Tuesday, October 8, 2024
Home » Δήλωση Χάρη Γεωργιάδη προκάλεσε αντιδράσεις συνδικαλιστών – Αντιπαράθεση για τις αυξήσεις στο Δημόσιο

Δήλωση Χάρη Γεωργιάδη προκάλεσε αντιδράσεις συνδικαλιστών – Αντιπαράθεση για τις αυξήσεις στο Δημόσιο

0 comments

Φωτιές άναψαν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής οι τοποθετήσεις του βουλευτή του ΔΗΣΥ Χάρη Γεωργιάδη, κατά τη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου για την παραχώρηση αυξήσεων 1,5% στους μισθούς των εργαζομένων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε πως το εργασιακό σύστημα της Κύπρου οδήγησε σε εκτροχιασμό την οικονομία. «Όσες ανακοινώσεις εκδοθούν (από ΣΕΚ), θα διαφυλάξουμε αυτά που προβλέπει το Σύνταγμα και η Βουλή θα πράξει αυτά που δικαιούται» τόνισε.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ ανέφερε πως από το 2017 μέχρι το 2023 οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 35% με 40%, λόγω της ΑΤΑ και των προσαυξήσεων. Διερωτήθηκε εάν η αύξηση στους μισθούς 1,5% συνάδει με το προσχέδιο των διαπιστώσεων του ΔΝΤ, το οποίο διεξάγει μελέτη για το κρατικό μισθολόγιο.

Άμεση ήταν αντίδραση του Γενικού Γραμματέα της ΟΗΟ-ΣΕΚ Ανδρέα Ηλία, ο οποίος εξέφρασε την έκπληξη του για την τοποθέτηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ. Είπε ειδικότερα: «Εκπλήσσομαι γιατί ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι το εργασιακό σύστημα οδήγησε στην οικονομική κρίση. Κύριε Γεωργιάδη, δεν είναι έτσι τα πράγματα». Παράλληλα, ο κ. Ηλία είπε πως απορρίπτει τους ισχυρισμούς του ΔΗΣΥ, υποστηρίζοντας πως, εάν δεν ήταν οι συντεχνίες των εργαζομένων η χώρα δεν θα έβγαινε στα τρία χρόνια από το μνημόνιο.

Ο κ. Ηλία κάλεσε τα κόμματα να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να διαφυλάξουν το εργασιακό σύστημα της Κύπρου, εγκρίνοντας το νομοσχέδιο.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, Νίκος Γρηγορίου, ανέφερε πως είναι απαράδεκτη η θέση του ΔΗΣΥ ότι το σύστημα των εργασιακών σχέσεων έχει εκτροχιάσει την οικονομία. Είπε ακόμα πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει χαρίσει στους εργοδότες €40 εκατ. μέσω της κατάργησης του τέλους εταιρειών αλλά και της μείωσης κατά 50% του τέλους πλεονασμού. Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντηση που είχε με τις εργοδοτικές οργανώσεις τις διαβεβαίωσε πως θα μειωθεί το τέλος πλεονασμού από 1,2% σε 0,6%.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου, δήλωσε πως είναι μικρό το ποσοστό αύξησης στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ύψους 1,5%, την ώρα που στην οικοδομική και στην ξενοδοχειακή βιομηχανία οι αυξήσεις θα είναι μεγαλύτερες.

Υπέδειξε, επίσης, πως θα πρέπει να λαμβάνουν αυξήσεις τόσο οι εργαζόμενοι του Δημοσίου όσο και αυτοί του ιδιωτικού τομέα. «Όχι να μένουν καθηλωμένοι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων για να σμικρύνει η ψαλίδα μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα» σημείωσε.

Ο πρόεδρος της ΙΣΟΤΗΤΑΣ, Πρόδρομος Χριστοφή, είπε πως οι αυξήσεις δεν είναι κυπριακό φαινόμενο, προσθέτοντας πως, από την στιγμή που υπάρχει συμφωνία, ο κόσμος περιμένει να εγκριθεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο, αλλιώς θα απογοητευθεί.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More