Friday, October 4, 2024
Home » Δημογραφικό: Νέα μέτρα για περισσότερες γεννήσεις

Δημογραφικό: Νέα μέτρα για περισσότερες γεννήσεις

0 comments

Στη λήψη νέων μέτρων για αντιμετώπιση του δημογραφικού προχωρά η Κυβέρνηση, η οποία εξέτασε χθες το πρόβλημα που ταλανίζει όχι μόνο την Κύπρο αλλά το σύνολο των χωρών της ΕΕ.

Σχετικές αποφάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένονται σε δύο εβδομάδες από σήμερα, όπως ανέφερε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και επανέλαβε αργότερα ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου.

Οι σχετικές αναφορές του Προέδρου Χριστοδουλίδη έγιναν κατά την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Κατέγραψε και σειρά μέτρων για το δημογραφικό, που ήδη έλαβε η παρούσα κυβέρνηση.

«Σήμερα θέλω να συζητήσουμε για να αποφασίσουμε εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, να παρουσιάσουμε την ολοκληρωμένη δημογραφική μας πολιτική. Υπάρχει μια διυπουργική επιτροπή και έχουμε ήδη ανακοινώσει αρκετά μέτρα. Αυξήθηκε, για παράδειγμα, η άδεια μητρότητας από 18 σε 22 μήνες και επεκτάθηκαν οι δικαιούχοι του επιδόματος γονικής άδειας με τη συμπερίληψη και των αυτοτελώς εργαζομένων. Είχαμε το σχέδιο της στεγαστικής επιδότησης νεαρών ζευγαριών και νέων μέχρι την ηλικία των 41 ετών. Εγκρίθηκε το σχέδιο επιδότησης υπογόνιμων ζευγαριών που καταφεύγουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Αυξήθηκε το τιμητικό επίδομα για την πολύτεκνη μάνα. Επεκτάθηκε η κάλυψη του επιδόματος τέκνου, για να συμπεριληφθούν και φοιτητές που ανήκουν σε πολύτεκνες οικογένειες. Προχωράμε με το ολοήμερο σχολείο που επεκτάθηκε και είναι ένα θέμα που αφορά οριζόντια όλα τα υπουργεία. Έχω ενώπιον μου κάποιες εισηγήσεις για νέα μέτρα, τα οποία θέλω να συζητήσουμε, έτσι ώστε τις επόμενες δύο εβδομάδες να προχωρήσουμε με συγκεκριμένες ανακοινώσεις», ανέφερε ο ΠτΔ για τα υπό επεξεργασία νέα μέτρα.

Γονική κι άλλα

Στις δικές του δηλώσεις, ο Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου συζητήθηκε η πρόοδος της εφαρμογής μέτρων δημογραφικής πολιτικής και ο σχεδιασμός για τα επόμενα βήματα. Την ίδια ώρα, οριοθέτησε το πλαίσιο στο οποίο θα κινούνται τα νέα μέτρα, καθώς θα βασίζονται στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη, αναφέροντας περαιτέρω πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε αναβάθμιση της λειτουργίας του Εθνικού Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής πολιτικής, και να αξιοποίηση την Εργαλειοθήκη για τη Δημογραφία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η εν λόγω Εργαλειοθήκη, που διευκολύνεται και με μια σειρά από Οδηγίες της ΕΕ αφορά μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει η ίδια η Κομισιόν, τη στήριξη των γονέων μέσω της καλύτερης συμφιλίωσης των οικογενειακών προσδοκιών και της αμειβόμενης εργασίας, «ιδίως με τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτική παιδική μέριμνα και καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής» και στη στήριξη και ενδυνάμωση των νεότερων γενεών «ώστε να ευδοκιμήσουν, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας και σε οικονομικά προσιτή στέγαση».

Γονική άδεια για παιδιά μέχρι 15 ετών

Ενόψει των πιο πάνω, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως στο πλαίσιο των μέτρων που θα γίνουν γνωστά σε δύο εβδομάδες θα περιλαμβάνεται και η επέκταση τηςγονικής άδειας για εργαζόμενους γονείς με παιδιά μέχρι την ηλικία των 15 ετών, μέτρο που έχει ήδη εξαγγελθεί. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας στόχος τόσο των μέτρων που ήδη λήφθηκαν όσο και αυτών που θα ακολουθήσουν σε δύο εβδομάδες είναι η σταδιακή διαμόρφωση αυξητικής τάσης στον δείκτη γονιμότητας. Δείκτης που σήμερα υπολογίζεται ότι υποχώρησε στο 1,37 το 2022, από 2,41 που ήταν την δεκαετία του 1990.

Τα μέτρα που έχουν ήδη υλοποιηθεί, με κόστος που υπερβαίνει τα 32 εκατ. ευρώ και τα μέτρα που θα παρουσιαστούν κατά τις επόμενες βδομάδες, πρόσθεσε ο Υπουργός Εργασίας, «αποσκοπούν στη δημιουργία θετικότερων προοπτικών για τη σταδιακή επίτευξη των υψηλών στόχων που έχουμε θέσει για τη διαμόρφωση αυξητικής τάσης στον δείκτη γονιμότητας και για τη μεγιστοποίηση της συμμετοχής του γηγενούς πληθυσμού στην αγορά εργασίας, μέσα από την εφαρμογή ολοκληρωμένης δημογραφικής πολιτικής».

Ανέφερε ακόμα πως για το θέμα έγινε ήδη σημαντική προεργασία από τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Οικονομικών, Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, και Υγείας, καθώς και τα Υφυπουργεία Κοινωνικής Πρόνοιας και Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, με τη συμβολή της Γραμματείας Συντονισμού και Υποστήριξης του Κυβερνητικού Έργου.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise