Monday, September 16, 2024
Home » Δάνειο-ανάσα για τον Μιλέι

Δάνειο-ανάσα για τον Μιλέι

0 comments

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησε να χορηγήσει βοήθεια 4,7 δισ. δολαρίων στην Αργεντινή παρά την αδυναμία της χώρας να εκπληρώσει τους προηγούμενους μήνες όρους δανείου ύψους 43 δισ. δολαρίων από το ίδιο το ΔΝΤ. Με τον τρόπο αυτόν το Ταμείο δίνει περισσότερο χρόνο στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Χαβιέ Μιλέι, ο οποίος έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στη χώρα, με βάση τις προεκλογικές του υποσχέσεις.

Το πακέτο περιλαμβάνει δόση ύψους 3,3 δισ. δολαρίων που επρόκειτο να εκταμιευθεί τον Νοέμβριο, η οποία όμως καθυστέρησε να χορηγηθεί λόγω της ορκωμοσίας του Μιλέι τον Δεκέμβριο. Επίσης αφορά άλλα 1,4 δισ. δολάρια που το ΔΝΤ είχε συμφώνησε να εκταμιεύσει νωρίτερα. Η νέα κυβέρνηση του προέδρου Χαβιέ Μιλέι πραγματοποιούσε συνεχείς συνομιλίες με στελέχη του ΔΝΤ από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας στο Μπουένος Αϊρες με στόχο να προχωρήσει η έβδομη αναθεώρηση του προγράμματος και να δοθούν νέα κεφάλαια για αποπληρωμή χρεών.

Η συμφωνία

Η συμφωνία θα προωθηθεί προς έγκριση από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με το Ταμείο. Σχολιάζοντας μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής Λουίς Καπούτο είπε ότι το ντιλ με το Ταμείο δεν αντιπροσωπεύει νέα συμφωνία. Χαρακτήρισε την πρόοδο στις συνομιλίες για την εκταμίευση της δόσης κίνηση του ΔΝΤ για νέο πρόγραμμα κάλυψης του χρέους μέσω της χορήγησης αυξημένης χρηματοδότησης.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Αργεντινής έχουν ουσιαστικά εξαλειφθεί εν μέσω της πιο σοβαρής οικονομικής κρίσης των τελευταίων δύο δεκαετιών. Η κυβέρνηση βασίζεται τώρα σε εκταμιεύσεις από το ΔΝΤ για να εξοφλήσει το ίδιο το Ταμείο για χρήματα που είχε δανείσει στη χώρα στην αρχή του προγράμματος βοήθειας. Το πρόγραμμα αυτό είχε ξεκινήσει το 2018 και αναχρηματοδοτήθηκε το 2022. Μέχρι τις αρχές του Φεβρουαρίου η Αργεντινή πρέπει να αποπληρώσει δόσεις ύψους άνω των 2,7 δισ. δολαρίων. Μια καθυστέρηση στην αποπληρωμή θα αποτελούσε κακό μήνυμα για τις αγορές.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More