Η νέα συλλογική σύμβαση της Ελληνικής Τράπεζας, η οποία υπογράφηκε με την ΕΤΥΚ μετά από μακροχρόνιες διαβουλεύσεις και εντάσεις, έρχεται πάλι στο επίκεντρο αλλά αυτή την φορά από άλλη οπτική γωνία.
Για την ιστορία, να υπενθυμίσουμε ότι στις 11 Νοεμβρίου υπογράφηκε η νέα συλλογική σύμβαση μεταξύ ΕΤΥΚ και διεύθυνσης της Ελληνικής Τράπεζας, με τη συνδικαλιστική οργάνωση να εκπροσωπεί πάνω από το 90% των υπαλλήλων της τράπεζας.
Η ΕΤΥΚ, όταν υπογράφηκε η συλλογική σύμβαση, είχε αναφέρει ότι «κύριο χαρακτηριστικό της συλλογικής σύμβασης είναι η ένταξη όλων των υπαλλήλων της Ελληνικής Τράπεζας στις κλίμακες και γενικά στις συμφωνίες ΕΤΥΚ – Ελληνικής Τράπεζας. Συνεπώς, παύει και τυπικά να υπάρχει διαχωρισμός των υπαλλήλων της Ελληνικής Τράπεζας σε υπαλλήλους πρώην Συνεργατισμού και υπαλλήλους της Ελληνικής Τράπεζας».
Στις 30 Σεπτεμβρίου 2024, οαριθμός εργαζομένων που εργοδοτούσε ο όμιλος ήταν 2.274 και, σύμφωνα με πληροφορίες, στη ΣΕΚ και την ΠΕΟ ανήκουν περίπου 50 άτομα. Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι της Ελληνικής δεν είναι μόνο μέλη της ΕΤΥΚ, έχει σχέση με την απορρόφηση των υγιών εργασιών του Συνεργατισμού στην Ελληνική, όπου οι εργαζόμενοι ανήκαν είτε στη ΣΕΚ είτε στην ΠΕΟ ή και σε άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Με χθεσινό δελτίο τύπου, η ΣΕΚ «καταγγέλλει απερίφραστα την απαράδεκτη και εκβιαστική στάση της Ελληνικής Τράπεζας, η οποία επιχειρεί να παρέμβει μονομερώς στα δικαιώματα των εργαζομένων που είναι μέλη της ΣΕΚ και της ΠΕΟ».
Στο πλαίσιο της χθεσινής παγκύπριας συνδιάσκεψης της ΣΕΚ, ο γενικός γραμματέας, Ανδρέας Μάτσας, υποστήριξε ότι «τίθεται επιτακτικά το δίλημμα στους εργαζόμενους είτε να αλλάξουν συντεχνία, είτε να μην απολαμβάνουν τις πρόνοιες της συλλογικής σύμβασης».
«Αυτές οι πρακτικές, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των αρχών της συλλογικής διαπραγμάτευσης και του εργατικού δικαίου, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μάτσας. Ενημέρωσε δε, ότι η ΣΕΚ έχει ήδη καταγγείλει την αθέμιτη πρακτική, κατά τον ίδιο, στον Υπουργό Εργασίας, απαιτώντας την άμεση παρέμβασή του, ως θεματοφύλακα των εργασιακών σχέσεων για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την άρση των πιέσεων προς τους εργαζόμενους. «Θα επανέλθουμε αναλόγως της εξέλιξης του θέματος», δήλωσε ο κ. Μάτσας.
Δεν κάνει διαχωρισμούς η Ελληνική
Η Ελληνική ξεκαθαρίζει τη θέση της ότι δεν κάνει διαχωρισμό των υπαλλήλων και, όπως αναφέρθηκε στον «Φ» από την τράπεζα, «η Ελληνική Τράπεζα σέβεται, τιμά και εκτιμά εξίσου όλα τα μέλη του προσωπικού της. Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων. Η απόφαση κάθε μέλους του προσωπικού σε ποια συλλογική σύμβαση θα ανήκει, είναι καθαρά προσωπική και κανένα μέλος του προσωπικού δεν θα τύχει δυσμενέστερης μεταχείρισης από την τράπεζα, είτε ανήκει, είτε δεν ανήκει σε οποιαδήποτε συντεχνία».
Πηγή: philenews.com