Monday, September 16, 2024
Home » «Γκάζι» στην αποεπένδυση

«Γκάζι» στην αποεπένδυση

0 comments

Την 4η Μαρτίου φαίνεται πως έχουν «κυκλώσει» τα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς ως την επικρατέστερη ημερομηνία για να εκκινήσει το placement των μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των ισχυρότερων οικονομικών αποτελεσμάτων στην ιστορία της, η διοίκηση της τράπεζας πατάει «γκάζι» και πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη αποφασιστεί ο τρόπος διάθεσης και το ποσοστό των μετοχών που θα διαθέσει στην παρούσα φάση.

Εγκυρες πηγές της αγοράς τονίζουν πως το ΤΧΣ – το οποίο συμμετέχει στην Τράπεζα Πειραιώς με 27% – θα επιλέξει το μοντέλο αποεπένδυσης της Εθνικής Τράπεζας, δηλαδή θα «σπάσει» το ποσοστό σε δύο κομμάτια.

«Πόρτα» από τα ΔΣ των τραπεζών

Περιορισμούς αναφορικά με τον διορισμό προσώπων στα διοικητικά συμβούλια ως εκτελεστικών μελών βάζει διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές. Συγκεκριμένα, κάθε εκτελεστικό μέλος πρέπει να μην ασκεί, ούτε να του έχει ανατεθεί κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια πριν από τον διορισμό του, σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, όπως αρχηγού του κράτους ή προέδρου της κυβέρνησης, ανώτερου πολιτικού αξιωματούχου, ανώτερου κυβερνητικού, δικαστικού ή στρατιωτικού υπαλλήλου, ή σημαντική θέση ως ανώτερου στελέχους δημοσίων επιχειρήσεων ή στελέχους πολιτικού κόμματος, ενώ θα πρέπει να δηλώνει όλες τις οικονομικές διασυνδέσεις με την τράπεζα πριν από τον διορισμό του.

Επίσης η ίδια διάταξη αναφέρει ότι οποιαδήποτε καταδίκη ή άσκηση ποινικής δίωξης με αμετάκλητο βούλευμα, για αδικήματα που σχετίζονται με το οικονομικό έγκλημα, αποτελεί λόγο παύσης της θητείας του μέλους αυτού.

Προβλήματα στις επικοινωνίες

Σοβαρά προβλήματα στις επικοινωνίες μέσω του σταθερού και κινητού δικτύου χιλιάδων συνδρομητών της Cosmote παρουσιάστηκαν χθες το απόγευμα σε επτά νομούς της Μακεδονίας και σε τρία νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Η διοίκηση της Cosmote ανακοίνωσε ότι τα προβλήματα ανέκυψαν επειδή «κόπηκαν δύο κεντρικά καλώδια του δικτύου κορμού σε διαφορετικά σημεία».

Από το κόψιμο των καλωδίων, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, επηρεάζονται οι υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας σε περιοχές των νομών Κιλκίς, Σερρών, Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Εβρου, καθώς και των νησιών της Θάσου, της Σαμοθράκης και της Λήμνου.

Παραχώρηση ακινήτου

Το ΤΑΙΠΕΔ παραχωρεί στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έκταση στο Αντίρριο, στον πρώην εργοταξιακό χώρο του έργου ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου, προκειμένου να αρθούν εμπόδια για την ολοκλήρωση της πώλησης του ακινήτου (ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη ολοκληρωθεί). Στην έκταση αυτή υπάρχει αποθήκη, η χρήση της οποίας ανήκει στην ανάδοχο της Σύμβασης Παραχώρησης του Εργου της Γέφυρας, η οποία συνιστά βάρος που εμποδίζει την ολοκλήρωση της διαδικασίας αγοραπωλησίας του ακινήτου.

Η παραχώρηση στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα επιτρέψει την απομάκρυνση του βάρους και την απόδοση ελεύθερου του ακινήτου στον πλειοδότη που έχει αναδειχθεί από τη διαγωνιστική διαδικασία που έχει διενεργηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ.

Δωρεές χωρίς ΦΠΑ

Επεκτείνεται η απαλλαγή από τον ΦΠΑ υπό προϋποθέσεις και σε περίπτωση παράδοσης αγαθών και παροχής υπηρεσιών από υποκείμενο στον φόρο προμηθευτή προς δωρητή, ο οποίος τα χρησιμοποιεί στο πλαίσιο σύμβασης δωρεάς που συνάπτει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για τον σκοπό της πραγματοποίησης της μελέτης και των εργασιών ανέγερσης, κατασκευής, ανακατασκευής, ανακαίνισης, επισκευής και επέκτασης ακινήτων που του ανήκουν κατά κυριότητα και χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση του θρησκευτικού ή φιλανθρωπικού έργου του.

Το μέτρο εφαρμόζεται για δύο χρόνια και επί ακινήτων που έχουν παραχωρηθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, από ημεδαπούς και αλλοδαπούς φορείς, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, για την επιτέλεση του θρησκευτικού ή φιλανθρωπικού έργου του.

Τεχνητή νοημοσύνη

Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης OpenAI αποτιμάται αυτό το διάστημα στα 80 δισ. δολάρια σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου που μίλησαν στους «New York Times». Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σαμ Αλτμαν, φέρεται επίσης να βρίσκεται σε συζητήσεις για την άντληση κεφαλαίων για την κατασκευή μικροτσίπ που είναι απαραίτητα για την τεχνητή νοημοσύνη.

Η OpenAI υποστηρίζεται από τη Microsoft. Η αποτίμηση της εταιρείας προκύπτει από προσφορά της OpenAI για πώληση μετοχών σε συνεργασία με την εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών Thrive Capital, αναφέρει το δημοσίευμα. Οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης αντλούν αυτό το διάστημα συνέχεια κεφάλαια προκειμένου να μείνουν μπροστά από τον ανταγωνισμό.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More