουάσινγκτον.
Το ΔΝΤ θα δημοσιεύσει μια ενημέρωση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές του την Τρίτη. Προέβλεψε τον Ιούλιο παγκόσμια ανάπτυξη 3,2% για φέτος και 3,3% για το επόμενο έτος.
Το Bloomberg Economics αυτή την εβδομάδα προέβλεψε ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3% φέτος και θα επιταχυνθεί στο 3,2% το 2025.
(Από capital.gr, αποκλειστική συνεργασία με Φιλελεύθερο)
Πηγή: philenews.com