Ισχυρό παρών έδωσε η ελληνική ναυτιλία στην COP28 με μια επιδραστική ομιλία της προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνας Τραυλού σε εκδήλωση που διοργάνωσε χθες Κυριακή το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS) με θέμα «Shaping the Future of Shipping: Delivering a Net Zero World». Η τοποθέτηση της προέδρου έκανε αίσθηση και αποτέλεσε σημείο αναφοράς και έμπνευσης για όλη τη διάρκεια των εργασιών της συνάντησης κορυφής, καθώς ξεκαθάρισε ότι χωρίς τη ναυτιλία δεν υπάρχει «πράσινη μετάβαση».
Στην ομιλία της η κυρία Τραυλού ξεκαθάρισε ότι όλοι «έχουμε ένα κοινό όραμα και στόχο – έναν κόσμο με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το συντομότερο δυνατόν».
Αναφερόμενη στη ναυτιλία είπε ότι «μεταφέρει περίπου το 90% του παγκόσμιου εμπορίου και εκπέμπει λιγότερο από το 1/15 των εκπομπών της χώρας με τις μεγαλύτερες εκπομπές. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 περίπου ετών, η ναυτιλιακή δραστηριότητα έχει σχεδόν διπλασιαστεί – ωστόσο οι εκπομπές από τη ναυτιλία σε όρους παγκόσμιας παραγωγής CO2 έχουν μειωθεί από περίπου 2,9% σε 2,2%».
Ζήτησε «να μην αμφισβητείται η βούληση της ναυτιλιακής βιομηχανίας να ωθήσει προς το καθαρό μηδέν» και διεμήνυσε ότι «αγκαλιάζουμε τους πιο φιλόδοξους στόχους του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, όπως αυτοί συμφωνήθηκαν στη στρατηγική-ορόσημο του 2023 για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου».
Τα προβλήματα
Ακολούθως η κυρία Τραυλού έθεσε τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ναυτιλία προς την πράσινη μετάβαση: «Δεν παράγουμε ενέργεια, δεν εμπορευόμαστε ενέργεια. Αλλά χρησιμοποιούμε και μεταφέρουμε ενέργεια. Δεν σχεδιάζουμε ή κατασκευάζουμε μηχανές ή πλοία, αλλά κάνουμε τις επενδύσεις που το καθιστούν εφικτό. Είναι επομένως σαφές ότι βρισκόμαστε στην πλευρά της ζήτησης του «κεφαλαίου της πράσινης ενέργειας». Εξαρτόμαστε από τις εξελίξεις στην πλευρά της προσφοράς για την πλήρη απαλλαγή της βιομηχανίας μας από τον άνθρακα» είπε η κυρία Τραυλού και ανέδειξε τον ρόλο όλων των εμπλεκομένων για το «πρασίνισμα» της ναυτιλίας: «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ΙΜΟ ρυθμίζει μόνο τα πλοία. Δεν μπορεί να ρυθμίσει άμεσα τους παραγωγούς καυσίμων, τους προμηθευτές, τα λιμάνια, τους ναυλωτές ή ακόμα και τους ναυπηγούς, η συμβολή όλων των οποίων στην απαλλαγή από τον άνθρακα είναι απαραίτητη».
Αποδοτικότητα
Η πρόεδρος της ΕΕΕ δεν παρέλειψε να στείλει και ένα μήνυμα για την αποδοτικότητα της ναυτιλίας που πρέπει να διαφυλαχθεί: «Η αποδοτικότητα του κόστους της βιομηχανίας μας πρέπει, με κάθε τρόπο, να διαφυλαχθεί. Ως εκ τούτου, είναι επίσης ζωτικής σημασίας τα προτεινόμενα μέτρα μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου να λαμβάνουν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των διαφόρων τομέων της ναυτιλίας, προστατεύοντας τη βιωσιμότητά τους».
«Ιδιαίτερη προσοχή», είπε σε άλλο σημείο, «θα πρέπει να δοθεί στον τομέα των χύδην φορτίων/tramp, ο οποίος μεταφέρει πάνω από το 85% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου. Λόγω της φύσης και των λειτουργικών χαρακτηριστικών του, είναι ο πιο δύσκολος τομέας της ναυτιλίας για μείωση των ρύπων, καθώς απαιτεί εναλλακτικά καύσιμα και υποδομές που πρέπει να είναι διαθέσιμες στα περισσότερα λιμάνια σε όλον τον κόσμο. Απαιτεί επίσης τη συνεργασία και τη δέσμευση των εμπορικών διαχειριστών των πλοίων, οι οποίοι κατά κανόνα απασχολούν τα πλοία».
Μέτρα
Επίσης η πρόεδρος της ΕΕΕ τόνισε την ανάγκη συμβολής όλων στην απεξάρτηση της ναυτιλίας από τον άνθρακα, τάχθηκε κατά των περιφερειακών μέτρων όπως το σύστημα εμπορίας ρύπων της ΕΕ που υπονομεύουν «τις προσπάθειες του ΙΜΟ να εισαγάγει παγκόσμιες λύσεις που εξασφαλίζουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο». Τέλος, η κυρία Τραυλού δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους ναυτικούς, επισημαίνοντας ότι «η παγκόσμια στροφή προς το καθαρό μηδενικό επίπεδο θα πρέπει να γίνει με έναν κοινό παρονομαστή: την ασφάλεια των ανθρώπων, των πλοίων και του περιβάλλοντος». Καταλήγοντας η πρόεδρος της ΕΕΕ ότι «δεν μπορούμε καν να συζητήσουμε, πόσο μάλλον να πετύχουμε, μια παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση χωρίς τη ναυτιλία και τον ρόλο της ως καταλύτη σε κάθε πτυχή της κοινωνικοοικονομικής αλλαγής και προόδου».