Mε την τελική έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για το 2024, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα, τονίζεται ότι η κυπριακή οικονομία εμφανίζει μεν σταθερά σημάδια ανθεκτικότητας, με ισχυρή ανάπτυξη αλλά προστίθεται και έκκληση για προσεκτική διαχείριση διαρθρωτικέών αδυναμιών και αυξημένων κινδύνων.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, τα δημόσια οικονομικά ενισχύονται από τη σταθερή πτώση του δημόσιου χρέους και τα πλεονάσματα, που αναμένεται να διατηρηθούν έως το 2027. Ωστόσο, σημειώνει ότι οι προβλέψεις βασίζονται σε ένα εμπροσθοβαρές επενδυτικό πλάνο που προϋποθέτει περικοπές δαπανών στα τελευταία έτη του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΜΔΠ) 2024-2027. Αυτή η στρατηγική ενέχει ρίσκα, όπως αναφέρεται, ειδικά το 2027, μια προεκλογική χρονιά με αυξημένες πολιτικές πιέσεις.
Επιπλέον, οι δημοσιονομικές υποχρεώσεις της Κύπρου επεκτείνονται έως το 2028, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την αυστηρή συγκράτηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών και μετά το τέλος του ΜΔΠ. Αν οι δαπάνες υπερβούν τα προβλεπόμενα όρια, υπάρχει κίνδυνος λήψης μέτρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως τονίζεται, παρά τις προσπάθειες του Υπουργείου Οικονομικών να ελέγξει ορισμένες κατηγορίες δαπανών, η αύξηση στις ανελαστικές δαπάνες, όπως το μισθολογικό κόστος, συνεχίζεται. Αν και δεν απειλείται η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών στο άμεσο μέλλον, η ποιότητα του μείγματος δαπανών περιορίζει τη δυνατότητα ευέλικτης πολιτικής.
Σύμφωνα με την έκθεση, η πορεία των ανελαστικών δαπανών εξακολουθεί να είναι αιτία προβληματισμού, καθώς κινείται γύρω στο 60% των συνολικών δαπανών, με αύξησή τους στο 70% μέχρι το 2027, με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο δημοσιονομικός «χώρος» για την άσκηση διακριτικής πολιτικής από πλευράς της εκτελεστικής εξουσίας.
Σημειώνει ότι οι δαπάνες προσωπικού παραμένουν η κύρια κατηγορία δαπανών, η οποία φτάνει στο 31,7% των συνολικών δαπανών του κράτους μέχρι το 2027.
Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο καταθέτει εισηγήσεις για τη βελτίωση της δημοσιονομικής εικόνας και τη διαχείριση των προκλήσεων.
Όπως αναφέρει, η διατήρηση της πολιτικής που ακολουθεί το Υπουργείο Οικονομικών, με έμφαση στηνεγκράτεια στη διαχείριση των δημοσιονομικών δεικτών, αποτελεί βασικό στοιχείο για τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών. Παράλληλα, κρίνεται απαραίτητη η συγκράτηση της αύξησης στις ανελαστικές δαπάνες, οι οποίες πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τον μακροπρόθεσμο ρυθμό αύξησης των κρατικών εσόδων και όχι με τις βραχυπρόθεσμες επιδόσεις. Κάθε μόνιμη αύξηση δαπανών θα πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά σε μόνιμα και όχι προσωρινά έσοδα.
Στον προγραμματισμό δαπανών, είναι κρίσιμο να ληφθούν υπόψη οι αναδυόμενες ανάγκες για επενδυτικές δαπάνες τα επόμενα χρόνια. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενίσχυση της αίσθησης του κατεπείγοντος σχετικά με την πράσινη μετάβαση και τη διαχείριση των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή.
Πηγή: philenews.com