Tuesday, September 17, 2024
Home » Γερμανία: μειώθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή

Γερμανία: μειώθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή

0 comments

Αποκλιμάκωση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων εμφάνισαν οι πληθωριστικές πιέσεις στη Γερμανία τον Μάρτιο. Οπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της χώρας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης διαμορφώθηκε στο 2,3% ετησίως. Ο δείκτης είχε τρέξει με 2,7% τον Φεβρουάριο. Σε επίπεδο μήνα στη σύγκριση Μαρτίου – Φεβρουαρίου οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 0,6% όσο και στην προηγούμενη μηνιαία σύγκριση. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών στην ενέργεια και τα νωπά τρόφιμα, ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε με ρυθμό 3,3%.

Προσδοκίες για πτώση

του πληθωρισμού

Μειώθηκαν τον Φεβρουάριο οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό ενισχύει τις ελπίδες ότι ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες. Οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν με ρυθμό 3,1% τους επόμενους 12 μήνες, έναντι 3,3% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό των προσδοκιών τον Ιανουάριο. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Εκτινάχθηκαν τα τουριστικά έσοδα της Αλβανίας

Αύξηση κατά 72% σημείωσαν τα τουριστικά έσοδα της Αλβανίας το 2023 σε σύγκριση με το 2022, φτάνοντας τα 1,84 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της χώρας. Την Αλβανία επισκέφθηκαν συνολικά 10,2 εκατ. ξένοι πολίτες, κατά 35% περισσότεροι από πέρσι. Επιπρόσθετα, τα πρώτα στοιχεία για το τρέχον έτος δείχνουν ότι η αύξηση του αριθμού των αφίξεων από το εξωτερικό συνεχίζεται, αποδεικνύοντας ότι ο τουρισμός έχει εισέλθει σε μια περίοδο ανάπτυξης που αναμένεται να συνεχιστεί, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Υπολογίζεται ότι οι ξένοι τουρίστες ξόδεψαν συνολικά στη χώρα περίπου 4,2 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2023, 47% περισσότερο σε σχέση με το 2022.

Σύννεφα στη σχέση

Lukoil – Βουλγαρίας

Η σχέση μεταξύ της Lukoil και της Βουλγαρίας κλονίστηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια και τώρα η εταιρεία εξετάζει αποχώρησή της από τη χώρα. Η βουλγαρική κυβέρνηση αναζητεί έναν αξιόπιστο διεθνή επενδυτή για να εξαγοράσει το διυλιστήριο Lukoil Neftohim, σύμφωνα με το Bloomberg. Το σπάσιμο των δεσμών αυτών με τη Ρωσία δεν είναι εύκολο ύστερα από πολλά χρόνια στενών σχέσεων.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More