Tuesday, September 17, 2024
Home » Διυπουργική Επιτροπή για επαρκείς συντάξεις

Διυπουργική Επιτροπή για επαρκείς συντάξεις

0 comments

Άλλο ένα σημαντικό βήμα για την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση αποφασίζεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο θα προχωρήσει σε διορισμό Διυπουργικής Επιτροπής προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αυτό αποκάλυψε χθες, μιλώντας στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, καταγράφοντας εκ νέου πως στόχος είναι η μεταρρύθμιση να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025 με την κατάθεση σχετικών νομοθετημάτων ενώπιον της Βουλής.

Ο Υπουργός επανέλαβε ότι στο πλαίσιο τηςσυνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που έχει ως γνωστό στόχο την ενίσχυση των συνταξιοδοτικών παροχών θα υπάρξουν αλλαγές όσον αφορά την επενδυτική πολιτική του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την αξιοποίηση του αποθεματικού του, το οποίο αποτελεί στην ουσία δανεισμό τα κυβέρνησης που πλέον ανέβηκε στα 10,5 δισ. ευρώ περίπου. Οι αναφορές του Γιάννη Παναγιώτου έγιναν στο πλαίσιο εξέτασης από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής πρόσφατης ειδικής έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που αφορούσε στο μεγαλύτερο της μέρος τα σχέδια στήριξης που εφαρμόστηκαν στη διάρκεια της πανδημίας και στο ΕΕΕ πριν αυτό περάσει στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

Μετά, όμως από σχετικές ερωτήσεις βουλευτών ο Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στο αποθεματικό του ΤΚΑ αναφέροντας πως τα χρήματα που έχει δανειστεί (ενδοκυβερνητικός δανεισμός) η Κυπριακή Δημοκρατία από το Ταμείο ανέρχονται σε περίπου 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ σημειώνοντας επίσης πως από πέρσι η κυβέρνηση καταβάλλει τόκο για αυτά γύρω στο 4%. Εξήγησε πως το ποσό που έχει διαχρονικά, από την δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα, επενδυθεί από το ΤΚΑ στο δημόσιο μέσα από τον λεγόμενο ενδοκυβερνητικό δανεισμό είναι αυτό που συνυπολογίζεται στο πλαίσιο των αναλογιστικών μελετών για να μπορέσει να εκτιμηθεί κατάλληλα η βιωσιμότητα του Ταμείου υποστηρίζοντας πως άλλες επενδύσεις από μέρους του ΤΚΑ πιθανόν «να είχαν ήδη θέσει το ταμείο σε κίνδυνο και να μας είχαν βάλει σε περιπέτειες».

Αναγνώρισε, όμως, την ανάγκη αλλαγών στην επενδυτική πολιτική του ΤΚΑ αναφέροντας μάλιστα πως αποτελεί έναν από τους τρεις πυλώνες της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης με στόχο την ενίσχυση του συστήματος και την παροχή αξιοπρεπών συντάξεων. Οι άλλοι δύο πυλώνες της μεταρρύθμισης σύμφωνα με τον ίδιο αφορούν στον επαναπροσδιορισμό των συνταξιοδοτικών αποδοχών των εισφορέων στο Ταμείο, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι χαμηλές συντάξεις και η στήριξη/ενδυνάμωση των ταμείων προνοίας, που αποτελούν το δεύτερο πυλώνα του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ενόψει των πιο πάνω, έκανε γνωστό πως «μέσα στις επόμενες εβδομάδες το Υπουργικό Συμβούλιο θα λάβει σχετικές αποφάσεις για τα επόμενα βήματα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης μέσα από τον διορισμό της διυπουργικής επιτροπής προς αυτή την κατεύθυνση με συγκεκριμένους όρους εντολής». «Μέσα από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, με τις πολιτικές δυνάμεις και με τη δημόσια συζήτηση θέτουμε ως χρονικό ορόσημο στο τέλος του 2025 για να κατατεθούν τα νομοσχέδια στη Βουλή», πρόσθεσε.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More