Sunday, September 8, 2024
Home » Διορθώσεις σε αντικειμενικές αξίες

Διορθώσεις σε αντικειμενικές αξίες

0 comments

Στην τελική φάση έχει εισέλθει ο έλεγχος των αιτημάτων που έχουν υποβάλει σχεδόν οι μισοί δήμοι της χώρας για επανακαθορισμό και μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Η αρμόδια επιτροπή εξετάζει τις ενστάσεις που έχουν καταθέσει περίπου 145 δήμοι της χώρας αξιολογώντας κατά πόσο ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι περισσότερες ενστάσεις απορρίπτονται καθώς δεν είναι επαρκώς στοιχειοθετημένες. Η επιτροπή αναμένεται να ολοκληρώσει τον έλεγχο των αιτήσεων στα τέλη του μήνα και αμέσως μετά θα πιάσουν δουλειά οι ιδιώτες εκτιμητές οι οποίοι θα προχωρήσουν στον επαναπροσδιορισμό των τιμών ζώνης στις περιοχές που θα υποδείξει η αρμόδια επιτροπή. Το τοπίο με τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των δήμων θα ξεκαθαρίσει μέσα στην άνοιξη, χωρίς ωστόσο να αναμένονται σημαντικές αλλαγές.

Εκλεισε η ψαλίδα

στα επιτόκια

Ηρθε, φαίνεται, η ώρα να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, παραμένοντας ωστόσο στα υψηλότερα επίπεδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ισως η προσδοκία των αγορών για μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ και η προετοιμασία των τραπεζών για πάγιες μηνιαίες χρεώσεις στους καταθετικούς λογαριασμούς να έπαιξαν ρόλο σε αυτή την εξέλιξη. Η μείωση του επιτοκιακού περιθωρίου, πάντως, προήλθε από οριακές μεταβολές – ανοδικές στα επιτόκια καταθέσεων με προθεσμία και πτωτικές στα δάνεια. Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, τον Δεκέμβριο του 2023 το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,51%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων μειώθηκε στο 6,06%. Ετσι, το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων μειώθηκε στις 5,55 εκατοστιαίες μονάδες (από 5,75 μονάδες τον Νοέμβριο). Τον ίδιο μήνα, το μέσο επιτόκιο των υφιστάμενων καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 0,51%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των δανείων μειώθηκε στο 6,35%. Ετσι, το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων μειώθηκε στις 5,84 εκατοστιαίες μονάδες (από 5,92 τον Νοέμβριο).

Ιταλικό ενδιαφέρον

To ενδιαφέρον τους για ελληνικά ΠΟΠ τυριά έχουν εκφράσει ιταλικές εταιρείες, οι οποίες αναζητούν συνεργάτες για εισαγωγές από τη χώρα μας. Το ενδιαφέρον των Ιταλών έχουν κερδίσει τυριά όπως η γραβιέρα Κρήτης, η φορμαέλα Αράχοβας Παρνασσού και το αρσενικό Νάξου. Στις αρχές του μήνα πραγματοποιήθηκε στην πόλη Κόμο εκδήλωση γευσιγνωσίας ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ, που διοργάνωσε ο ONAF1 (Εθνικός Οργανισμός Γευσιγνωστών Τυριού) με την υποστήριξη του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Μιλάνου και της ελληνικής πρεσβείας στην Ιταλία. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα ελληνικά τυριά: φέτα, μανούρι, κασέρι, γραβιέρα Νάξου, ξινομυζήθρα Κρήτης, λαδοτύρι Μυτιλήνης και μετσοβόνε. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο διοργάνωσης επιχειρηματικής αποστολής ιταλικών εισαγωγικών εταιρειών τροφίμων στην Ελλάδα, προκειμένου να επισκεφτούν τυροκομικές εγκαταστάσεις και να συζητήσουν δυνατότητες συνεργασίας με έλληνες παραγωγούς.

Ανάπτυξη και αβεβαιότητες

Στο 2,2% βλέπει τον ρυθμό ανάπτυξης το 2023 και το 2024 το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις, εκτίμηση που υποδηλώνει ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε ανοδική τροχιά, διατηρώντας έναν ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης. Ωστόσο, υπάρχουν αβεβαιότητες. Οι οικονομίες της ΕΕ βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις σε σχέση με τον πληθωρισμό και τα επιτόκια, ενώ παράλληλα σοβαροί εμφανίζονται και οι κίνδυνοι που απορρέουν από τις γεωπολιτικές εντάσεις και την κλιματική κρίση.

Εξαφάνιση

σπάνιων κρασιών

Περισσότερα από 80 μπουκάλια σπάνιων κρασιών εξαφανίστηκαν από το κελάρι του Tour d’Argent, ενός διάσημου εστιατορίου στο Παρίσι, με τις Αρχές να προσπαθούν να βρουν ποιος ήταν υπεύθυνος για μια κλοπή που κανείς δεν ξέρει πότε έγινε. Η αξία του κλεμμένου κρασιού εκτιμάται στο 1,5 εκατ. ευρώ, δήλωσε εκπρόσωπος του εισαγγελέα του Παρισιού. Σομελιέ διαπίστωσε την κλοπή των 83 φιαλών κατά τη διάρκεια απογραφής των περίπου 300.000 φιαλών κρασιού στο κελάρι του εστιατορίου, ανέφερε η «Le Parisien». Δεν υπήρχαν στοιχεία για παραβίαση στο εστιατόριο με ιστορία 442 ετών, ανέφερε η γαλλική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι αυτό είχε κλείσει για ανακαίνιση μεταξύ της άνοιξης του 2022 και του φθινοπώρου του 2023.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More