Friday, October 18, 2024
Home » Γκρίνιαξαν αλλά ψήφισαν τις αυξήσεις στο Δημόσιο – Ποιοι 1.5% και ποιοι 2.4%

Γκρίνιαξαν αλλά ψήφισαν τις αυξήσεις στο Δημόσιο – Ποιοι 1.5% και ποιοι 2.4%

0 comments

Αυξήσεις της τάξης των €18,40 μέχρι €90 τον μήνα θα λάβουν από 1η Οκτωβρίου οι εργαζόμενοι του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, μετά την έγκριση του νομοσχεδίου στο οποίο αποτυπώνεται η συμφωνία που έκανε το Υπουργείο Οικονομικών με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Τέλος του μήνα οι μισθοί αλλά και οι συντάξεις των κυβερνητικών υπαλλήλων θα είναι αυξημένοι κατά 1,5%. Παρόλο που η νομοθεσία αφορά οριζόντια αύξηση, ωστόσο για τους χαμηλόμισθους, βάσει της συμφωνίας που έγινε το περασμένο καλοκαίρι, η αύξηση θα είναι 2,4%.

Για όσους λαμβάνουν ετήσιους μισθούς κάτω των €22 χιλ., η αύξηση θα κυμαίνεται στα €18,40, ενώ όσοι βρίσκονται στη μισθολογική κλίμακα Α16, η μηναία αύξηση θα είναι €88,75.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, το κατώτατο όριο των γενικών αυξήσεων επί των βασικών ετήσιων μισθών κάτω των €22,085 θα είναι €331.38 το χρόνο. Δηλαδή, η μηνιαία αύξηση για τη συγκεκριμένη κατηγορία θα κυμαίνεται στα €18.40.

Εξάλλου, οι εργαζόμενοι που είναι στην αρχική κλίμακα της Α8 και λαμβάνουν €24,500 τον χρόνο θα έχουν αύξηση της τάξης των €367.50 το έτος, που αντιστοιχεί σε €30.50 τον μήνα, ενώ οι εργαζόμενοι στην Α16 θα πάρουν αύξηση που θα ξεπεράσει τα €1,000 τον χρόνο, δηλαδή €88.75 το μήνα.

Πρόκειται για την πρώτη αύξηση που θα καταβληθεί στους δικαιούχους μετά από 15 χρόνια, με το κόστος για φέτος να υπολογίζεται στα €12 εκατ. και στα €40,7 εκατ. το 2025.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 25 βουλευτές από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και την ΔΗΠΑ, ενώ το καταψήφισαν 17 βουλευτές από τον ΔΗΣΥ, το ΕΛΑΜ, των Οικολόγων, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωστής Ευσταθίου. – Πέραν των συγκεκριμένων αυξήσεων, με τον νέο χρόνο οι μισθοί της κρατικής μηχανής θα ανέβουν περαιτέρω, καθώς θα προστεθεί η ΑΤΑ, ενώ θα μηδενιστούν και οι τελευταίες μνημονιακές αποκοπές σε κάποια επιδόματα.

Μισθολόγιο, ανισότητα, ανάπτυξη

Της ψηφοφορίας είχε προηγηθεί μακρά συζήτηση, με τους βουλευτές του ΔΗΣΥ να εκφράζουν έντονες ανησυχίες για το φούσκωμα του κρατικού μισθολογίου και τους βουλευτές του ΔΗΚΟ να υποστηρίζουν πως δικαιολογούνται οι αυξήσεις, λόγω της μεγέθυνσης της οικονομίας. Φυσικά, δεν έλειψαν και τοποθετήσεις περί ανισότητας μεταξύ των εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Υπήρξαν και αναφορές ότι οι αυξήσεις δεν συνάδουν με την παραγωγικότητα στο Δημόσιο.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, δήλωσε πως στα τελευταία 3 χρόνια το κρατικό μισθολόγιο αυξήθηκε κατά 35%, που αντιστοιχεί σε €1.1 δισ., προσθέτοντας πως στο τέλος της δεκαετούς διακυβέρνηση του ΔΗΣΥ οι μισθοί είχαν ανέβει 15%. Όπως είπε, το κρατικό μισθολόγιο δεν αυξήθηκε 35% ούτε πριν το 2013, υπογραμμίζοντας πως «είμαστε εναντίον σε μια ανεξέλικτη διόγκωση του κρατικού μισθολογίου, γι’ αυτό δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με το νομοσχέδιο». Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, ο ΔΗΣΥ είναι κατά των γενικών οριζόντιων αυξήσεων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς, τόνισε πως η ετήσια ελάχιστη αύξηση που θα λάβουν οι εργαζόμενοι είναι €331, επισημαίνοντας πως στο Δημόσιο δεν είναι όλοι υψηλόμισθοι.
Ο κ. Καυκαλιάς εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του γιατί η Κυβέρνηση δεν έχει αποκαταστήσει τους εργαζόμενους στην μισθολογική κλίμακα Α1-2 και Α5. Είπε, επίσης, πως εκτός των αυξήσεων μένουν και οι εργαζόμενοι στις τεχνικές δομές των υπουργείων. Κάλεσε την Κυβέρνηση να επεκτείνει τις συλλογικές συμβάσεις και την καταβολή της ΑΤΑ σε όλους τους τομείς του ιδιωτικού τομέα.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο βουλευτής Χρύσης Παντελίδης, ανέφερε πως είναι η πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια που θα παραχωρηθούν αυξήσεις, τονίζοντας την ανάγκη για αύξηση της παραγωγικότητας και της βελτίωσης της παροχής υπηρεσιών. Όπως είπε, τα τελευταία 15 χρόνια η κυπριακή οικονομία έχει μεγεθυνθεί κατά 28% και δεν είναι παράλογο το ποσοστό αύξησης του 1,5% που θα λάβουν οι εργαζόμενοι. «Οι χαμηλόμισθοί θα πάρουν αυξήσεις 2% και οι υψηλόμισθοι αυξήσεις 1%» σημείωσε. Όπως επισήμανε, η αύξηση για τους χαμηλόμισθους θα είναι €28 το μήνα και για τους υψηλόμισθους €65 το μήνα, αφαιρώντας, προφανώς, τον φόρο που θα αποκοπεί.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More