Τα χαμηλότερα του αναμενομένου στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, που έδειξαν απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης στο α’ τρίμηνο, σε περιβάλλον μάλιστα επίμονων πληθωριστικών πιέσεων, πίεσαν τις διεθνείς αγορές οδηγώντας ύστερα από έξι ανοδικές συνεδριάσεις κατά τη διάρκεια των οποίων ο Γενικός Δείκτης σημείωσε σωρευτικά κέρδη 6,74%, σε απώλειες και το Χρηματιστήριο της Αθήνας (-0,93%).
Αναλυτές της αγοράς δεν αναμένουν πάντως κάποια επιθετική κατοχύρωση των πρόσφατων υπεραξιών, καθώς τα εταιρικά κέρδη-ρεκόρ των εισηγμένων, το επενδυτικό ενδιαφέρον ισχυρών ξένων «επενδυτικών σπιτιών» για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες τοποθετήσεις των ξένων στη νέα έκδοση του 30ετούς ομολόγου της Ελληνικής Δημοκρατίας και ορισμένα κυοφορούμενα deals, στηρίζουν την αγορά και τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών. Χρηματιστηριακά γραφεία επίσης αναμένουν πως το Χρηματιστήριο θα προσπαθήσει να αφομοιώσει τα τρέχοντα επίπεδα, με τα εταιρικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου και την ειδησεογραφία για επιχειρηματικές συμφωνίες να περιορίζουν το πτωτικό περιθώριο.
Epsilon Net
Σε δημόσια προσφορά για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Epsilon Net στην τιμή των 12 ευρώ (ο τίτλος βρίσκεται στα 10,1 ευρώ) που δεν κατέχουν ήδη, προχωρούν από κοινού ο βασικός της μέτοχος Ιωάννης Μίχος (ελέγχει το 55,42% της εταιρείας), η Εθνική (7,5%) και η General Atlantic (δεν κατέχει μετοχές) προκειμένου η θυγατρική της τελευταίας Bidco να επιδιώξει να αποκτήσει τις μετοχές της μειοψηφίας.
Σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις της εισηγμένης ΔΑΑ, το 2024 ο συνολικός αριθμός των επιβατών που θα διακινηθούν στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας θα φτάσει τα 30 εκατομμύρια από 28,17 εκατ. το 2023.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε χθες στα 142,87 εκατ. ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 99,11 δισ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 33 μετοχές, 82 πτωτικά και 18 παρέμειναν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των CNL Capital (+13,67%) και ΒΙΣ (+9,89%). Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν οι μετοχές των Jumbo (+0,56%) για την οποία η Citi αύξησε την τιμή-στόχο στα 32,50 ευρώ και Alpha Bank (+0,25%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι τίτλοι των Viohalco (-3,14%), ΟΛΠ (-2,61%), Σαράντης (-2,53%), Motor Oil (-2,49%), Elvalhalcor (-2,36%) και Ελλάκτωρ (-2,12%).
Προβλέψεις
Την ώρα πάντως που ο στρατηγικός αναλυτής της JP Morgan, Marko Kolanovic, δεν αποκλείει οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα επιτόκια αλλά και το γεωπολιτικό μέτωπο να επιβαρύνουν περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα οδηγώντας σε μία διόρθωση τα χρηματιστήρια, η UBS θεωρεί προσωρινές τις αναταράξεις στις αγορές, αναμένοντας πως ο δείκτης-σηματωρός των διεθνών μετοχικών τάσεων S&P 500 θα κλείσει ανοδικά το 2024, στις 5.200 μονάδες.
Παρά την επιφυλακτικότητα οι αγορές μπορούν να ξαναβρούν τον βηματισμό τους, καθώς η μείωση των επιτοκίων εκτιμάται ότι θα έρθει ξανά στο προσκήνιο αφού η επιβράδυνση του πληθωρισμού θα συνεχιστεί. Από την άλλη πλευρά, η UBS πιστεύει ότι το χειρότερο σενάριο στη σύγκρουση Ιράν – Ισραήλ έχει αποφευχθεί, αν και οι πιθανότητες λαθών ή λανθασμένων υπολογισμών δεν μπορούν να αποκλειστούν. Τοποθετήσεις στην πτώση των μετοχών συστήνει από την πλευρά της και η Citigroup, η οποία «βλέπει» περιθώρια ανόδου 5% από τα σημερινά επίπεδα για τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών MSCI AC World ως το τέλος του 2024.