Friday, September 20, 2024
Home » Διεθνείς πιέσεις και ήπιες απώλειες στο Χρηματιστήριο

Διεθνείς πιέσεις και ήπιες απώλειες στο Χρηματιστήριο

0 comments

Με τις προσδοκίες της αγοράς αναφορικά με την ταχύτητα μείωσης των επιτοκίων να περιορίζονται και την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή να επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα, οι διεθνείς αγορές πιέστηκαν χθες, με το Χρηματιστήριο της Αθήνας να σημειώνει επίσης ήπιες απώλειες (-0,48%), ενώ ο μίνι ανασχηματισμός δεν δείχνει να μεταβάλλει τη στάση της αγοράς για την κυβέρνηση.

Μετά το ράλι σε μετοχές και ομόλογα το τελευταίο διάστημα του περασμένου έτους, καθώς οι αγορές έπεισαν τους εαυτούς τους, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, ότι η παγκόσμια οικονομία οδηγείται σε ήπια προσγείωση, ενώ παράλληλα ο πληθωρισμός υποχωρεί επιτρέποντας στις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν ταχύτερα σε μειώσεις επιτοκίων, οι επενδυτές δείχνουν τώρα να κάνουν δεύτερες σκέψεις καθώς μία απροσδόκητη «σκληρή προσγείωση» των οικονομιών, ή μια πληθωριστική έκρηξη, θα μπορούσαν να μεταβάλουν άρδην το επενδυτικό τοπίο.

Η περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, ο πόλεμος στη Γάζα και στην Ουκρανία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι ευρωεκλογές θα επηρεάσουν την πορεία του Χρηματιστήριου το 2024, εκτίμησε το τμήμα ανάλυσης τηςSOLIDUS Securities ΑΕΠΕΥ, το οποίο λαμβάνοντας υπόψη τις επερχόμενες προκλήσεις, ξεχωρίζει τους εξής μετοχικούς τίτλους για τη χρονιά που μόλις έχει ανατείλει: Αεροπορία Αιγαίου, Austria Card, ΔΕΗ, Ελβάλ Χαλκόρ, ΕΧΑΕ, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, OTE, Πειραιώς και Τιτάν.

Ελλειμμα

Από την άλλη πλευρά, πολιτικές πιέσεις θα φέρουν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οινέοι δημοσιονομικοί κανόνες, προειδοποίησε ηSociete Generale, εκτιμώντας ότι χώρες με υψηλό έλλειμμα και αργή μείωση του χρέους, όπως η Γαλλία, ηΙταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο, θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες πιέσεις να εφαρμόσουν μέτρα λιτότητας, σε σχέση με χώρες χαμηλών ελλειμμάτων και ταχύτερης μείωσης του χρέους, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, οι οποίες εμφανίζονται περισσότερο «προστατευμένες».

Μεικτές τάσεις επικρατούσαν χθες στηναγορά ομολόγων, ενόψει της δημοσιοποίησης των πρακτικών της Fed και του πληθωρισμού στη Γερμανία την Πέμπτη, που αναμένεται να δώσει τον τόνο στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης την Παρασκευή. H απόδοση του 10ετούς γερμανικού κρατικού ομολόγου υποχωρούσε στο 2,019%, ενώ η ελληνική 10ετία κυμαίνεται στο 3,09%. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ βρέθηκε στο 3,962%, αφού προηγουμένως είχε ανέλθει σε υψηλό δύο εβδομάδων στο 4,023%.

Οι διαπραγματευτές στις ΗΠΑ περιόρισαν τις προσδοκίες τους για μειώσεις επιτοκίων κατά 150 μονάδες το 2024 από 160 μονάδες την περασμένη εβδομάδα, με τις αγορές χρήματος να τιμολογούν επίσης 161 μονάδες βάσης μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ μέχρι το τέλος του έτους από 163 μονάδες προηγουμένως, την ώρα που αξιωματούχοι και αναλυτές αναμένουν μικρότερες μειώσεις (0,75%-1%) το 2024 και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η αξία των συναλλαγών στο ΧΑ ανήλθε χθες στα 72,61 εκατ. ευρώ, ενώ ανοδικά κινήθηκαν 46 μετοχές, 67 πτωτικά και 9 παρέμειναν σταθερές. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Elvalhalcor (+6,84%), Viohalco (+4,54%), Lamda Development (+2,44%) και ΟΤΕ (+2,06%). Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ξεχώρισαν μεταξύ άλλων οι τίτλοι των Αγροτικός Οίκος Σπύρου (+9,38%), Performance (+5,77%), Unibios(+5,65%), Realcons (+5,06%) και Τεχνική Ολυμπιακή (+5,58%).

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More