Friday, September 20, 2024
Home » Βουλή: Εν μέσω καταγγελιών για απειλές έγινε μερικώς αποδεκτή η αναπομπή για πνευματικά δικαιώματα

Βουλή: Εν μέσω καταγγελιών για απειλές έγινε μερικώς αποδεκτή η αναπομπή για πνευματικά δικαιώματα

0 comments

Μερικώς έχει αποδεχθεί η Ολομέλεια της Βουλής την αναπομπή του νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα, αφού προηγουμένως προχώρησε σε τροποποίηση του κειμένου.

Υπέρ της αναπομπής τάχθηκαν 23 βουλευτές και εναντίον τάχθηκαν έξι βουλευτές από την ΕΔΕΚ και τους Οικολόγους.

Οι τροποποιήσεις που έγιναν στο κείμενα αφορούν τέσσερα σημεία.

  • Τροποποιείται το άρθρο 9 του υπό αναπομπή νόμου, στο οποίο προστέθηκε στο άρθρο πρόνοια ώστε η υποχρέωση των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης να ενημερώνουν την αρμόδια αρχή κάθε φορά που συγκαλούν γενική συνέλευση των μελών τους, με την υποχρέωση δημοσίευσης της γενικής συνέλευσης για να ενημερώνεται η αρμόδια αρχή.
  • Παράλληλα, τροποποιήθηκε το άρθρο 10 και προστίθεται ασφαλιστική δικλίδα βασισμένη στον ελληνικό νόμο. Δηλαδή, προβλέπεται πως εύλογη υπέρβαση του ορίου επιτρέπεται μετά από οικονομοτεχνική μελέτη, την κατάρτιση της οποίας μπορούν να ζητήσει το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης, μετά από πρόταση της Αρμόδιας Αρχής, που είναι δεσμευτική και μόνο εάν τα αποτελέσματα της μελέτης γίνουν αποδεκτά από την γενική συνέλευση του οργανισμού και από την αρμόδια αρχή. Επιπρόσθετα, η όποια απόφαση δεσμεύεται να δημοσιοποιείται και να αποστέλλεται στην Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής.
  • Τροποποίηθηκε και το άρθρο 13 του υπό αναπομπή νόμου, έτσι ώστε η διάταξη να προσομοιάζει με τη νομοθεσία της Γερμανίας, ώστε να προβλέπει το ήμισυ του ποσού διαφοράς καταβάλλεται από τον χρήστη υπό διαμαρτυρία στην αρμόδια Αρχή και δεσμεύετε μέχρι την επίλυση της διαφοράς.
  • Τέλος, διαγράφεται το άρθρο 19.

Οι εκβιασμοί

Πριν την μερική αποδοχή της αναπομπής, μέλη της αρμόδιας επιτροπής κατήγγειλαν πως δέχθηκαν πιέσεις και απειλές από τις πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες εισέπρατταν τα πνευματικά δικαιώματα αλλά δεν έδιναν τα ανάλογα ποσά στους δημιουργούς. Μάλιστα, στην Ολομέλεια της Βουλής λέχθηκε πως οι επηρεαζόμενοι οργανισμοί απέστειλαν ηλεκτρονικά μηνύματα στην Νομική Υπηρεσία, με προειδοποιήσεις και εκβιασμούς.

Ο πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, υποστήριξε πως οι πολυεθνικές δεν φοβήθηκαν κανένα, εντατικοποιώντας τις απειλές. Είπε, επίσης, πως οι συγκεκριμένοι οργανισμοί εισέπρατταν τα δικαιώματα χωρίς να τα δίνουν στους δημιουργούς.

Η εντεκάδα των μελών της επιτροπής Εμπορίου, είπε ο κ. Χατζηγιάννης, έμεινε αμετακίνητη στις πιέσεις. «Δεν είναι δυνατό στην αναπομπή να κάνουν έκπτωση στη διαφάνεια και τη λογοδοσία, ίσως οι παρεμβάσεις που δέχθηκαν να ήταν τέτοιες, με αποτέλεσμα κάποιοι να ήταν ευάλωτοι, σε αντίθεση με τους βουλευτές».

Σημείωσε, επίσης, πως εάν ο Πρόεδρος κάνει αναφορά του νόμου τότε η Κυβέρνηση θα έχει την ευθύνη και θα αποτελεί ασέβεια προς τους καλλιτέχνες. «Κάποιοι ήταν ευάλωτοι στις πιέσεις των πολυεθνικών» κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, υποστήριξε πως τα συμφέροντα είναι πολλά εκατομμύρια, καλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπογράψει τον νόμο. Είπε πως η αναπομπή πιθανόν να είναι απότοκο των πιέσεων. «Όταν ρωτήσαμε την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας μας είπε επί λέξει “δεν ξέρετε πόσες εταιρείες έστειλαν email στη Νομική Υπηρεσία και απειλούν» κατέληξε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου δήλωσε πως οι εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν εμφανίζονται στην Βουλή, προσθέτοντας πως «εάν διαπράττονται ποινικά αδικήματα στο χέρι τους είναι να κινήσουν τις διαδικασίες και να ερευνηθούν» πρόσθεσε.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, είπε πως υπήρξαν παρεμβάσεις από τρίτους για να γίνει η αναπομπή του νόμου.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή, ανέφερε πως με τον νόμο πολλές υποθέσεις θα καταλήγουν στα δικαστήρια.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης τόνισε πως οι επηρεαζόμενες εταιρείες μέσω επιστολών υποστήριξαν πως η Βουλή είναι υπερβολική. «Ακόμη και σήμερα πήραμε επιστολή, θεωρήσαν πως είμαστε πολύ υπερβολικοί» τόνισε.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More