Ξεκάθαρη τοποθέτηση από το κράτος πως το πλαφόν εμπορικών εργασιών στο λιμάνι της Λάρνακας δεν θ’ αποτελέσει κριτήριο για την ανάπτυξή του ζήτησε ο δήμαρχος Λάρνακας κατά την επίσκεψη του υπουργού Μεταφορών, ο οποίος ενημέρωσε και την ad hoc επιτροπή για τις εργασίες που προγραμματίζονται στη μαρίνα.
«Θέλουμε διαβεβαίωση από το κεντρικό κράτος ότι το πλαφόν, που κακώς μπήκε και είναι με επιείκεια που το λέω, σε καμία περίπτωση δεν θα είναι όρος που θα κρίνει τις επενδύσεις. Θέλουμε ξεκάθαρη θέση», ανέφερε ο κ. Βύρας, με τον υπουργό Μεταφορών ν’ απαντά πως «έχουμε αναλάβει μια πολιτική προσέγγιση σ’ αυτό το θέμα και θα ενημερώσουμε αναλόγως τις επόμενες μέρες». Υπενθυμίζεται πως η περίεργη απόφαση για πλαφόν στις εργασίες του λιμανιού Λάρνακας περιέχεται στη συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης με τον διαχειριστή του λιμανιού Λεμεσού, που αποζημιώνεται από το κράτος σε περίπτωση που ξεπεραστούν 900.000 τόνοι.
Κατά τα άλλα, στη συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών συζητήθηκαν τα έργα που θα πραγματοποιηθούν αμέσως από το κράτος στη μαρίνα Λάρνακας. Όπως ανακοινώθηκε συντονιστής της πρώτης φάσης του έργου, που αφορά στην ανέγερση κτηρίου ναυτικού ομίλου και τοπιοτέχνηση της μαρίνας ανέλαβε ο Δήμος Λάρνακας, που θα προκηρύξει τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. «Περιμένουμε τη γραπτή ενημέρωση και τη διαβίβαση των κονδυλίων και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε δουλειά», είπε ο κ. Βύρας, σημειώνοντας πως σε λίγους μήνες θα υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ενώ θα ξεκινήσει και η εκβάθυνση της μαρίνας μέσω των Δημόσιων Έργων.
Σ’ ότι αφορά στη δεύτερη φάση που αφορά στην επιλογή δύο ξεχωριστών επενδυτών για το λιμάνι και τη μαρίνα ο δήμαρχος Λάρνακας σημείωσε πως σημαντική θα είναι η συμβολή εμπειρογνωμόνων. «Κοινή μας θέση είναι ότι θέλουμε επενδύσεις παραγωγικές για την πόλη, δηλαδή θεματικό πάρκο, ξενοδοχεία, πανεπιστήμιο, πιθανώς και ιδιωτικό νοσοκομείο. Θέλουμε να δούμε τέτοιες επενδύσεις που θα βοηθήσουν την οικονομική ανάπτυξη», υπέδειξε.
Για την εξεύρεση εμπειρογνωμόνων αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός, επανέλαβε ο υπουργός Μεταφορών υποδεικνύοντας πως στόχος είναι ο σχεδιασμός υποδομών για τα επόμενα 50-100 χρόνια. «Τα έργα πρέπει να πάρουν τέτοια μορφή που να εξυπηρετούν τις επόμενες γενιές. Συνεπώς, χρειάζονται σοβαρά και σταθερά βήματα, γνώση για το πώς εντάσσεται η Κύπρος επιχειρηματικά στην ανατολική Μεσόγειο και ποιες εμπορικές διαδρομές μπορούμε να προσεγγίσουμε για ν’ αυξηθεί η δραστηριότητα», σημείωσε.
Σ’ ότι αφορά στους εργαζόμενους της τέως αναδόχου που απολύθηκαν επανέλαβε πως «ήταν μια δύσκολη απόφαση», σημειώνοντας πως «δεν μπορώ εγώ με ήσυχη συνείδηση να ζητώ από τους φορολογούμενους να πληρώνουν συμπατριώτες μας για να μην εργάζονται».
Πηγή: philenews.com