Χωρίς καμία μνημονιακή αποκοπή από τα ωφελήματα των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και με αυξημένη ΑΤΑ θα συνοδεύονται οι μισθοί των κυβερνητικών το 2025.
Σύμφωνα με την πολιτική απασχόλησης στοΔημόσιο, του χρόνου θα συνεχιστεί η αναπροσαρμογή των μισθών με βάση την ΑΤΑ. Και φέτος το ύψος της απόδοσης ΑΤΑ θα είναι 66,7% και θα αφορά το ποσοστό αύξησης του υποκείμενου δείκτη υπολογισμού της ΑΤΑ κατά το έτος που προηγείται του έτους αναφοράς.
Επιπρόσθετα, με βάση τον δείκτη υπολογισμού της ΑΤΑ, αναστέλλεται η αναπροσαρμογή σε περίπτωση που κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους που προηγείται του έτους αναφοράς ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης σε πραγματικούς όρους, διορθωμένος ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις, είναι αρνητικός. Κάτι που δεν συμβαίνει για το 2024.
Πάντως, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, είχε αναφέρει πως δεν μπορεί η ΑΤΑ να συνεχίσει να καταβάλλεται με τον τρόπο που δίνεται σήμερα. Όπως, είπε, θα πρέπει υπάρξει μια διασύνδεση της ΑΤΑ με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και της παραγωγικότητας, έτσι ώστε να είναι δικαιότερη η κατανομή του παραγόμενου πλούτου. Σύντομα το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενου εκτενούς συζήτησης μεταξύ των αρμόδιων υπουργών αλλά και στο πλαίσιο κοινωνικού διαλόγου για την αναζήτηση νέας συμφωνίας απόδοσης της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, όπως είχε συμφωνηθεί να γίνει το 2023 μεταξύ του υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου, των εργοδοτικών συνδέσμων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Δεν θα δοθούν αυξήσεις, αλλά…
Από την 1η Ιανουαρίου του 2025 θα μηδενιστούν όλες οι μνημονιακές αποκοπές επί των επιδομάτων και των οικονομικών ωφελημάτων των εργαζόμενων.
Η σταδιακή αποκατάσταση των μισθών και επιδομάτων άρχισε πριν επτά χρόνια. Συγκεκριμένα, την 1η Μαρτίου του 2017 υπήρξε μερική χαλάρωση των μειώσεων επί των αποζημιώσεων για απασχόληση με το σύστημα βάρδιας ή με υπερωρίες. Επιπρόσθετα, υπήρξε και μερική χαλάρωση των μειώσεων που εφαρμόζονταν στα υπόλοιπα επιδόματα, ενώ από φέτος είχαν περιοριστεί κατά 50% οι υπόλοιπες αποκοπές από τα επιδόματα και αποζημιώσεις.
Στο μεταξύ, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το περασμένο καλοκαίρι μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ και ΠΕΟ, για του χρόνου δεν θα δοθούν γενικές αυξήσεις. Υπενθυμίζεται πως από την 1η Οκτωβρίου του 2024 οι εργαζόμενοι στην κρατική μηχανή, μετά από 15 χρόνια, έλαβαν αυξήσεις της τάξης περίπου του 1,5%.
Προσλήψεις μονίμων
Και μέσα στο 2025 το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρεί κατά προτεραιότητα στην κάλυψη των αναγκών της δημόσιας υπηρεσίας σε προσωπικό μέσω της πλήρωσης μόνιμων θέσεων και όχι μέσω της πρόσληψης μη μόνιμου προσωπικού.
Παράλληλα, θα συνεχιστεί η προώθηση της εξαίρεσης από την απαγόρευση πλήρωσης θέσεων πρώτου διορισμού, βάσει της σχετικής νομοθεσίας, σε τακτά διαστήματα για κάλυψη των αναγκών στελέχωσης του Δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Θα συνεχιστεί και η απαγόρευση πρόσληψης ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού για εποχιακές ή έκτακτες ανάγκες, με εξαίρεση τις μεμονωμένες περιπτώσεις που περιλαμβάνονται στο άρθρο 16 του προϋπολογισμού και οι οποίες αφορούν στο επάγγελμα του Ναυαγοσώστη (Κλ.Ε7) στις Επαρχιακές Διοικήσεις και του Εργάτη Υπηρεσίας Εξετάσεων (Κλ.Ε4) στο Υπουργείο Παιδείας. Στον σχεδιασμό για τη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων, αποφασίστηκε να συνεχιστεί και του χρόνου η προώθηση της αξιοποίησης των διαθέσιμων εργαλείων κινητικότητας του προσωπικού, τόσο εντός όσο και μεταξύ των Υπουργείων/ υφυπουργείων/ ανεξάρτητων υπηρεσιών, αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, για κάλυψη αναγκών στελέχωσης.
Η κατάργηση και δημιουργία θέσεων
Στον προϋπολογισμό του 2025 περιλαμβάνεται και πρόταση για δημιουργία 524 θέσεων, κατάργηση 532 θέσεων (332 μόνιμων δημοσιοϋπαλληλικών θέσεων και 200 μόνιμων θέσεων ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού ) και σημείωση με διπλό σταυρό 23 θέσεων. Επιπρόσθετα, μεταφέρονται 17 θέσεις του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, Υπουργείου Εσωτερικών στο Τμήμα Μετανάστευσης, Υφυπουργείο Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας.
Τα συγκεκριμένα αφορούν νέες ρυθμίσεις αλλά και υλοποίηση υφιστάμενων ρυθμίσεων/ σημειώσεων του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας νέων/πρόσθετων θέσεων, έναντι κατάργησης άλλων θέσεων.
Κατά τη δημιουργία νέων/πρόσθετων θέσεων εφαρμόστηκε σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, κατά το δυνατό, η πολιτική της κατάργησης ίσης αξίας άλλων θέσεων ή η σημείωση με διπλό σταυρό για κατάργηση με την κένωσή τους ή/ και η μείωση πρόνοιας στον προϋπολογισμό για την αγορά υπηρεσιών για κάλυψη σχετικών αναγκών, ώστε να μην προκύπτει κατά το δυνατό πρόσθετη δαπάνη.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2025 έχουν ως αποτέλεσμα την καθαρή μείωση των εγκεκριμένων θέσεων κατά 8 θέσεις.
Περιλαμβάνεται και πρόνοια για μισθοδοτική αναβάθμιση 15 θέσεων βοηθού στατιστικών ερευνών από τις κλ. Α1, Α2 και Α5(ii) στις Κλ. Α2, Α5 και Α7(ii) στην Στατιστική Υπηρεσία, μετονομασία και μισθοδοτική αναβάθμιση 82 [65 θέσεων και 17 εργοδοτούμενοι αορίστου και ορισμένου χρόνου) τεχνικών (Κλ. Α2, Α5 και Α7(ii)) σε τεχνικούς μηχανικούς (Κλ. Α5(2η βαθμ.), Α7 και Α8(i)) και 10 ανώτερους τεχνικούς επιθεωρητές (Κλ. Α11(ii)) σε πρώτους τεχνικούς μηχανικούς (Κλ.Α12) στο Τμήμα Δημοσίων Έργων, και , μισθοδοτική αναβάθμιση 9 λειτουργών Αεροναυτιλίας από τις κλ. Α8, Α10 και Α11 στις κλ. Α9, Α11 και Α12, Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας.
Περισσότεροι οι εκπαιδευτικοί λιγότεροι οι δημόσιοι υπάλληλοι
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι προσπάθειες για συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου και της απασχόλησης. Για τον εξορθολογισμό του κρατικού μισθολογίου έγινε μελέτη από το ΔΝΤ και την ΕΕ, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των δαπανών για τους μισθούς.
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, τα τελευταία 12 χρόνια ο αριθμός των εργαζομένων στο Δημόσιο μειώθηκε κατά 1.569 άτομα. Αναλυτικά, η συνολική απασχόληση στο Δημόσιο παρουσιάζει μείωση από 52.267 άτομα την 1/12/2012 σε 50.698 άτομα στις 30/6/2024. Στον συγκεκριμένο αριθμό δεν περιλαμβάνονται οι 3.090 περίπου Συμβασιούχοι Οπλίτες (ΣΥΟΠ) που έχουν αντικαταστήσει 3.400 περίπου κληρωτούς οπλίτες.
Παρά τη μείωση της συνολικής απασχόλησης στο Δημόσιο, βάσει των στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών η απασχόληση στον τομέα της εκπαίδευσης αυξήθηκε την ίδια περίοδο κατά 2.767 άτομα. Τέλος, ενισχύθηκαν με πρόσθετο προσωπικό υπουργεία και υφυπουργεία, τα οποία χειρίζονται θέματα σε νευραλγικούς τομείς, όπως είναι η μετανάστευση και το άσυλο, η αστυνομία, το περιβάλλον και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.
Πηγή: philenews.com