Monday, October 14, 2024
Home » Για χάρη της εικόνας της Κυβέρνησης επωφελήθηκαν οι πολίτες

Για χάρη της εικόνας της Κυβέρνησης επωφελήθηκαν οι πολίτες

0 comments

Αυτή η Κυβέρνηση είναι όλο εκπλήξεις για τα μέτρα κατά της ακρίβειας. Άλλα αποφάσισε πριν από δεκαπέντε ημέρες και άλλες αποφάσεις έλαβε μετά, «αδειάζοντας» στην ουσία τον εαυτό της.

Στις 25 Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει πως λόγω της μείωσης του πληθωρισμού (ο οποίος θα σταθεροποιηθεί στο 2%), της μείωσης της ανεργίας αλλά και της ανόδου του ρυθμού ανάπτυξης, δεν δικαιολογείτο η συνέχιση των μέτρων.

Ως γνωστό, τέλος Σεπτεμβρίου καταργήθηκε ο μηδενικός ΦΠΑ σε έντεκα κατηγορίες προϊόντων ενώ τέλος Οκτωβρίου θα τερματιστεί και η επιδότηση της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όταν οι πολίτες άρχισαν να διαμαρτύρονται καθώς στην πραγματικότητα είναι οικονομικά στριμωγμένοι και δυσκολεύονται να βγάλουν το μήνα , η κυβέρνηση άρχισε εξετάζει διάφορα σενάρια, παρά το γεγονός ότι δημόσια, στελέχη της κυβέρνησης δήλωναν πως δεν είναι ορθό τα μέτρα να είναι μόνιμα και ότι η καλή κατάσταση της οικονομίας δεν δικαιολογούσε τη συνέχιση τους.

Την περασμένη Τρίτη, τα συγκυβερνώντα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ κατά την καθιερωμένη συνάντηση που είχαν με κυβερνητικά στελέχη στο Προεδρικό Μέγαρο είχαν ασκήσει έντονες πιέσεις για το ενδεχόμενο της λήψης νέων μέτρων. Μάλιστα, ζήτησαν να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης και συγκυβέρνησης έτσι ώστε να περιληφθούν σε αυτά κάποιες από τις δικές τους προτάσεις.

Τα κόμματα ενώ ετοίμαζαν κατάλογο με τις δικές τους εισηγήσεις τις οποίες θα προωθούσαν στον υπουργού Οικονομικών, πήγαινε εσπευσμένα στο Προεδρικό Μέγαρο ο Μάκης Κεραυνός για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μετά το πέρας της συνάντησης με έκπληξη άκουσαν τις αποφάσεις της Κυβέρνησης για να επαναφέρει το μέτρο του μηδενικού ΦΠΑ σε έξι από τις έντεκα κατηγορίες προϊόντων. Έκπληξη γιατί εδώ και τόσες ημέρες το κυβερνητικό στρατόπεδο διεμήνυε πως δεν συζητούσε επαναφορά του συγκεκριμένου μέτρου καθώς είναι καθολικό.

Έκπληξη ακόμη και για τους συνεργάτες αλλά τα συγκυβερνώντα κόμματα τα οποία στη συνάντηση της περασμένης Τρίτης είχαν εισπράξει την άρνηση της κυβερνητικής πλευράς. Κάποιοι υποστηρίζουν πως όταν η Κυβέρνηση είδε πως άρχισε να χάνει έδαφος και ότι επηρεάστηκε η εικόνα της, καθώς… η εικόνα είναι πάνω από όλα, αναδιπλώθηκε και αυτά που απέρριπτε πριν δύο εβδομάδες τα υιοθέτησε και πάλι.

Όταν ο «Φ» επικοινώνησε με αξιωματούχο της Κυβέρνησης και τον κάλεσε να τοποθετηθεί για το τι μεσολάβησε και το Υπουργείο Οικονομικών αναίρεσε την αρχική του απόφαση, απλά αρκέστηκε να αναφέρει πως η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον υπουργό Οικονομικών ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό.

Θέση την οποία δεν μπορεί να πείσει πολλούς, καθώς η δεδομένη στιγμή που λήφθηκε η απόφαση δεν ήταν τυχαία. Παρά την εικόνα έλλειψης συντονισμού που βγήκε προς τα έξω, κερδισμένοι βγήκαν οι καταναλωτές, οι οποίοι θα εξοικονομήσουν κάποια χρήματα από τον μηδενισμό του ΦΠΑ, καθώς ειδικά όσοι έχουν βρέφη και χρησιμοποιούν παιδικές πάνες το κόστος τους αυξήθηκε σημαντικά, καθώς το ΦΠΑ είχε επανέλθει στο 19%.

Σε σχέση με τον ηλεκτρισμό, ακόμη δεν έχει διαφοροποιηθεί η απόφαση της Κυβέρνησης, ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Δεν επικρίνουμε την Κυβέρνηση γιατί άλλαξε την απόφαση της, αλλά θα ήταν καλό να γνωρίζει πως η εικόνα που παρουσιάζεται δεν είναι η καλύτερη. Φαίνεται πως δεν υπάρχει συντονισμός και συνεργασία, με αποτέλεσμα να αναιρεί με μεγάλη ευκολία τις αποφάσεις που λαμβάνει.

Ας ελπίσουμε ότι για τα επόμενα μέτρα, που είναι δεδομένο πως θα ακολουθήσουν, να υπάρξει καλύτερος συντονισμός. Επίσης, τα νέα μέτρα, τα οποία όπως είπε ο αρμόδιος θα ληφθούν στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, ας είναι τέτοια που θα δίνουν πραγματική ανάσα στις ευάλωτες ομάδες αλλά και τη μεσαία τάξη.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More