Wednesday, January 1, 2025
Home » Διάταγμα SOS: Αξιοποιεί τη νομοθεσία για τις ανακλήσεις οχημάτων ο Βαφεάδης

Διάταγμα SOS: Αξιοποιεί τη νομοθεσία για τις ανακλήσεις οχημάτων ο Βαφεάδης

0 comments

Με το αναμενόμενο διάταγμα του, με ισχύ από τις 3 Φεβρουαρίου 2025, ο Υπουργός Μεταφορών καλείται να διαχειριστεί την ανάκληση των οχημάτων, τον περιορισμό ή όχι της χρήσης τους και τον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει το κάθε εμπλεκόμενο μέρος. Οι οδηγίες αυτές, που αναμένεται να είναι προσωρινές, θα διαχειριστούν το επείγον της κατάστασης με τους ελαττωματικούς αερόσακους Takata. Όταν υλοποιηθούν οι ανακλήσεις, θα πρέπει να εφαρμοσθούν όλες οι πρόνοιες του Κανονισμού 2018/858.

Αυτό που έχει ξεκαθαρίσει στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) είναι ότι σε άλλες χώρες (π.χ. Ιαπωνία και Ιρλανδία), η ευθύνη για τις ανακλήσεις των «γκρίζων» οχημάτων, αυτών δηλαδή που εισάγονται με παράλληλο εμπόριο, βαραίνει τον εισαγωγέα και τον ιδιοκτήτη, αναλόγως ποιος εισήγαγε το όχημα στην αγορά για πρώτη φορά.

Στην περίπτωση της Κύπρου, τα αυτοκίνητα που εισήχθησαν μέσω παράλληλου εμπορίου δεν εντάχθηκαν σε αλυσίδα ενημέρωσης ανακλήσεων, και οι κατασκευαστές, αντιπρόσωποι, διανομείς και εισαγωγείς δεν συνεργάστηκαν και δεν αλληλοενημερώθηκαν για σοβαρούς κινδύνους που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν οι χρήστες.

Όπως διαφαίνεται μέχρι σήμερα, οι ευθύνες είναι δύσκολο να κατανεμηθούν, ιδιαίτερα επειδή σε άλλα κράτη μέλη τηρείται άλλη πρακτική, δηλαδή ότι ευθύνη για τα γκρίζα οχήματα έχουν οι ιδιοκτήτες. Αναμένεται ότι το κουβάρι αυτό θα το ξετυλίξει η Νομική Υπηρεσία.

Μέχρι τότε όμως η εποπτική αρχή, το ΤΟΜ, αντιμετωπίζει μια κατάσταση που απαιτεί ταχεία δράση. Παρόλο που ζήτησε ενημέρωση από τους κατασκευαστές μέσω των διανομέων για όλα τα οχήματα που βρίσκονται στην Κύπρο και τυγχάνουν ανάκλησης, μόνο ορισμένοι ανταποκρίθηκαν ενώ άλλοι προβάλλουν αδυναμία να ενημερωθούν από τους κατασκευαστές.

Είναι προφανές ότι οι οικονομικοί φορείς δεν έχουν λάβει κατάλληλα διορθωτικά μέτρα και δεν έχουν ανταποκριθεί εντός της προθεσμίας που τους δόθηκε. Ο κίνδυνος καθιστά αναγκαία την ταχεία δράση και αυτό ίσως δικαιολογεί τα μέτρα που προνοούνται από τη Νομοθεσία που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, και πρέπει να θεωρούνται ως τα δέοντα προσωρινά μέτρα για να εμποδίσουν ή να περιορίσουν την κυκλοφορία των οχημάτων ή για την ανάκληση τους.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι ευθύνες ορίζονται με τον Κανονισμό 2018/858 που αναφέρει ότι για να εξασφαλιστεί ψηλό επίπεδο ασφάλειας για όλα τα οχήματα που διατίθενται στην αγορά, ο κατασκευαστής ή άλλος οικονομικός φορέας στην αλυσίδα εφοδιασμού θα πρέπει να λαμβάνει κατάλληλα διορθωτικά μέτρα όταν ένα όχημα παρουσιάζει σοβαρό κίνδυνο για τους χρήστες, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης οχημάτων.

Ο Κανονισμός διαχειρίζεται τις ευθύνες γύρω από τον άξονα της εφοδιαστικής αλυσίδας, ανάλογα και με τον ρόλο του κάθε εμπλεκόμενου. Σε αυτή συμμετέχουν οικονομικοί φορείς όπως ο κατασκευαστής, ο αντιπρόσωπος, ο διανομέας και ο εισαγωγέας. Ο Κανονισμός εμπλέκει όλους σε ένα ιστό ευθυνών και δράσεων, με σκοπό να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον όταν τα οχήματα που τίθενται σε κυκλοφορία παρουσιάζουν πρόβλημα.

Ο αντιπρόσωπος του κατασκευαστή έχει υποχρέωση να συνεργάζεται με τις αρχές εποπτείας της αγοράς για οποιοδήποτε μέτρο λαμβάνεται για την εξάλειψη σοβαρών κινδύνων οχημάτων, βάσει της συμφωνίας τους με τον κατασκευαστή.

Όταν ένα όχημα παρουσιάζει σοβαρό κίνδυνο, οι διανομείς παρέχουν αμέσως λεπτομερείς πληροφορίες στον κατασκευαστή, τον εισαγωγέα και τις αρχές έγκρισης. Οι διανομείς ενημερώνουν επίσης τους ανωτέρω για οποιεσδήποτε ενέργειες έχουν αναληφθεί και παρέχουν λεπτομέρειες σχετικά με τα διορθωτικά μέτρα που έχει λάβει ο κατασκευαστής.

Οι εισαγωγείς, πριν από την πρώτη διάθεση οχήματος στην αγορά, συνδέουν την καταχωρισμένη εμπορική επωνυμία τους και την διεύθυνση επικοινωνίας με το όχημα, δημιουργούν αρχείο με τις αποσύρσεις για τα οχήματα που έχουν διαθέσει στην αγορά και τηρούν ενήμερους τους διανομείς.

Όταν όχημα που έχει διατεθεί για πρώτη φορά στην αγορά από εισαγωγείς παρουσιάζει σοβαρό κίνδυνο, αυτοί λαμβάνουν αμέσως διορθωτικά μέτρα υπό την εποπτεία του κατασκευαστή, περιλαμβανομένης της απόσυρσης από την αγορά ή της ανάκλησης. Ενημερώνουν αμέσως και τις αρχές έγκρισης και τις αρχές εποπτείας της αγοράς.

Όταν η αρχή εποπτείας διαπιστώσει ότι ένα όχημα παρουσιάζει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία και ασφάλεια απαιτεί από τον οικονομικό φορέα να λάβει κάθε διορθωτικό μέτρο προκειμένου να εξασφαλίσει ότι το όχημα, όταν τεθεί σε κυκλοφορία, δεν θα παρουσιάζει πλέον κανένα κίνδυνο.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00