Δύο επιπλέον «αγκάθια» αντιμετωπίζει το παγκόσμιο εμπόριο πέραν της ασθενούς ζήτησης λόγω της κατάστασης της διεθνούς οικονομίας. Οι γεωπολιτικές κρίσεις όπως αυτή που είναι σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες στην Ερυθρά Θάλασσα και κορυφώνεται τις ημέρες αυτές μετά τη σύγκρουση Ιράν – Ισραήλ και οι επιπτώσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα, όπως η ξηρασία στη Διώρυγα του Παναμά ταλαιπωρούν το παγκόσμιο διά θαλάσσης εμπόριο. Η ανθεκτικότητα του παγκόσμιου εμπορίου δοκιμάζεται από διαταραχές σε δύο από τις κύριες παγκόσμιες ναυτιλιακές οδούς: τη διώρυγα του Παναμά και τη διώρυγα του Σουέζ, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO) στην τελευταία του έκθεση. Και αν η κατάσταση στη Διώρυγα του Παναμά από την οποία διακινείται το 6% του παγκόσμιου εμπορίου φαίνεται να σταδιακά να εξομαλύνεται, καθώς αναμένεται αύξηση των βροχών, η αβεβαιότητα εντείνεται στο γεωπολιτικό πεδίο.
Αβεβαιότητα
Υπάρχει υψηλός βαθμός αβεβαιότητας λόγω πολλών παραγόντων κινδύνου που υπάρχουν στην παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών συγκρούσεων, των γεωπολιτικών εντάσεων και του αυξανόμενου προστατευτισμού, υπογραμμίζει ο WTO. Οι προβλέψεις είναι δύσκολες και δεν είναι τυχαίο ότι λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί η αύξηση του όγκου εμπορίου το 2024 θα μπορούσε να κυμανθεί από +5,8% έως -1,6%.
Αναφερόμενη η έκθεση, η οποία δημοσιοποιήθηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και δεν λαμβάνει υπόψη της τις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις Ιράν – Ισραήλ, στην κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα σημειώνει ότι η έκταση του οικονομικού αντίκτυπου της κρίσης στην περιοχή θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των επιθέσεων, καθώς και από τις αποφάσεις που θα λάβουν οι ναυτιλιακές εταιρείες σχετικά με τους κινδύνους και το κόστος που συνδέεται με τα ταξίδια μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, ή την εκτροπή των πλοίων τους. Οι ναυτιλιακές δεν αναμένουν ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2024.
Σε περίπτωση που η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα επιμείνει, ενδέχεται να οδηγήσει τη ναυτιλία και τον κλάδο των εμπορευματικών μεταφορών να επανεξετάσουν τις στρατηγικές και τις προτεραιότητές τους. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη μείωση του αριθμού των συνδυασμών ταξιδιών ή την υιοθέτηση νέων μοντέλων δρομολογίων.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση WOT, ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,6% το 2024 και κατά 3,3% το 2025, ύστερα από μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση κατά -1,2% το 2023. Η ζήτηση εισαγωγών σε πραγματικούς όρους ήταν αδύναμη το 2023 στις περισσότερες περιοχές, ιδίως στην Ευρώπη, αλλά και στη Βόρεια Αμερική και την Ασία. Οι κύριες εξαιρέσεις ήταν η Μέση Ανατολή και η περιοχή της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), όπου οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατακόρυφα.