Σε πλήρη απόκλιση με τη φιλοσοφία του νέου συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων λειτούργησε αριθμός υπουργείων, υφυπουργείων και ανεξάρτητων αρχών, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας για το 2023. Εν ολίγοις, βαθμολόγησαν… γενναιόδωρα τους υπαλλήλους τους, δίνοντάς τους βαθμούς πολύ κοντά στο δέκα.
Στην Ετήσια Έκθεση της ΕΔΥ για το 2023, η οποία επιδόθηκε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, υπάρχει ειδική αναφορά στο θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων με το νέο σύστημα, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή από 1.1.2023.
Όπως επισημαίνεται, ένας μικρός αριθμός Υπουργείων / Υφυπουργείων, Ανεξάρτητων Γραφείων / Συνταγματικών Εξουσιών και Τμημάτων / Υπηρεσιών λειτούργησε με απόλυτο σεβασμό στη φιλοσοφία του νέου συστήματος αξιολόγησης, με χαμηλότερο μέσο βαθμό από τον γενικό μέσο όρο αξιολόγησης (8.747 από τα 10).
Από την άλλη, όμως, ένας αριθμός αρμοδίων αρχών ήταν σε πλήρη απόκλιση από τη φιλοσοφία του νέου συστήματος αξιολόγησης και λειτούργησε ισοπεδωτικά, υπερβαίνοντας αισθητά τον γενικό μέσο όρο αξιολόγησης, παραπέμποντας σε νοοτροπίες που θυμίζουν το προηγούμενο καθεστώς, το γνωστό «όλοι εξαίρετοι».
Οι… γενναιόδωροι
Συγκεκριμένα, πρόκειται για το Υπουργείο Υγείας (Νοσηλευτικό προσωπικό) 9.76 (από το 10…), Υφυπουργείο Ναυτιλίας 9.73, Υπουργείο Εξωτερικών 9.42, Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας 9.20, Δικαστική Υπηρεσία (Κοινές Υπηρεσίες) 9.14, Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής 9.13, Υπουργείο Άμυνας 9.10, Τμήμα Εργασίας 9.07 και Τμήμα Δημοσίων Έργων 9.02.
Και οι αυστηροί
Αυτοί που λειτούργησαν με απόλυτο σεβασμό στη φιλοσοφία του νέου συστήματος αξιολόγησης, με χαμηλότερο βαθμό από τον γενικό μέσο όρο αξιολόγησης ήταν: Υφυπουργείο Τουρισμού 7.19, Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης 7.45, Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας 7.51, Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας 7.58, Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως 7.58, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών 7.62, Φυλακές 7.66 και Στατιστική Υπηρεσία 7.72.
Δεν τους άρεσε…
Σε συνέχεια των πιο πάνω, στην έκθεση της ΕΔΥ επισημαίνεται ότι οι αξιολογούμενοι υπάλληλοι φαίνεται ότι τελικά δεν ήταν δεκτικοί στην κριτική και κατάλληλα προετοιμασμένοι να αποδεχθούν την εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης. Αυτό προκύπτει από τις πολλές και έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν μετά την πρώτη εφαρμογή του. Χρειάζεται, ως εκ τούτου, καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των δημοσίων υπαλλήλων, με στόχο την κατανόηση του νέου συστήματος, καθώς και του τρόπου που αυτό μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση, ανάπτυξη και συνεπώς ανέλιξή τους, επισημαίνεται.
Είναι, επίσης, σημαντικό να συνειδητοποιήσουν όλοι οι λειτουργοί ότι το νέο σύστημα αξιολόγησης είναι δρόμος χωρίς επιστροφή και θα πρέπει να το αποδεχτούν. Σε αυτό, βέβαια, δεν συμβάλλει η πρόσφατη τροποποίηση της νομοθεσίας από τη Βουλή, που διαφοροποιεί για ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα τη βαρύτητα των Υπηρεσιακών Εκθέσεων. Και τούτο γιατί, ενώ στην ουσία δεν διαφοροποιείται η φιλοσοφία του νέου συστήματος μπορεί να δημιουργούνται προσδοκίες ότι θα υπάρξουν και άλλες αποκλίσεις/ρυθμίσεις στο μέλλον.
Απορρίφθηκε το 91% των ενστάσεων
Σε σχέση με τις ενστάσεις επί των εκθέσεων αξιολόγησης, η Επιτροπή επισημαίνει ότι έχει μόνη αρμοδιότητα να ελέγχει τις Επιτροπές Ενστάσεων που ορίζονται για να μπορεί να προβεί σε συστάσεις αναπροσαρμογής τους, ώστε να υπάρχει εξισορρόπηση στη συχνότητα συμμετοχής των Διευθυντών Τμημάτων στις διάφορες Επιτροπές Ενστάσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν υποβληθεί 1,502 ενστάσεις (1,140 από προσωπικό που κατέχει οργανικές θέσεις και 362 από εναλλάξιμο προσωπικό). Από αυτές 1,371 (91%) δεν έγιναν αποδεκτές, 112 (8%) έγιναν αποδεκτές και 19 (1%) έγιναν μερικώς αποδεκτές.
Θέλουν εκπαίδευση
Καταλήγοντας επί του θέματος των αξιολογήσεων, αλλά και των ενστάσεων, η έκθεση της ΕΔΥ τονίζει πως προκύπτει το συμπέρασμα ότι θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα στην περαιτέρω ενημέρωση και εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων, τόσο των αξιολογούμενων όσο και των αξιολογητών, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι να είναι καλύτερα ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι όταν θα ετοιμάζονται οι Υπηρεσιακές Εκθέσεις για το επόμενο έτος. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να επιστρατευτούν σύγχρονες μέθοδοι εκπαίδευσης και καλλιέργεια νέας κουλτούρας.
Ο πρόεδρος της ΕΔΥ Γιώργος Παπαγεωργίου ανέφερε χθες, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ότι συνολικά αξιολογήθηκαν 9.658 υπάλληλοι. Ο μέσος όρος βαθμολογίας των αξιολογηθέντων υπαλλήλων ήταν 8.747, ο μέσος όρος βαθμολογίας του μη εναλλάξιμου προσωπικού 8.751 και ο μέσος όρος βαθμολογίας του εναλλάξιμου προσωπικού 8.724.
Πηγή: philenews.com