Wednesday, October 9, 2024
Home » Δεν ξεχάστηκε η μείωση εισφορών στο Ταμείο Πλεονασμού- Σε εξέλιξη αναλογιστική μελέτη

Δεν ξεχάστηκε η μείωση εισφορών στο Ταμείο Πλεονασμού- Σε εξέλιξη αναλογιστική μελέτη

0 comments

Τρέχει η αναλογιστική μελέτη για το Ταμείο Πλεονασμού, το αποθεματικό του οποίου χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται και οι εργοδότες, οι οποίοι το χρηματοδοτούν, ζητούν να μειωθεί η συνεισφορά τους σε αυτό.

Μετά τη συνάντηση που είχε το περασμένο καλοκαίρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης με τις επιχειρηματικές οργανώσεις, οι οποίες απαίτησαν όπως το τέλος πλεονασμού μειωθεί κατά 50%, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου έδωσε οδηγίες για τη διεξαγωγή σχετικής μελέτης.

Από το 1996 μέχρι σήμερα, η εισφορά που καταβάλλουν οι εργοδότες στο Ταμείο Πλεονασμού είναι ύψους 1,2% επί των αποδοχών που λαμβάνει ο κάθε εργαζόμενος, μέχρι ενός ανωτάτου ορίου, που καθορίζεται κάθε χρόνο.

Ωστόσο, η εργοδοτική πλευρά απαιτεί να μειωθεί στο 0,6%, κάτι με το οποίο διαφωνούν έντονα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η εισφορά του 1,2% καταλήγει στο Ταμείο Πλεονασμού, το οποίο τέλος του 2023 είχε δημιουργήσει αποθεματικό πέραν των €626.1 εκατ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η μελέτη που είναι σε εξέλιξη θα καταδείξει το ύψος του αποθεματικού που απαιτείται να έχει το ταμείο, ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που θα προκύψουν και να είναι βιώσιμο.

Παράλληλα, ανάλογα με το ύψος του αποθεματικού θα καθοριστεί και το ύψος του σχετικού τέλους που θα καταβάλλουν οι εργοδότες. Όπως πληροφορείται ο «Φ», η μελέτη θα επικαιροποιείται κάθε τρία χρόνια, δηλαδή θα καθορίζεται τόσο το αποθεματικό όσο και το σχετικό τέλος.

Αρμόδια κυβερνητική πηγή δήλωσε στον «Φ» πως πριν ληφθούν τελικές αποφάσεις από την Κυβέρνηση θα προηγηθεί διάλογος στο Συμβούλιο Πλεονασμού. Κάτι, άλλωστε, που προνοεί και η νομοθεσία.

Στο πλαίσιο του διαλόγου, επιχειρηματικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις θα ενημερωθούν για τα αποτέλεσμα της μελέτης και τις εισηγήσεις που γίνονται από πλευράς των αναλογιστών. Επίσης, οι εμπλεκόμενοι φορείς θα έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις θεωρούν πως το θέμα θα πρέπει να κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου, για να ληφθούν οι αποφάσεις σε σχέση με το ύψος του τέλους πριν την έναρξη της νέας χρονιάς. Παράλληλα, οι επιχειρηματικές οργανώσεις υποστηρίζουν πως το ταμείο έχει συσσωρεύσει επαρκές αποθεματικό για κάλυψη των απαιτήσεων για πολλά χρόνια στο μέλλον.

Τονίζουν, επίσης, πως η μείωση του τέλους πλεονασμού θα συμβάλει στην στήριξη των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, σημειώνουν πως κάθε χρόνο τα έσοδα του ταμείου είναι πολύ περισσότερα από τις πληρωμές που κάνει.

Από την άλλη, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ούτε καν συζητούν να υπάρξει μείωση σε τέτοιο ύψος του τέλους πλεονασμού. Θεωρούν πως εάν αλλάξει το σχετικό ποσοστό, χωρίς να ερωτηθούν, θα το θεωρήσουν μονομερή απόφαση, τονίζοντας πως δεν είναι κατάλληλη περίοδος να αφαιρούνται έσοδα από ένα ταμείο που στηρίζει τους εργαζόμενους.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More