Saturday, November 23, 2024
Home » Γιατί οι αμερικανικές εκλογές μπορεί να αλλάξουν την παγκόσμια οικονομία

Γιατί οι αμερικανικές εκλογές μπορεί να αλλάξουν την παγκόσμια οικονομία

0 comments

«Ως τη μεγαλύτερη καταστροφή όλων των εποχών» χαρακτήρισε η Κάμαλα Χάρις τη βιομηχανική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ.

«Κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ, σχεδόν 200.000 θέσεις εργασίας στα εργοστάσια μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό», είπε η Χάρις.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών κατηγόρησε μάλιστα τον Τραμπ ότι «δεν είναι πολύ σοβαρός», όταν λέει πως θα επιβάλει υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την πλευρά του, ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος επιμένει ότι, εάν κερδίσει τις εκλογές, θα ακολουθήσει μια επιθετική βιομηχανική πολιτική σε βάρος των εμπορικών εταίρων των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Θέλω οι γερμανικές εταιρείες αυτοκινήτων να γίνουν αμερικανικές εταιρείες αυτοκινήτων. Θα αφαιρέσουμε θέσεις εργασίας από άλλες χώρες», είπε ο Τραμπ, κατά τη διάρκεια προεκλογικής του συγκέντρωσης στη Σαβάνα της Τζόρτζια.

«Θα διασφαλίσουμε ότι αμερικανικές εταιρείες, όπως η General Electric και η IBM, που έφυγαν από τις ΗΠΑ, θα επιστρέψουν», καθώς «θα προσφέρουμε χαμηλότερους φόρους, μικρότερο ενεργειακό κόστος και ελεύθερη πρόσβαση στην καλύτερη και μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο» – με την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι θα παράγουν στις ΗΠΑ.

Δύο γραμμές στο εμπόριο

Σαράντα ημέρες πριν τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, ουδείς μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τον νικητή. Γεγονός που επιτείνει την αβεβαιότητα και στον υπόλοιπο κόσμο.

Όλοι επικεντρώνονται περισσότερο στις γεωπολιτικές διαφορές μεταξύ των δύο υποψηφίων (Ουκρανία, Μέση Ανατολή, ΝΑΤΟ), αλλά υπάρχουν επίσης δύο, διαμετρικά αντίθετες, γραμμές στην εμπορική πολιτική που θα καθοριστούν από το αποτέλεσμα των εκλογών στην Αμερική.

Από τη μία πλευρά, το «Πρώτα η Αμερική», το αγαπημένο σύνθημα του Τραμπ και από την άλλη, μια πολιτική με «παγκόσμιο προσανατολισμό», που επιδιώκει η Χάρις.

Οι δημοσκοπήσεις σε παναμερικανικό επίπεδο δίνουν αποτελέσματα εντός του στατιστικού λάθους και επιπρόσθετα έχουν περιορισμένη σημασία λόγω του εκλογικού συστήματος. Η νίκη θα καθοριστεί από την έκβαση στις λεγόμενες «swing states» – τις επτά ταλαντευόμενες πολιτείες, στις οποίες σε προηγούμενες εκλογές κέρδισαν άλλοτε οι Δημοκρατικοί και άλλοτε οι Ρεπουμπλικάνοι. Οι διαφορές που δείχνουν μάλιστα οι τοπικές δημοσκοπήσεις στα ποσοστά των δύο υποψηφίων είναι σχεδόν μηδαμινές. Σε τέσσερις φαίνεται να προηγείται η Χάρις και σε τρεις ο Τραμπ.

Διχασμένη διακυβέρνηση

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επί του παρόντος ένα σαφές πλεονέκτημα για τους Ρεπουμπλικάνους στη Γερουσία και ένα ελαφρύ πλεονέκτημα για τους Δημοκρατικούς στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μια «διχασμένη διακυβέρνηση» που αξίζει να αξιολογηθεί από τις αγορές.

Εάν ο Τραμπ κερδίσει την προεδρία, αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια ισχυρή ώθηση προς την απορρύθμιση, όπως έκανε στην πρώτη του θητεία στο Λευκό Οίκο. Οι αγορές αντιδρούν πάντα θετικά στην απορρύθμιση, επομένως από την οπτική τους γωνία ο Τραμπ έχει το πιο ελκυστικό πρόγραμμα. Εάν βρει όμως μια Βουλή ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς, αυτή η ώθηση μπορεί να μετριαστεί, αλλά θα είναι ακόμα αισθητή.

Η Χάρις από την πλευρά της είναι απίθανο να αλλάξει πολλά με μια ρεπουμπλικανική Γερουσία, αλλά μάλλον θα ενισχύσει τη «ρύθμιση», αν οι Δημοκρατικοί ελέγξουν και το Κογκρέσο.

Δασμοί, χρηματιστήρια και ομόλογα

Ο Τραμπ έχει ανακοινώσει ότι θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα και θα επιβαρύνει επίσης και άλλες χώρες. Σε αυτήν την περίπτωση, οι δασμοί για την Κίνα θα μπορούσαν να αυξηθούν με «εκτελεστικές εντολές» ακόμη και στο 60%. Θα πρέπει επίσης να γίνει προσπάθεια επιβολής γενικού εισαγωγικού δασμού για όλες τις χώρες.

Η Χάρις, από την άλλη πλευρά, ως πρόεδρος έχει πει πως θα επιβάλει επιλεκτικούς πρόσθετους δασμούς και απαγορεύσεις, ειδικά στον κλάδο της τεχνολογίας.

Ο κίνδυνος για τις αγορές φαίνεται να είναι μεγαλύτερος από την εκλογή Τραμπ: υψηλότερος πληθωρισμός και χαμηλότερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ, πιθανός αποπληθωρισμός και χαμηλότερη ανάπτυξη στην Κίνα, ενώ οι επιπτώσεις στην Ευρώπη είναι λιγότερο σαφείς, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι σε βάρος των κεφαλαιαγορών εκτός των ΗΠΑ, αλλά και για τις αγορές αμερικανικών ομολόγων. Συνολικά, πάντως, αν εκλεγεί ο Τραμπ, θα πρέπει να ωφεληθούν τα χρηματιστήρια, ενώ με τη Χάρις οι αγορές ομολόγων.

Από τη naftemporiki.gr/Μιχάλης Ψύλλου

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More