Home » «Βλέπει» ανάπτυξη 2,3% και πληθωρισμό 2,7% το 2024

«Βλέπει» ανάπτυξη 2,3% και πληθωρισμό 2,7% το 2024

0 comment

Ανάπτυξη της τάξης του 2,3% για το 2024 και για το 2025 «βλέπει» για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χειμερινές ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις που έδωσε χθες στη δημοσιότητα. Πρόκειται για πρόβλεψη ελαφρώς χαμηλότερη για το 2024 σε σύγκριση με την προηγούμενη του Νοεμβρίου, όταν η Κομισιόν έκανε λόγο για ανάπτυξη 2,4%. Τον Νοέμβριο η Κομισιόν προέβλεπε επίσης ανάπτυξη 2,2% για το 2025.

Για ολόκληρη την ευρωζώνη η ΕΕ προβλέπει πλέον ότι ο ετήσιος ρυθμός επέκτασης της οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 0,8% για φέτος και στο 1,5% για το 2025.

Ειδικά για τη Γερμανία προβλέπεται ανάπτυξη μόλις 0,3% για φέτος και αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,2% για το επόμενο έτος. Οσον αφορά τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, η ΕΕ «βλέπει» ότι αυτός θα διαμορφωθεί στη χώρα μας στο 2,7% το 2024 από 4,2% το 2023. Για το 2025 προβλέπεται ότι θα φτάσει το 2%.

Η έκθεση

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 2,2% το 2023, ελαφρώς χαμηλότερα από τις φθινοπωρινές προβλέψεις. «Μετά την ισχυρή ανάκαμψη το 2022, η αύξηση της κατανάλωσης μειώθηκε σημαντικά αλλά παρέμεινε ένας από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης πέρυσι.

Παρά τις αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης, οι επενδύσεις συνέβαλαν σημαντικά, χάρη στην ισχυρή κατασκευαστική δραστηριότητα και την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP)», σημειώνεται.

Επίσης η ΕΕ σημειώνει πως η χαμηλότερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη βασικών εμπορικών εταίρων της Ελλάδας στην Ευρώπη επηρέασε την ανάπτυξη των εξαγωγών, ωστόσο οι καθαρές εξαγωγές είχαν θετική συμβολή στην ανάπτυξη.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More