Friday, September 20, 2024
Home » Διευρύνεται η λίστα προϊόντων που ελέγχονται

Διευρύνεται η λίστα προϊόντων που ελέγχονται

0 comments

Σε τελευταίες πινελιές στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην αγορά, που τίθενται σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου, προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης με την έκδοσητων σχετικών υπουργικών αποφάσεων. Ειδικότερα με τις παρεμβάσεις που έγιναν προβλέπεται η εξαίρεση από την απαγόρευση διενέργειας προωθητικών ενεργειών, για τρεις μήνες, σε προϊόντα για τα οποία έχει προηγηθεί αύξηση τιμής εφόσον αυτά βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους. Για τα προϊόντα αυτά απαιτείται πλέον ειδική σήμανση που θα αναγράφει «Προϊόν με κοντινή ημερομηνία λήξης». Στόχος, μεταξύ άλλων, της παρέμβασης αυτής είναι να αντιμετωπιστούν και φαινόμενα σπατάλης τροφίμων (food waste) ή καταστροφής αποθεμάτων που θα μπορούσαν να διατεθούν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές στους ενδιαφερόμενους καταναλωτές.

Τα προϊόντα

Επίσης επεκτείνεται και διευρύνεται η λίστα των προϊόντων που υπόκεινται σε έλεγχο για ανατιμήσεις και γιατα οποίαδεν μπορούν – σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία –οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε προωθητικές ενέργειες για τους επόμενους τρεις μήνες. Στα προϊόντα αυτά περιλαμβάνονται: ρύζι, ψωμί και ψωμί για τοστ, αρτοσκευάσματα, φρυγανιές, μακαρόνια, αλεύρι, όσπρια, αλλαντικά, κονσέρβες, κατεψυγμένα ψάρια, νωπό χοιρινό, νωπό κοτόπουλο και μέρη κοτόπουλου, νωπό μοσχάρι, γάλα φρέσκο πλήρες και με χαμηλά λιπαρά, γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας) πλήρες και με χαμηλά λιπαρά, σοκολατούχο γάλα, φυτικά ροφήματα, γάλα εβαπορέ, γιαούρτι και επιδόρπια γιαουρτιού, κρέμες και ρυζόγαλο, τυρί, χυμός τομάτας, σάλτσες και κύβοι ζωμών, μαγιονέζες, κέτσαπ, αβγά, βούτυρα και μαργαρίνες, μαρμελάδες και είδη επάλειψης, ελαιόλαδο, σπορέλαια, κατεψυγμένα λαχανικά, κατεψυγμένες ζύμες, ζάχαρη και γλυκαντικές ουσίες, προϊόντα βρώμης, κρέμα βρεφικής ηλικίας, γάλα βρεφικής ηλικίας, καφές συσκευασμένος, χυμοί, αναψυκτικά, μπίρα, νερό, σοκολάτα (στερεή και ροφήματα), κρασί, καυσόξυλα, pellets, μπρικέτες, απορρυπαντικά παντός είδους, χαρτικά παντός είδους, προϊόντα στοματικής υγιεινής, προϊόντα ξυρίσματος, σερβιέτες ή ταμπόν, σαμπουάν και προϊόντα περιποίησης μαλλιών, αφρόλουτρα, σαπούνια σε υγρή και στερεή κατάσταση, πάνες ενηλίκων καιπαιδικές, μωρομάντιλα, σαμπουάν για μωρά τροφές για σκύλους καιγάτες.

Επίσης, επεκτείνεται και η λίστα των νωπών προϊόντων για τα οποία εφαρμόζονται «καθαρές τιμές» με την προσθήκη των κατηγοριών «νωπό κατσίκι» και «νωπό αρνί».

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι έλεγχοι στην αγορά και σύμφωνα με τα τελευταία απολογιστικά στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, το σύνολο των προστίμωντονμήνα Ιανουάριο 2024 έφτασε στα 81.000 ευρώ. Η αναλυτική λίστα έχει αναρτηθεί ήδη στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Ανάπτυξηςκαι αφορά ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια και σε όλο το εύρος της αγοράς.

TaNea.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More