Friday, September 20, 2024
Home » Διπλάσιο από τον στόχο στα 2,28 δισ. τον Ιανουάριο

Διπλάσιο από τον στόχο στα 2,28 δισ. τον Ιανουάριο

0 comments

Στα 2,28 δισεκατομμύρια ευρώ ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα για τον Ιανουάριο του 2024, ποσό που είναι υπερδιπλάσιο του στόχου του προϋπολογισμού, που είχε τεθεί στα 1,12 δισ. ευρώ. Το συνολικό ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού έκλεισε με πλεόνασμα 1,1 δισ., την ώρα που ο στόχος ήταν για έλλειμμα 82 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, περίπου η μισή διαφορά μεταξύ του πρωτογενούς πλεονάσματος και του στόχου δεν προσμετράται στο πρωτογενές αποτέλεσμα του 2024 σε δημοσιονομικούς όρους, καθώς ένα ποσό περίπου 670 εκατ. ευρώ που βρισκόταν στα ταμεία του κράτους στο τέλος του Ιανουαρίου αφορά ετεροχρονισμένες εισπράξεις και πληρωμές. Επομένως, ενώ το πλεόνασμα σε ταμειακούς όρους είναι μεγάλο, η δημοσιονομική του αποτύπωση αναμένεται να είναι σημαντικά μειωμένη. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι τα αποτελέσματα του ισοζυγίου αφορούν το πρωτογενές αποτέλεσμα της Κεντρικής Διοίκησης και όχι το σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης.

Εσοδα

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7,22 δισ. ευρώ, ποσό υψηλότερο κατά 1,05 δισ. ευρώ από τον στόχο του προϋπολογισμού. Η υπεραπόδοση αυτή οφείλεται κυρίως στα φορολογικά έσοδα που έφτασαν τα 5,56 δισ., κατά 369 εκατ. (7,1%) περισσότερα από τον στόχο. Το αποτέλεσμα αυτό προέρχεται κυρίως από την καλύτερη από την αναμενόμενη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους, αλλά και από την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (ΦΠΑ, ΕΦΚ κ.λπ.).

Τη μεγαλύτερη συνεισφορά στα φορολογικά έσοδα είχε ο ΦΠΑ, ο οποίος έφερε στα κρατικά ταμεία περισσότερα από 2,42 δισ. ευρώ. Πολύ σημαντικά είναι και τα έσοδα από τους φόρους εισοδήματος που ανήλθαν σε 1,9 δισ. ευρώ, αυξημένα έναντι του στόχου κατά 256 εκατ. Ακολούθησαν τα έσοδα των ΕΦΚ (528 εκατ.) και τα έσοδα από φόρους ακίνητης περιουσίας (113 εκατ.).

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 5,63 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 182 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Επίσης είναι μειωμένες, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, κατά 61 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των μειωμένων ταμειακών μεταβιβαστικών πληρωμών σε λοιπά νομικά πρόσωπα.

ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

TaNea.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More