Thursday, October 31, 2024
Home » Για να δούμε, αν θα δούμε περισσότερες γεννήσεις

Για να δούμε, αν θα δούμε περισσότερες γεννήσεις

0 comments

Αν υποθέσουμε ότι η είδηση για την έκκληση του Πούτιν προς τους εργαζόμενους να αξιοποιούν τα διαλείμματα τους στην εργασία για σεξ, προκειμένου να αυξηθούν οι γεννήσεις στη χώρα είναι αληθινή, τότε επιβεβαιώνεται πως δημογραφικό πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ρωσία.

Το σίγουρο, πάντως, είναι πως δημογραφικό πρόβλημα παρουσιάζει η Κύπρος, όπως και το σύνολο σχεδόν των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γι’ αυτό και συνεχώς εκδίδονται ντιρεκτίβες με στόχο, μεταξύ άλλων, την καλύτερη ισορροπία και συμφιλίωση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Μέτρα λαμβάνει και κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά, μέτρα ισχύουν και στη χώρα μας, είτε με τη βοήθεια των οδηγιών της ΕΕ είτε όχι και σύντομα αυτά αναμένεται να αυξηθούν.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε τη λήψη νέων μέτρων για το δημογραφικό, επαναλαμβάνοντας τη συγκεκριμένη δέσμευση και ενώπιον των συνδικαλιστικών και άλλων κοινωνικών ομάδων που συνάντησε πρόσφατα για την ακρίβεια.

Εκτός απροόπτου, μάλιστα, οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα.

Το δημογραφικό πρόβλημα συνθέτει στην ουσία η μείωση των γεννήσεων, που με τη σειρά της οδηγεί σε μείωση αλλά και γήρανση του πληθυσμού. Στη Ρωσία του Πούτιν, σύμφωνα με την είδηση για τους εργαζόμενους και το σεξ, το ποσοστό γεννήσεων φαίνεται να βρίσκεται στο 1,5 παιδί ανά γυναίκα, κάτω από το ποσοστό του 2,1 ανά γυναίκα που απαιτείται για τη σταθερότητα του πληθυσμού.

Σύμφωνα δε με έκθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην ΕΕ το συνολικό ποσοστό γεννητικότητας ήταν 1,53 γεννήσεις ζώντων ανά γυναίκα το 2021, ενώ στην Κύπρο ο συγκεκριμένος δείκτης βρισκόταν στο 1,39. Στη χώρα μας ο συγκεκριμένος δείκτης φαίνεται να υποχώρησε περαιτέρω στο 1,37 το 2022, από 2,41 που ήταν τη δεκαετία του 1990.

Εν ολίγοις, τα περαιτέρω μέτρα για στήριξη των νέων γεννήσεων κρίνονται μάλλον απαραίτητα. Την ίδια ώρα, όμως, το κατά πόσο αυτά θα αλλάξουν το υφιστάμενο ισοζύγιο είναι τουλάχιστον αμφίβολο. Τα παραδείγματα άλλων χωρών, όπως καταγράφονται στην ίδια έκθεση της Βουλής που ετοιμάστηκε από την Υπηρεσία Ερευνών, Μελετών και Εκδόσεων, μετά από αίτημα του βουλευτή του ΔΗΣΥ Πρόδρομου Αλαμπρίτη, δεν επιτρέπουν πολλή αισιοδοξία. Τουλάχιστον όχι το παράδειγμα των 22 χωρών μελών της ΕΕ που απάντησαν σε ερωτηματολόγιο που απέστειλε η κυπριακή Βουλή σχετικά με πολιτικές που ακολουθούνται για μείωση της υπογεννητικότητας και για μέτρα στήριξης του θεσμού της οικογένειας.

Ενδεικτικό το συμπέρασμα της έκθεσης: «Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των πολιτικών και των μέτρων που λαμβάνονται για μείωση της υπογεννητικότητας και στήριξη του θεσμού της οικογένειας, τα στατιστικά στοιχεία αρκετών από τα κράτη που έχουν ανταποκριθεί στο ερώτημά μας καταδεικνύουν ότι υπάρχει συνεχής μείωση στον ρυθμό των γεννήσεων. Συναφώς, τα μέτρα που εφαρμόζονται δεν έχουν ακόμη επηρεάσει θετικά το ζήτημα της υπογεννητικότητας, αλλά αναμένεται μακροπρόθεσμα να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα. Παράλληλα, τα μέτρα αυτά εξυπηρετούν άμεσα άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα την απάμβλυνση της φτώχιας σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα (π.χ. Γαλλία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία)».

Η ίδια έκθεση καταγράφει πάντως τα μέτρα άλλων χωρών -και αυτά που ήδη εφαρμόζονται στην Κύπρο-, επομένως μπορεί κανείς εύκολα να εντοπίσει κάποιες καλές ιδέες άλλων χωρών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και στη χώρα μας.

Ευελπιστούμε αυτό να έχει ήδη γίνει, κάτι που θα φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ευχή μας επίσης η Κυβέρνηση να έβαλε στο πακέτο που θα ανακοινωθεί και τη δική της φαντασία για αύξηση των γεννήσεων και για στήριξη των οικογενειών, γιατί, όπως είπαμε, ακόμα και τα μέτρα που ενδέχεται να αντιγραφούν δεν έχουν ακόμα επηρεάσει θετικά το ζήτημα της υπογεννητικότητας.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More