Sunday, September 22, 2024
Home » Δημόσια Υπηρεσία: Ακόμα να πάρουν σειρά οι προαγωγές με τη μειωμένη βαθμολογία

Δημόσια Υπηρεσία: Ακόμα να πάρουν σειρά οι προαγωγές με τη μειωμένη βαθμολογία

0 comments

Παρά την αλλαγή -από τη Βουλή- του νόμου για την αξιολόγηση της παραγωγικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ηΕπιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) συνεχίζει να διεκπεραιώνει τις προτάσεις που υποβλήθηκαν πριν από την τροποποίηση, δηλασή στη βάση του αρχικού περιεχομένου της μεταρρύθμισης.

Και αυτό γιατί ενώπιον της υποβλήθηκαν αρκετές προτάσεις για προαγωγή, οι οποίες μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο Κοινοβούλιο (κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου για προσωρινή αλλαγή της διαδικασίας αξιολόγησης) είχαν μείνει στην άκρη για κάποιο χρονικό διάστημα. Λόγω της μεγάλης καθυστέρησης από τη Βουλή να λάβει τις τελικές της αποφάσεις, η ΕΔΥ άρχισε με πολλούς μήνες αργοπορία να καλεί τους υποψηφίους ενώπιον της και αξιολογούσε στη βάση του αρχικού νόμου, με τον οποίο όπου η αξιολόγηση της παραγωγικότητας είχε περισσότερη βαρύτητα στη γενική βαθμολογία, σε σύγκριση με όσα προβλέπει η τροποποίηση που ενέκρινε αργότερα η Βουλή.

Μέχρι στιγμής, η ΕΔΥ έχει διεκπεραιώσει συνολικά 372 προτάσεις προαγωγών, με την προηγούμενη νομοθεσία. Η βαρύτητα που είχε η αξιολόγηση για τους συγκεκριμένους δημόσιους υπάλληλους ήταν 45 μονάδες, ενώ για όσους κληθούν στη συνέχεια ενώπιον της Επιτροπής η αξιολόγηση θα προσμετρά με 15 μονάδες.

Ο πρόεδρος της ΕΔΥ Γιώργος Παπαγεωργίου, μιλώντας στον «Φ» δήλωσε πως μόλις ολοκληρωθεί η εξέταση των προτάσεων που υποβλήθηκαν πριν την αλλαγή της νομοθεσίας, η Επιτροπή θα αρχίσει να εξετάζει τις προτάσεις που προωθήθηκαν ενώπιον της μετά την τροποποίηση του νόμου.

Αλλαγές στο μηχανογραφικό

Είπε επίσης πως θα χρειαστεί να υλοποιηθούν αλλαγές και στο μηχανογραφικό σύστημα της ΕΔΥ, έτσι ώστε να συνάδει με τη νέα νομοθεσία.

Ως γνωστό, βάσει του νέου νόμου, ο οποίος δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας τον περασμένο Αύγουστο, για τις φετινές προαγωγές η βαρύτητα της αξιολόγησης θα είναι μέχρι 15 μονάδες (αντί 45). Επίσης, η σύσταση του προϊσταμένου θα προσμετρά μέχρι 25 μονάδες, η πρόσθετη πείρα μέχρι 30 μονάδες και τα πρόσθετα προσόντα θα μετρούν μέχρι το 30 μονάδες.

Εξάλλου, για τις προαγωγές του 2025 η βαρύτητα στην αξιολόγηση των υπαλλήλων θα είναι μέχρι 30 μονάδες, η σύσταση του προϊστάμενου μέχρι 20 μονάδες, η πρόσθετη πείρα και τα πρόσθετα προσόντα θα βαθμολογούνται μέχρι 25 μονάδες.

Το 2026 η αξιολόγηση των υποψηφίων βαθμολογείται μέχρι 45 μονάδες, η σύσταση του προϊστάμενου μέχρι 15 μονάδες και η πρόσθετη πείρα και πρόσθετα προσόντα μέχρι 20 μονάδες. Ουσιαστικά θα ισχύουν οι πρόνοιες της νομοθεσίας που περιλαμβανόταν στη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, προτού αυτή τροποποιηθεί.

Αντίστροφη μέτρηση για διατμηματικές

Σε σχέση με τις διατμηματικές προαγωγές, μετά την έγκριση από τη Βουλή των 250 και πλέον σχεδίων υπηρεσίας, σύντομα η ΕΔΥ θα προχωρήσει και σε δημοσίευση των συγκεκριμένων σχεδίων. Όταν υποβληθούν στην Επιτροπή τα αιτήματα για τις διατμηματικές προαγωγές, τότε αναμένεται λειτουργήσουν και εξεταστικά κέντρα στα οποία θα παρακάθονται σε γραπτές εξετάσεις οι υποψήφιοι.

Ήδη η ΕΔΥ έχει υπογράψει και συμφωνίες ένταξης στο δυναμικό σύστημα αγορών για την αγορά υπηρεσιών Εξεταστικών Κέντρων, για την πλήρωση θέσεων ανώτερων μεσοδιευθυντικών / διευθυντικών θέσεων στη Δημόσια Υπηρεσία.

Υπενθυμίζεται πως με τη διατμηματική προαγωγή μπορεί ένας εργαζόμενος από μια υπηρεσία ή υπουργείο να διεκδικήσει προαγωγή στην κλίμακα Α13 σε άλλη υπηρεσία και άλλο υπουργείο. Η διατμηματική προαγωγή θα γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης, που αφορούν μεταξύ άλλων τις δεξιότητες, τις ικανότητες και την εργασιακή συμπεριφορά των υπαλλήλων. Από τις διατμηματικές προαγωγές είχαν εξαιρεθεί από τον νέο θεσμό το προσωπικό στη Δικαστική Υπηρεσία, οι εργαζόμενοι στη Βουλή, στην Ελεγκτική Υπηρεσία αλλά και στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Και άλλες εξαιρέσεις

Την ερχόμενη Δευτέρα, στο μικροσκόπιο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών θα τεθεί κυβερνητικό νομοσχέδιο, με το οποίο θα μείνουν -αν εγκριθεί- εκτός των διατμηματικών προαγωγών οι θέσεις προϊστάμενου – Γενικός Νοσηλευτικός Κλάδος (Κλ. Al3) και προϊστάμενου Νοσηλευτικού Λειτουργού -Νοσηλευτικός Κλάδος Ψυχικής Υγείας (Κλ. Α13). Πρόκειται για την πέμπτη εξαίρεση που πιθανό να δοθεί, με το Υπουργείο Οικονομικών να υποστηρίζει στο νομοσχέδιο πως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να υπηρετούν σε άλλες δομές θέσεων της Δημόσιας Υπηρεσίας και να τις διεκδικήσουν, λόγω του εξειδικευμένου αντικειμένου τους.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More