Tuesday, October 22, 2024
Home » Βουτιά 7% στις τιμές πετρελαίου σε μια εβδομάδα

Βουτιά 7% στις τιμές πετρελαίου σε μια εβδομάδα

0 comments

Απώλειες άνω του 1,8% κατέγραψαν οι τιμές πετρελαίου την Παρασκευή, σημειώνοντας πτώση άνω του 7% στην εβδομάδα, λόγω των ανησυχιών για τη ζήτηση από την επιβραδυνόμενη οικονομία της Κίνας και τη μείωση του κινδύνου προσφοράς από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Νοεμβρίου υποχώρησε κατά2,05% στα 69,22 δολάρια το βαρέλι. Το Brent παράδοσης Δεκεμβρίου σημειώσε απώλειες της τάξης του 1,87% στα 73,06 δολάρια το βαρέλι.

Σε εβδομαδιαία βάση το WTI έχασε περίπου 8% και το Brent άνω του 7%, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους από την αντίστοιχη περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου, αφού ο OPEC και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2024 και το 2025.

Οι φόβοι υποχώρησαν επίσης σχετικά με μια πιθανή επίθεση αντιποίνων από το Ισραήλ στο Ιράν, η οποία θα μπορούσε να διαταράξει τις εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης.

Στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, η οικονομία αναπτύχθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό από τις αρχές του 2023 το γ’ τρίμηνο, αν και τα στοιχεία για την κατανάλωση και τη βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

Η παραγωγή των διυλιστηρίων της Κίνας μειώθηκε επίσης για έκτο συνεχόμενο μήνα.

Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Κίνας παρουσίασε δύο προγράμματα χρηματοδότησης που θα παρέχουν αρχικά 800 δισ. γουάν (112,38 δισ. δολάρια) στη χρηματιστηριακή αγορά μέσω νεοσύστατων εργαλείων.

Παράλληλα, τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) έδειξαν ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού, βενζίνης και διυλισμένων προϊόντων μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν ελαφρώς περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Σεπτέμβριο, με τους επενδυτές να εξακολουθούν να εκτιμούν ότι η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) τον Νοέμβριο κυμαίνεται στο 92%.

“Τα θετικά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ έχουν συμβάλει στον μετριασμό ορισμένων ανησυχιών για την ανάπτυξη, αλλά οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την πιθανή ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα μετά τα πρόσφατα μέτρα τόνωσης”, δήλωσε ο Hani Abuagla, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην XTB MENA.

Οι αγορές, ωστόσο, εξακολουθούν να ανησυχούν για πιθανές μεταβολές των τιμών δεδομένης της έντασης στη Μέση Ανατολή, με τη Χεζμπολάχ να αναφέρει την Παρασκευή ότι περνά σε νέα και κλιμακούμενη φάση στον πόλεμό της κατά του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.

“Αν και οι ΗΠΑ θα ήθελαν να πιστεύουν ότι η δολοφονία του Σινουάρ είναι μια ευκαιρία για την επανάληψη ουσιαστικών ειρηνευτικών συνομιλιών, αυτό μοιάζει περισσότερο με ευσεβή πόθο παρά με ρεαλιστική πιθανότητα”, δήλωσε ο Tamas Varga, αναλυτής του χρηματιστή πετρελαίου PVM.

Capital.gr

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More