Monday, September 16, 2024
Home » Γιώργος Νικολέττος: «Δεν αντιμετωπιζόταν ισότιμα η ελεύθερη Αμμόχωστος»

Γιώργος Νικολέττος: «Δεν αντιμετωπιζόταν ισότιμα η ελεύθερη Αμμόχωστος»

0 comments

Στη νέα εποχή που έφερε στην περιοχή η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφέρεται σε συνέντευξή του στον «Φ» ο δήμαρχος Παραλιμνίου-Δερύνειας, Γιώργος Νικολέττος.

Ο νέος Δήμος, στον οποίο ενσωματώθηκαν και οι κοινότητες Φρενάρους και Αχερίτου, είναι αντιμέτωπος με νέες προκλήσεις και απαιτείται, κατά τον κ. Νικολέττο, το κτίσιμο στενών σχέσεων μεταξύ των δημοτών των τεσσάρων γεωγραφικών διαμερισμάτων.

Στην περιοχή προγραμματίζονται, όπως ανέφερε, έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ενώ δρομολογούνται ενέργειες και στον τομέα του τουρισμούπου δέχθηκε πολλά πλήγματα τα τελευταία χρόνια.

Υποδεικνύοντας πως η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου δεν αντιμετωπιζόταν ισότιμα τα προηγούμενα χρόνια, τόνισε πως μαζί με τον δεύτερο Δήμο της περιοχής, αυτόν της Αγίας Νάπας, θα συνεργαστούν προκειμένου να διεκδικήσουν ακόμη περισσότερα έργα.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

Οι προτεραιότητές μας στηρίζονται σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην προσπάθειά του Δήμου για ομαλή μετάβαση σε μια νέα εποχή, που απαιτεί συνεργασία και κτίσιμο στενών σχέσεων μεταξύ των δημοτών των τεσσάρων δημοτικών διαμερισμάτων. Το ξεκίνημα δεν είναι εύκολο, καθώς στην ουσία γίνεται ριζική ανασυγκρότηση της Δημοτικής Υπηρεσίας και χρειάζεται η αγαστή συνεργασία ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου και του προσωπικού. Είμαστε βέβαιοι πως ο Δήμος μας θα δημιουργήσει στέρεες βάσεις για τη νέα εποχή. Ο δεύτερος άξονας αφορά στην υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδιασμού που θα περιλαμβάνει αναπτυξιακή πολιτική, ώστε ο Δήμος Παραλιμνίου-Δερύνειας ν’ αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες προς όφελός του, για να συνεχίσει η πρόοδος και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των δημοτών.

Πού βρίσκεται το έργο της μαρίνας Παραλιμνίου;

Είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. Μέχρι το τέλος του έτους ολοκληρώνεται η Α’ Φάση που αφορά στα λιμενικά έργα, τα γραφεία διοίκησης και το εμπορικό τμήμα της μαρίνας με στόχο τη λειτουργία της την επόμενη τουριστική περίοδο. Το έργο θα διαθέτει 300 θέσεις ελλιμενισμού και τα πρώτα σκάφη αναμένονται πριν από την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου.

Το έργο θα συμβάλει δραστικά στην ανάπτυξη της περιοχής και είναι σημαντικό και το γεγονός ότι θα δημιουργηθεί σημείο εισόδου στη Δημοκρατία από τον Πρωταρά. Θα πρέπει να εκφράσουμε την υπερηφάνεια μας για το έργο, καθώς είναι το μοναδικό έργο μαρίνας παγκύπρια, ύψους €100 εκατ., για το οποίο το 100% της χρηματοδότησης προέρχεται από Κύπριο επενδυτή.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλά παράπονα από επαγγελματίες, κυρίως από την περιοχή Περνέρα, πως βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία ο τουρισμός. Τι σκέφτεστε να κάνετε για αλλαγή αυτής της εικόνας;

Γνωρίζουμε ότι οι επιχειρηματίες της περιοχής της Περνέρα, κυρίως μετά την πανδημία, αντιμετωπίζουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση, εξαιτίας κυρίως της μη λειτουργίας κάποιων ξενοδοχειακών μονάδων. Έχουν γίνει κάποια έργα, όπως η κατασκευή της λεωφ. Περνέρας, όμως, διαφαίνεται πως δεν είναι αρκετά για να προσελκύσουν κόσμο στην περιοχή. Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας προσπαθούμε να δημιουργήσουμε υποδομές που θα προσελκύσουν περισσότερο κόσμο στην περιοχή. Ήδη προγραμματίζουμε τη διοργάνωση εκδηλώσεων, καθώς και τη δημιουργία πάρκων και σημείων αναφοράς. Για τον σκοπό αυτό βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή Περνέρα, τον ΠΑΣΥΞΕ, την ΕΤΑΠ της επαρχίας μας, το Υφ. Τουρισμού, καθώς και άλλους φορείς ώστε να ωθήσουμε την επαναλειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων.

Όσον αφορά γενικότερα την πορεία του τουρισμού, αυτό το οποίο θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε στην περιοχή είναι ένα μοντέλο βιωσιμότητας. Ανέκαθεν οι παράγοντες του τουρισμού ήταν εξαρτημένοι από τουριστικά πρακτορεία, τα οποία διευθετούσαν μαζική προσέλευση τουριστών από συγκεκριμένες χώρες. Μετά λύπης παρατηρούμε πως, εξαιτίας των γεωπολιτικών συνθηκών, αυτή η εξάρτηση μπορεί εύκολα ν’ αποβεί μοιραία, ακόμη και για τη βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου, θα επιχειρήσουμε να βοηθήσουμε τους επιχειρηματίες με έργα και υποδομές, ώστε να μπορέσουν να προσελκύουν ολόχρονα τουρισμό, να επέλθει απεξάρτηση από τους ξένους τουριστικούς πράκτορες και να μπούμε στον χάρτη διαφορετικών κατηγοριών τουρισμού.

Ο τέως δήμαρχος είχε εκφράσει πολλές φορές τη θέση πως αδικείται από το κράτος η ελεύθερη Αμμόχωστος. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Είναι σίγουρο πως, τα προηγούμενα χρόνια, η επαρχία Αμμοχώστου δεν αντιμετωπιζόταν ισότιμα με τις άλλες επαρχίες. Αυτό δεν είναι άποψη αλλά γεγονός, διότι η μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα βρίσκεται σε άλλες επαρχίες όπως η Λεμεσός, η Λευκωσία, η Πάφος και πρόσφατα η Λάρνακα. Μετά την τουρκική εισβολή η ελεύθερη επαρχία έχει διέλθει από σημαντική οικονομική, καθώς και κοινωνική κρίση. Η κατοχή της μητρόπολής μας, της Αμμοχώστου, έχει επιφέρει μια κατάσταση όπου η απουσία μητροπολιτικού Δήμου στέρησε διεκδίκηση έργων και κονδυλίων. Πριν από μερικά χρόνια, ακόμη και το Δικαστήριο και η Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου στεγάζονταν στη Λάρνακα. Σταδιακά, όμως, οι παράγοντες και επιχειρηματίες της περιοχής απέδειξαν ότι η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου αξίζει αναγνώρισης, καθώς αποτελεί τη ναυαρχίδα της οικονομίας σε τουρισμό αλλά και γεωργία. Ευελπιστούμε ότι και με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα μπορέσουμε μαζί με τον Δήμο Αγίας Νάπας να διεκδικήσουμε ακόμη περισσότερα έργα.

Κατά πολλούς η πιο μεγάλη πληγή της ελεύθερης Αμμοχώστου είναι η βεντέτα που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια μεταξύ των Δήμων Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας. Είστε πρόθυμος να συνεργαστείτε με την Αγ. Νάπα;

Ήδη, από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων μας, πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον δήμαρχο Αγίας Νάπας και ανταλλάξαμε απόψεις ώστε ν’ αποκτήσουμε κοινές πρακτικές στις διαδικασίες από το στάδιο των αδειοδοτήσεων μέχρι και τη διεκδίκηση έργων. Η συνεργασία είναι απαραίτητη, καθώς η επαρχία μας αποτελείται από δύο Δήμους που έχουν κοινά προβλήματα, προκλήσεις και προοπτικές. Η στενή συνεργασία με τον Δήμο Αγίας Νάπας θα φανεί εντονότερα με τη νέα στρατηγική προώθησης της επαρχίας, την οποία υλοποιεί η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Αμμοχώστου.

Ο Δήμος Παραλιμνίου βρέθηκε στο σκαμνί, κυρίως μέσω εκθέσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, που εντόπισε σοβαρές παρανομίες σε παραλίες και ξενοδοχεία, που λειτουργούν χωρίς τελικές εγκρίσεις. Εσείς πώς θα χειριστείτε αυτές τις υποθέσεις;

Το θέμα των αδειοδοτήσεων των ξενοδοχειακών μονάδων αφορά ολόκληρη την Κύπρο και όχι μόνο τον Δήμο μας. Εντούτοις, θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε οι ξενοδοχειακές μονάδες να εφαρμόζουν την νομοθεσία και να εκδίδουν τις απαραίτητες άδειες, για τις οποίες, πλέον, αρμόδιο όργανο είναι ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης. Πρέπει, επίσης, να τονίσω ότι σεβόμαστε πλήρως τον θεσμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε.

Προγραμματιζόμενα έργα

Ποια έργα προγραμματίζονται στην περιοχή σας;

Υπάρχουν πολλά έργα που προγραμματίζονται, αλλά και πολλά που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης. Μερικά από τα πιο σημαντικά είναι τα εξής:

1. Παιδική Λέσχη Παραλίμνιου (€2,5 εκατ.).

2. Λαϊκή Αγορά Δερύνειας (€1,2 εκατομμύρια).

3. Αίθουσα πολιτισμού Δερύνειας (€3,9 εκατομμύρια).

4. Γραμμικό πάρκο Αχερίτου (€815.000).

5. Πολυώροφος χώρος στάθμευσης Παραλιμνίου (€6,7 εκατομμύρια).

6. ΣΚΕ Δερύνειας (€465.000).

7. Αντικατάσταση/ αναβάθμιση στάσεων λεωφορείων σε όλο το Δήμο σε συνεργασία με το Υπουργείο μεταφορών και Τμήμα Δημοσίων Έργων.

8. Instagram Spots.

9. Αντικατάσταση φωτισμού με smart lights.

10. Τοποθέτηση τριών γλυπτών στον παραλιακό πεζόδρομο.

11. Αναβάθμιση ή/και δημιουργία έξι παιχνιδότοπων – πάρκων σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.

12. Γενική ανακατασκευή και βελτίωση πεζοδρομίων.

Όσον αφορά την ανάπλαση του πυρήνα Παραλιμνίου, ο Δήμος μας καταβάλλει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη χρηματοδότηση του έργου και ευελπιστούμε ότι η Κυβέρνηση θα συμβάλει προς τον σκοπό αυτό, καθώς είναι έργο που θ’ αλλάξει την εικόνα της περιοχής.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More