Wednesday, October 16, 2024
Home » Δανειολήπτες: Ελπίδες για μικρότερη δόση από την τρίτη μείωση επιτοκίων

Δανειολήπτες: Ελπίδες για μικρότερη δόση από την τρίτη μείωση επιτοκίων

0 comments

Μπορεί να είναι περιορισμένες οι αναμενόμενες θετικές επιπτώσεις για τους δανειολήπτες από τη μείωση των επιτοκίων, την τρίτη από τον Ιούνιο, στην οποία αναμένεται να προχωρήσει την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 0,25%, ανεβάζοντας τη συνολική μείωση στο 0,75%, αλλά ουσιαστικά θα είναι η πρώτη ανάσα στις δόσεις αποπληρωμής για τους οφειλέτες.

Αρκετά μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ, όπως οι κεντρικοί τραπεζίτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, Γιόακιμ Νάγκελ και Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, έστειλαν ήδη μηνύματα προς την κατεύθυνση της έγκρισης νέας μείωσης των επιτοκίων. «Μια πτώση είναι πολύ πιθανή κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ της Πέμπτης, μετά τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο και δεν θα είναι η τελευταία», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, αφήνοντας να νοηθεί ότι η μείωση θα είναι και πάλι 25 μονάδες.

Σε πρώτη ανάγνωση, οι υφιστάμενοι δανειολήπτες που έχουν δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο θα δουν μικρή ελάφρυνση στις δόσεις τους, ενώ αντίθετα οι προθεσμιακές καταθέσεις εκτιμάται ότι θα υποστούν και αυτές τις αντίστοιχες μεταβολές.

Η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ δεν ευνοεί τους Κύπριους καταθέτες, που ούτως ή άλλως «απολαμβάνουν» τα χαμηλότερα επιτόκια της Ευρωζώνης, ούτε τα επιτοκιακά έσοδα των τραπεζών, τα οποία αναμένεται να υποστούν πιέσεις από τη νέα διαμόρφωση των επιτοκίων. Ωστόσο, η πίεση δεν θα είναι τέτοιας κλίμακας που να επηρεαστούν τα κέρδη του 2024, αλλά ούτε θα επέλθουν ριζικές αλλαγές στους ισολογισμούς του 2025.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς,οι μειώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα πρέπει να ανέλθουν -συνολικά, από τον Ιούνιο- στη μία ποσοστιαία μονάδα για να γίνουν αισθητές στις δόσεις δανείων, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει μέχρι τέλος του χρόνου.

Παρόλο που η αναμενόμενη μείωση του επιτοκίου κατά 0,25% την Πέμπτη δεν θα επηρεάσει όλα τα δάνεια εξίσου, δάνεια μεγαλύτερης διάρκειας αποπληρωμής θα επωφεληθούν περισσότερο. Τα νέα δάνεια και όσα βρίσκονται στα πρώτα χρόνια αποπληρωμής τους θα δουν μεγαλύτερες αλλαγές, ενώ όσα πλησιάζουν στη λήξη τους θα επηρεαστούν ελάχιστα.

Από αυτή τη μείωση εξαιρούνται όσοι δανειολήπτες επέλεξαν να μετατρέψουν το κυμαινόμενο επιτόκιο σε σταθερό, με αποτέλεσμα η δόση τους να παραμείνει σταθερή για όσο χρόνο έχουν κλειδώσει την σταθερή δόση.

Για παράδειγμα, αν ένας πελάτης έχει υπόλοιπο στεγαστικού δανείου €200.000 και περίοδο αποπληρωμής 20 χρόνια (δάνεια που έχουν συναφθεί πριν τρία χρόνια και προγενέστερα) έχουν μέσο επιτόκιο 6% με 6,40%. Αυτό σημαίνει δόση €1.434 ή €1.481 αντίστοιχα. Τον Ιούλιο του 2022, όταν ξεκίνησε η αύξηση των επιτοκίων ως μέτρο για περιορισμό του πληθωρισμού, τα επιτόκια ήταν μηδενικά και το μέσο κόστος δανεισμού ήταν 2,5%, που αυτό σήμαινε δόση €1.060.

Δηλαδή, από τον Ιούλιο του 2022 η μηναία δόση με κυμαινόμενο επιτόκιο έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο €375 (είναι ενσωματωμένες και οι δυο μειώσεις των επιτοκίων που αντιστοιχούν στο 0,50%). Αν γίνει, όπως όλα δείχνουν νέα μείωση επιτοκίων 0,25% την Πέμπτη, η δόση του συγκεκριμένου δανείου θα μειωθεί στο 5,75%, που σημαίνει δόση €1.400, δηλαδή υποχώρηση περίπου €35 τον μήνα.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More