Thursday, August 1, 2024
Home » Γιατί διόρθωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών

Γιατί διόρθωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών

0 comment

Υστερα από κέρδη 9,99% για τον Γενικό Δείκτη και αύξηση κατά 9,947 δισ. ευρώ της χρηματιστηριακής αξίας των μετοχών το α’ τρίμηνο, το Χρηματιστήριο της Αθήνας, απόρροια των ρευστοποιήσεων σε blue chips μετοχές, σημείωσε – μετά και τις αργίες του Καθολικού Πάσχα – κατά την πρώτη συνεδρίαση του Απριλίου και του β’ τριμήνου ισχυρές απώλειες (-2%). Χρηματιστηριακά γραφεία εκτιμούσαν πως ύστερα από μία αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας των μετοχών κατά 32 δισ. ευρώ τους τελευταίους 14 μήνες, η αυξανόμενη ένταση στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, η έλλειψη βραχυχρόνιου ανοδικού καταλύτη, αλλά και το αρνητικό άνοιγμα της Wall Street μετά τα αποτελέσματα της Tesla και τις εκτιμήσεις πως η Federal Reserve ίσως προχωρήσει φέτος με λιγότερες του αναμενομένου μειώσεις επιτοκίων που διαμόρφωσαν την απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ στο 4,405%, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Νοεμβρίου, οδήγησαν σε ρευστοποιήσεις ελληνικών τίτλων, ώστε η εγχώρια αγορά να πάρει και μία ανάσα.

Παράλληλα, οι επενδυτές επηρεάσθηκαν και από τις εκτιμήσεις πως ο SSM θα δώσει μεν το πράσινο φως για πληρωμές μερισμάτων από τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με τα μοντέλα της Euroxx, οι πληρωμές μερισμάτων δεν θα απέχουν σημαντικά από το 20%-30% για την Εθνική, την Eurobank και την Alpha Bank και πιο κοντά στο 10% για την Πειραιώς.

Μετά και την ολοκλήρωση του α’ τριμήνου που οδήγησε σε κέρδη τις χρηματιστηριακές αγορές, αν και μια διόρθωση βραχυπρόθεσμα δεν θα αποτελούσε έκπληξη, υπάρχουν «καύσιμα» για να συνεχιστεί η θετική δυναμική μεσοπρόθεσμα στις αγορές, εκτίμησε η BlackRock. Οι μετοχές δείχνουν πως και το 2024 θα υπεραποδώσουν των ομολόγων και των μετρητών, αν και η άνοδος των επιτιμήσεων θα πρέπει να καταστίσει τους επενδυτές περισσότερο επιλεκτικούς στις τοποθετήσεις τους. Η Fed αναμένεται να πραγματοποιήσει τρεις μειώσεις των επιτοκίων κατά 0,25% η κάθε μία φέτος, με την BlackRock, για τους επόμενους 6-12 μήνες, να εμφανίζεται θετική για τις ριψοκίνδυνες αξίες.

Συναλλαγές

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε χθες στα 121,04 εκατ. ευρώ, ενώ ανοδικά κινήθηκαν 20 μετοχές, 92 πτωτικά και 11 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές Λεβεντέρης (π) (+6,06%) και Χαϊδεμένος (+5,56%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Intercontinental International (-29,61%) και Ιλυδα (-7,86%). Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του ΟΤΕ (+1,02%), της Τέρνα Ενεργειακή (+0,50%) και της Jumbo (+0,15%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές του ΟΛΠ (-7,12%), της Ελλάκτωρ (-5,70%), της Aegean Airlines (-4,31%), της Viohalco (-4,17%), της Coca-Cola HBC (-3,73%) και της Elvalhalcor (-3,67%).

Σύσταση «υπεραπόδοσης» («outperform») με τιμή-στόχο τα 10,4 ευρώ εξέδωσε για την Optima Bank η Εθνική Χρηματιστηριακή, η μετοχή της οποίας εκτιμά πως διαπραγματεύεται με έκπτωση 36% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ στο 5,1821% αυξήθηκε σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΧΑΕ το ποσοστό των ιδίων μετοχών της ΔΕΗ για τη μετοχή της οποίας η Euroxx διατηρεί την σύσταση «αύξησης θέσεων» με τιμή-στόχο τα 19,7 ευρώ.

Τέλος, σημειώνεται ότι το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε χθες, μεταξύ άλλων, την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Prelium Investment Services ΑΕΠΕΥ και τη θέση αυτής σε ειδική εκκαθάριση και τον ορισμό ειδικού εκκαθαριστή, ενώ προχώρησε και στην επιβολή χρηματικού προστίμου συνολικού ύψους 120.000 ευρώ στην εταιρεία για τη μη λήψη μέτρων για την προστασία των κεφαλαίων των πελατών της.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More