Saturday, October 5, 2024
Home » Δασμοί στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Χαμένοι Κίνα και Γερμανία

Δασμοί στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Χαμένοι Κίνα και Γερμανία

0 comments

Αντιδρώντας η Κίνα κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να καθυστερήσει την εφαρμογή των δασμών στα κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά οχήματα και να αποφύγει την κλιμάκωση των εμπορικών τριβών, αναφέρουν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το κινεζικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (CCCEU) κατήγγειλε «τα προστατευτικά μέτρα» των Βρυξελλών και «εκφράζει τη βαθιά απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα αυτό» και ενθαρρύνει «ζωηρά» την Ευρωπαϊκή Ένωση «να καθυστερήσει την εφαρμογή των τελωνειακών δασμών και να προκρίνει την επίλυση των διαφορών και των εμπορικών εντάσεων μέσω του διαλόγου».

Παίρνουν και του Γερμανούς τα «σκάγια»

Το ψήφισμα της Παρασκευής είναι βέβαιο ότι θα εξαπολύσει την οργή του Πεκίνου όπως γράφει το euronews. Από την αρχή, η Κίνα κατήγγειλε την έρευνα της Επιτροπής ως “γυμνή προστατευτική πράξη”, αρνήθηκε σταθερά την ύπαρξη επιδοτήσεων, χαρακτήρισε τα ευρήματα “τεχνητά κατασκευασμένα και υπερβολικά” και απείλησε με αντίποινα κατά των βιομηχανιών γαλακτοκομικών προϊόντων, κονιάκ και χοιρινού κρέατος της ΕΕ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σε ορισμένες πρωτεύουσες.

Παράλληλα, Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν εμπλακεί σε εντατικές συνομιλίες με τους ομολόγους τους στην ΕΕ για να εξασφαλίσουν μια πολιτική λύση που θα μπορούσε να αποτρέψει τους πρόσθετους δασμούς. Μια πιθανή επιλογή είναι να δεσμευτούν οι παραγωγοί να καθορίσουν ελάχιστες τιμές για τα ηλεκτρικά τους οχήματα, αν και η εφαρμογή αυτής της λύσης θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολη και ευάλωτη σε παραθυράκια.

Παρά το ψήφισμα της Παρασκευής, οι διαπραγματεύσεις ΕΕ-Κίνας θα συνεχιστούν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, τη νομική προθεσμία που έχει καθοριστεί από την έρευνα της Επιτροπής.

Οι συνομιλίες αποτελούν επίσης ύψιστη προτεραιότητα για τη Γερμανία, η οποία φοβάται ότι το τιτάνιο του Πεκίνου θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω πόνο στην υποτονική οικονομία της. Οι γερμανικές εταιρείες ξόδεψαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες επεκτείνοντας τους επιχειρηματικούς τους δεσμούς με την Κίνα ως έναν τρόπο να πουλήσουν τις εξαγωγές τους στην ολοένα και πιο πλούσια μεσαία τάξη της. Οποιαδήποτε αντίποινα θα μπορούσαν να πλήξουν καίρια αυτούς τους καλά αναπτυγμένους δεσμούς.

“Φυσικά, πρέπει να προστατεύσουμε την οικονομία μας από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές”, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αυτή την εβδομάδα. “Ωστόσο, η αντίδρασή μας ως ΕΕ δεν πρέπει να οδηγήσει στο να ζημιωθούμε εμείς οι ίδιοι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα για τα ηλεκτρικά οχήματα πρέπει να συνεχιστούν”.

Το γεγονός ότι οι δασμοί θα προχωρήσουν τελικά αποκαλύπτει τη μειωμένη επιρροή του Βερολίνου στις Βρυξέλλες, όπου οι εσωτερικές διαμάχες εντός του τρικομματικού συνασπισμού του Σολτς έχουν συχνά προκαλέσει απογοήτευση και εκνευρισμό μεταξύ των διπλωματών.

Η εισαγωγή δασμών λειτουργεί επίσης ως επιβεβαίωση της πολιτικής της Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν για την Κίνα. Η επικεφαλής της Επιτροπής έχει κερδίσει επαίνους για την ξεκάθαρη, αντικειμενική στρατηγική της για την αντιμετώπιση του Πεκίνου, κλείνοντας το κεφάλαιο του πολιτικού εφησυχασμού που τώρα κατηγορείται για τις μυριάδες κρίσιμες εξαρτήσεις που έχτισε το μπλοκ με την Κίνα.

Με την πολιτική νίκη στο ενεργητικό της, η φον ντερ Λάιεν είναι σε θέση να συνεχίσει την πολιτική της κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας της.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More