Sunday, December 22, 2024
Home » Γιατί είχε πει «όχι» στον ΑΔΜΗΕ και την «Αριάδνη» η Meridiam, για το Κρήτη – Αττική

Γιατί είχε πει «όχι» στον ΑΔΜΗΕ και την «Αριάδνη» η Meridiam, για το Κρήτη – Αττική

0 comments

Η γαλλική επενδυτική εταιρεία Meridiam, η οποία σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg (που δεν διαψεύστηκε, ούτε επιβεβαιώθηκε), απέκτησε το 49.9% του σημερινού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Great Sea Interconnector, έχει προϊστορία επαφών με τον ΑΔΜΗΕ.

Η Great Sea Interconnector είναι πρόσφατα συσταθείσα θυγατρική του ΑΔΜΗΕ και προορίζεται από τον Έλληνα Διαχειριστή Μεταφοράς να καταστεί, με την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών Κύπρου και Ελλάδας, νέος φορέας υλοποίησης της διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης. Για την ώρα, η Great Sea Interconnector δεν έχει καμία νομική ή άλλη σχέση με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, εξού και οι ΡΑΕΚ και ΡΑΑΕΥ δεν ενέκριναν στον ΑΔΜΗΕ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, να ανακτήσει έξοδα που φέρεται να έχει κάνει η GSI για τη διασύνδεση.

Για να καταστεί η Great Sea Interconnector (GSI) επίσημα νέος φορέας υλοποίησης θα πρέπει να λάβει την έγκριση των δύο ρυθμιστών. Για να λάβει την έγκριση, θα πρέπει να εγκριθεί η Συμφωνία Παραχώρησης που κατέθεσε πριν από μήνες ο ΑΔΜΗΕ στους δύο ρυθμιστές.

Η ΡΑΕΚ εμφανίζεται πολύ διστακτική στην έγκριση αυτής της συμφωνίας.

Ακόμα πιο ξεκάθαρη είναι η θέση της κυπριακής Κυβέρνησης, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του Φιλελευθέρου έχει ενημερώσει γραπτώς τη ΡΑΕΚ ότι η Συμφωνία Παραχώρησης δεν ικανοποιεί τα κυπριακά συμφέροντα και δεν ταυτίζεται με τις δικές της θέσεις για τη μορφή και τη δομή που πρέπει να έχει η Great Sea Interconnector, στην οποία έχει δεσμευτεί έναντι της ελληνικής Κυβέρνησης να συμμετάσχει με 100 εκατ. ευρώ, νοουμένου ότι η μελέτη δέουσας επιμέλειας ή και άλλες μελέτες το προκρίνουν.

Αμέσως μετά τα Χριστούγεννα θα ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαπραγμάτευσης μεταξύ κυπριακής και ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να συζητηθούν οι πολλές και σοβαρές παρατηρήσεις επί της Συμφωνίας Παραχώρησης που κατέθεσε στο Υπουργείο Ενέργειας ο αμερικανικός νομικός οίκος Curtis, Mallet-Prevost, Colt and Mosle LLP, που ενεργεί ως νομικός σύμβουλος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτό το ζήτημα. Ο ίδιος οίκος έχει αξιοποιηθεί και για άλλα κρίσιμα ενεργειακά ζητήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβανομένων θεμάτων που άπτονται των δικαιωμάτων στην ΑΟΖ και τις γεωτρήσεις προς αναζήτηση φυσικού αερίου.

Θέση των Curtis, Mallet-Prevost, Colt and Mosle LLP αλλά και της κυπριακής Κυβέρνησης (και της Νομικής Υπηρεσίας του κράτους) είναι πως με τηνπροτεινόμενη Συμφωνία Παραχώρησης η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρέπει να επενδύσει στην GSI.

Λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση των βασικών ενστάσεων του εξωτερικού συμβούλου της ΚΔ για την Συμφωνία Παραχώρησης (οι οποίες συνοδεύονται και από τεχνική μελέτη άλλου αμερικανικού οίκου, επίσης ανησυχητική για τα κυπριακά συμφέροντα) δημοσιεύθηκε στο Bloomberg ότι η γαλλική Meridiam και ο ΑΔΜΗΕ συμφώνησαν για αγορά από τους Γάλλους του 49.9% των μετοχών της GSI, στη βάση μιας Συμφωνίας Παραχώρησης που συμφώνησαν μεταξύ τους τα δύο μέρη.

Δεν είναι γνωστό ούτε το ύψος του μετοχικού κεφαλαίου της GSIκατά τη συμφωνία που γράφτηκε ότι έγινε, ούτε το περιεχόμενο της Συμφωνίας Παραχώρησης, η οποία μεταξύ άλλων καθορίζει τα δικαιώματα και υποχρεώσεις των μετόχων της εταιρείας επί του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Τα δύο μέρη συμφώνησαν επί του κειμένου της Συμφωνίας Παραχώρησης που κατέθεσε ο ΑΔΜΗΕ στη ΡΑΕΚ και τη ΡΑΑΕΥ (την οποία απορρίπτει ο νομικός σύμβουλος της Κύπρου) ή σε άλλο κείμενο;

Η πρόσφατη εμπειρία δείχνει πως η Meridiamκάθε άλλο παρά επιπόλαια αντιμετωπίζει τους «όρους του παιγνιδιού», όπως καθορίζονται από μια Συμφωνία Παραχώρησης.

Όπως είχαν γράψει το περασμένο καλοκαίρι αρκετά ΜΜΕ στην Ελλάδα, η Meridiam συμμετείχε στον διαγωνισμό για την απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου (20%) σε μια άλλη εταιρεία του ΑΔΜΗΕ, την «Αριάδνη», που είναι ο φορέας υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής (βρίσκεται στα τελικά της στάδια).

Τον περασμένο Ιούλιο, λοιπόν, η Meridiamανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τον διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί για την απόκτηση του 20% της Αριάδνης.

Γιατί αποχώρησε; Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τότε, στον ελλαδικό Τύπο (π.χ. Euro2Day) «η αιτία για την αποχώρηση της κοινοπραξίας (Meridiam – Φαέθων, συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου) από τον διαγωνισμό συνδέεται με το γεγονός ότι το γαλλικό fundφέρεται να απαίτησε αλλαγές (σ.σ. στη Συμφωνία Παραχώρησης και στον διαγωνισμό), όπως το να είναι ενεργός μέτοχος στο έργο, και όχι παθητικός, όπως προβλέπουν οι ρυθμιστικές αποφάσεις». Δηλαδή, περίπου ό,τι ζητά σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία για την Great Sea Interconnector!

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του περασμένου Ιουλίου «τέτοιες όμως αλλαγές, αφενός δεν προβλέπονταν στην αρχική έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ) για το έργο (Συμφωνία Παραχώρησης), αφετέρου δεν θα ήταν δυνατό να γίνουν ειδικά στην τελική φάση του διαγωνισμού, όπως λένε αρμόδιες πηγές, γεγονός που εξηγήθηκε στο σχήμα, το οποίο και αποφάσισε να αποχωρήσει».

Δηλαδή, απαντήθηκε στη Meridiam ότι οι αλλαγές που ζήτησε για ουσιαστικό δικό της ρόλο στην Αριάδνη έπρεπε να είχαν γίνει πριν εγκριθεί η Συμφωνία Παραχώρησης του έργου στην Αριάδνη, από την ελληνική ρυθμιστική αρχή. Εν ολίγοις, αυτές οι αλλαγές θα έπρεπε να γίνουν, αναλογικά, στο χρονικό σημείο που θέτει τις δικές της ενστάσεις και αξιώσεις η κυπριακή Κυβέρνηση, πριν εγκριθεί η ανεπιθύμητη για την Κύπρο (ως εν δυνάμει μέτοχο) η Συμφωνία Παραχώρησης.

Όπως είχε γράψει τότε η Euro2Day (και άλλες ιστοσελίδες στην Ελλάδα) πριν από τη Meridiam είχε απορρίψει την αγορά του 20% στην Αριάδνη η εταιρεία Macquarie, «η οποία είχε αποχωρήσει τον περασμένο Απρίλιο για τον ίδιο ακριβώς λόγο που το έκαναν και οι Γάλλοι. Επειδή, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν ήθελαν να περιοριστούν στον ρόλο του παθητικού μετόχου που θα έχει όποιος επενδυτής επικρατήσει στον διαγωνισμό, γεγονός που τους έκανε να επανεκτιμήσουν τα δεδομένα, αποφασίζοντας τελικά να αποσυρθούν από την κούρσα».

Τελικά, το 20% της Αριάδνης το εξασφάλισε -χωρίς αντίπαλο- η κινεζική κρατική εταιρεία StateGrid, η οποία διατηρεί και το 24% των μετοχών του ίδιου του ΑΔΜΗΕ, με βαρύνοντα λόγο στις αποφάσεις.

Οι ενστάσεις που είχε η Meridiam για τον ρόλο της στην Αριάδνη μάλλον δεν ήταν ακριβώς ίδιες (σε εύρος και περιεχόμενο) με τις ενστάσεις που έχει σήμερα η κυπριακή Κυβέρνηση. Είναι όμως ενδεικτικές της σημασίας -και του καθοριστικού ρόλου- που θα έχει η Συμφωνία Παραχώρησης για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις (και τον ρόλο και τον λόγο που θα έχει ή δεν θα έχει στην κατασκευή και τη λειτουργία του έργου της διασύνδεσης) η Κύπρος, αν αποφασίσει να επενδύσει στην GSI ως έχουν σήμερα τα δεδομένα, η οποία σύμφωνα με τον αμερικανικό νομικό οίκο, θα αναλάβει την ευθύνη χρηματοδότησης και κατασκευής της διασύνδεσης, αλλά δεν θα είναι ο ιδιοκτήτης του έργου και δεν θα έχει άμεση πρόσβαση στα 658 εκατ. που αποφάσισε να χορηγήσει η ΕΕ για την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, ούτε στην επιλογή των υπεργολάβων για τις κατασκευές.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00