Ούτε οι προειδοποιήσεις, ούτε οι συστάσεις, αλλά και ούτε και οι υποδείξεις της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας φαίνεται να αγγίζουν τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου σε σχέση τους ετήσιους προϋπολογισμούς τους.
Ενώ οι ημικρατικοί οργανισμοί και άλλα νομικά πρόσωπα του ημιδημόσιου τομέα, θα έπρεπε να υποβάλουν τους προϋπολογισμούς τους για το 2025 στο Υπουργείο Οικονομικών μέχρι τις 7 Αυγούστου, εντούτοις το έπραξαν μόλις το 50% από αυτούς. Συγκεκριμένα, από τους 44 οργανισμούς, μόλις οι 22 έχουν στείλει τους προϋπολογισμούς τους στη ΔιεύθυνσηΠροϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών. Κάτι που οδηγεί ξεκάθαρα στο συμπέρασμα πως θα επαναληφθεί και του χρόνου το ίδιο σκηνικό που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, δηλαδή θα υπάρξει εκπρόθεσμη κατάθεση των προϋπολογισμών τους στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια στη Βουλή.
Επίσης, λόγω της μη έγκαιρης έγκρισης τους για άλλη μια φορά τους πρώτους δύο μήνες του 2025 (Ιανουάριο-Φεβρουάριο), οι ημικρατικοί θα λειτουργούν έχοντας ως δεκανίκια τα δωδεκατημόρια. Εξάλλου, από το Μάρτιο και μετά δεν έχουν εγκεκριμένους τους προϋπολογισμούς τους, θα λειτουργούν ουσιαστικά παράνομα, καθώς δεν θα έχουν δικαίωμα να προχωρούν σε οποιεσδήποτε δαπάνες. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που καθόρισε το Υπουργείο Οικονομικών στην εγκύκλιο που είχε προωθήσει προ μηνών, οι ημικρατικοί οργανισμοί θα έπρεπε να υποβάλουν τους προϋπολογισμούς τους στο αρμόδιο Υπουργείο μέχρι τις 10 Ιουλίου. Ακολούθως, οι προϋπολογισμοί θα έπρεπε να προωθηθούν στο Υπουργείο Οικονομικών μέχρι τις 7 Αυγούστου, για να ελεγχθούν και στην πορεία, εντός Σεπτεμβρίου, να υποβληθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να εγκριθούν. Βάσει των χρονοδιαγραμμάτων, οι προϋπολογισμοί θα πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή το αργότερο στις 29 Σεπτεμβρίου.
Από Δευτέρας θα σταλθεί νέα επιστολή
Πηγή από το Υπουργείο Οικονομικών μιλώντας στον «Φ» δήλωσε πως από εβδομάδα θα σταλθεί νέα επιστολή-υπενθύμιση στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, καλώντας τα εκ νέου να παραδώσουν τους προϋπολογισμούς. Όπως είπε, σε περίπτωση που αργοπορήσουν περαιτέρω, η μια καθυστέρηση θα ακολουθεί την άλλη και δεν θα οδηγηθούν έγκαιρα στο Υπουργικό και στη Βουλή. Βάσει του Συντάγματος, οι ημικρατικοί οργανισμοί θα πρέπει να καταθέτουν τους προϋπολογισμούς τους στη Βουλή τρεις μήνες πριν από τη λήξη του έτους, δηλαδή, αρχές Οκτωβρίου, όπως κατατίθεται ο κρατικός προϋπολογισμός, ενώ τα δωδεκατημόρια χρησιμοποιούνται για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με πηγή από το Υπουργείο Οικονομικών, φέτος η συμμόρφωση των οργανισμών είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ωστόσο, είπε χρήζει περαιτέρω βελτίωσης. Αναφέρθηκε, επίσης, πως η πιο σωστή προσέγγιση είναι η συμμόρφωση των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και να αναγνωρίσουν πως η οποία καθυστέρηση λειτουργεί εις βάρος τους. Είπε, παράλληλα, πως το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει στείλει πίσω στους οργανισμούς τους προϋπολογισμούς τους ζητώντας περαιτέρω διευκρινήσεις. Κάτι που χρησιμοποιούν οι οργανισμοί ως δικαιολογία για την καθυστέρηση που υπάρχει.
Πίεση από τη Βουλή
Τον περασμένο Απρίλιο το ΑΚΕΛ κατάθεσε πρόταση νόμου έτσι ώστε να ασκήσουν πίεση στους οργανισμούς για να αρχίσουν να συμμορφώνονται με τα χρονοδιαγράμματα και να καταθέτουν τους προϋπολογισμούς τους εμπρόθεσμα.
Ουσιαστικά προτείνεται να καταργηθεί το δικαίωμα των ημικρατικών οργανισμών να διενεργούν οποιαδήποτε δαπάνη υπό τη μορφή δωδεκατημορίου, στην περίπτωση που ο προϋπολογισμός του δεν έχει ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι την ημερομηνία έναρξης του οικονομικού έτους, το οποίο αφορά ο προϋπολογισμό.
Όσον αφορά στον κρατικό προϋπολογισμό του 2025, περί τα μέσα Σεπτεμβρίου θα τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για να εγκριθεί και μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα με αρχές Οκτωβρίου να κατατεθεί στη Βουλή.
Πηγή: philenews.com