Friday, September 20, 2024
Home » Δεν άρεσαν στο ΚΕΒΕ οι αυξήσεις στο Δημόσιο – Ανησυχεί για διόγκωση μισθολογίου

Δεν άρεσαν στο ΚΕΒΕ οι αυξήσεις στο Δημόσιο – Ανησυχεί για διόγκωση μισθολογίου

0 comments

Την ανησυχία του για τη συμφωνία που επήλθε μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και των συντεχνιών του Δημόσιου και Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα για παραχώρηση γενικών μισθολογικών αυξήσεων ύψους 1.5% από τον Οκτώβριο του 2024 εκφράζει το ΚΕΒΕ προειδοποιώντας πως υπάρχει ο κίνδυνος το κρατικό μισθολόγιο να καταστεί μη βιώσιμο.

Σε ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο αναφέρει πως στο δημόσιο τομέα η αύξηση που συμφωνήθηκε είναι επιπρόσθετη αύξηση αφού κάθε χρόνο παραχωρείται αύξηση στη βάση των κλιμάκων των μισθών και Α.Τ.Α. «Το κρατικό μισθολόγιο της Κύπρου είναι από τα ψηλότερα από πάρα πολλές χώρες και πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθότι τα τελευταία χρόνια το Κρατικό Μισθολόγιο διογκώνεται συνεχώς. Οι συνεχείς αυτές αυξήσεις οδηγούν στον κίνδυνο να καταστεί μη βιώσιμο με αποτέλεσμα την επιστροφή του σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα με όλα τα αρνητικά επακόλουθα για τα δημόσια οικονομικά και την οικονομία», συνεχίζει το Επιμελητήριο.

Την ίδια ώρα το ΚΕΒΕ παρατηρεί πως η αύξηση αυτή παραχωρείται μετά από την πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο έχει καλέσει την Κυβέρνηση να βρει τρόπους συγκράτησης του κρατικού μισθολογίου και προσαρμογή των μισθών στη βάση μακροοικονομικών εξελίξεων και παραγωγικότητας.

Σε μια εποχή, συνεχίζει, όπου διεθνώς υπάρχουν προκλήσεις και αβεβαιότητες, επιβάλλεται όπως η αύξηση του Κρατικού μισθολογίου (προσαυξήσεις, γενικές αυξήσεις, ΑΤΑ, προσλήψεις και προαγωγές,) περιορίζεται μέχρι το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ, που θα λαμβάνει υπόψη και την παραγωγικότητα.

Καταλήγοντας αναφέρει πως θα πρέπει να προχωρήσει ταχύτερα η ψηφιοποίηση της κρατικής μηχανής που θα επιφέρει σταδιακή μείωση στο κόστος λειτουργίας της κρατικής μηχανής και αύξηση της αποδοτικότητας της.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More