Ανοιχτό άφησε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Πατσαλίδης το ενδεχόμενο να ζητήσει αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων για καλύτερη οχύρωση των τραπεζών, απέναντι στους κινδύνους και τις προκλήσεις που δημιουργεί το νέο σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον και η αβεβαιότητα που υπάρχει.
Μιλώντας χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη για εσωτερικά θέματα που αφορούν την αναδιοργάνωση και το νέο οργανόγραμμα της Κεντρικής, ο κ. Πατσαλίδης απαντώντας σε διάφορες ερωτήσεις αναφέρθηκε και στο τραπεζικό περιβάλλον, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή οι κυπριακές τράπεζες έχουν την πιο ψηλή ρευστότητα στην Ευρώπη αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει είτε από εξωτερικούς, είτε από εσωτερικούς κινδύνους.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το διεθνές περιβάλλον αλλάζει ραγδαία και γίνεται όλο και πιο σύνθετο, λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων, της κλιματικής αλλαγής, της τεχνητής νοημοσύνης, της ψηφιοποίησης, της κυβερνοσφάλειας, του εμπορικού πολέμου και προστατευσιμού και των κρυπτοστοιχείων».
Δεν παρέλειψε να αναφέρει, δίνοντας έμφαση, ότι μέσα σ’ όλα αυτά οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν τον αυξημένο κίνδυνο φήμης μετά τα πρόσφατα γεγονότα. Ο Διοικητής εξήγησε ότι αυτό το περιβάλλον κάνει ακόμη πιο δύσκολη την πρόβλεψη για την πορεία των μακροοικονομικών δεικτών και αυτό, πρόσθεσε, δυσκολεύει τον ρόλο του επόπτη, κάτι που, όπως χαρακτήρισε, αποτελεί πρόκληση.
Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το είδος των κεφαλαιακών απαιτήσεων που θα προτείνει ο επόπτης σε κάθε τράπεζα, αναφέροντας ότι υπάρχουν πολλά είδη, αλλά «ανάλογα με το πώς βλέπουμε ως Κεντρική Τράπεζα να εξελίσσεται το ρίσκο, θα πράξουμε». Σημείωσε ότι το θέμα των κεφαλαιακών απαιτήσεων είναι κάτι που συζητείται εδώ και καιρό και βρίσκονται κοντά στη λήψη αποφάσεων, που πρέπει να αναμένονται με τον νέο χρόνο.
Ο Διοικητής, όσον αφορά το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής των τραπεζών, διευκρίνισε ότι η Κεντρική δεν έχει αρμοδιότητα για τον καθορισμό χρεώσεων και επιτοκίων, διευκρινίζοντας ότι επηρεάζονται από τις αποφάσεις της ΕΚΤ, αλλά οι ίδιες αποφασίζουν πώς καθορίζουν τα επιτόκιά τους.
Έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον κίνδυνο φήμης που είναι εκτεθειμένες οι τράπεζες, που αυτός μπορεί να είναι ο θυμός του πελάτη, είτε αφορά δανειολήπτη, είτε καταθέτη, η πίεση που μπορεί να ασκήσει η Βουλή με τη λήψη μέτρων, οι φωνές αντίδρασης από τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και οι απόψεις που μπορεί να εκφράσει η ακαδημαϊκή κοινότητα.
Ο κ. Πατσαλίδης υπέδειξε ότι συνεχώς απευθύνεται στις τράπεζες να μην αφήνουν τους εαυτούς τους εκτεθειμένους σε κινδύνους φήμης γιατί αυτό με την σειρά του ίσως δημιουργήσει αστάθεια. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, άλλαξε και η οδηγία για την εσωτερική διακυβέρνηση στις 27 Νοεμβρίου, ώστε οι τράπεζες όταν αξιολογούν τις σχέσεις με τους πελάτες τους να λαμβάνουν υπόψη τον κίνδυνο φήμης. Ανέφερε μάλιστα ότι η Κεντρική Τράπεζα θα λαμβάνει τα πρακτικά των συνεδριάσεων των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, για να εξακριβωθεί τι κάνουν για αυτό το θέμα και αν υπάρχει μια ισορροπημένη προσέγγιση από τους διοικητικούς συμβούλους.
Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση ενός νέου οργανογράμματος, το οποίο όπως είπε αποτελεί βασικό εργαλείο για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου, την μετατροπή σε μια σύγχρονη, ευέλικτη και αποτελεσματική κεντρική τράπεζα.
Ανέφερε ότι το νέο οργανόγραμμα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 3 Φεβρουαρίου 2025, αλλά στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να αλλάξουν κάποια σχέδια υπηρεσίας και στις 22 Ιανουαρίου συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο για να εγκρίνει το σχέδιο. Στόχος είναι να δοθεί σημασία στην εποπτεία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και να δοθεί περισσότερη σημασία στα λιγότερα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα και στις εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων, όπως και στις συστημικές τράπεζες.
Πηγή: philenews.com