Saturday, October 19, 2024
Home » Βαρίδι για την ελληνική βιομηχανία η ακριβή ενέργεια

Βαρίδι για την ελληνική βιομηχανία η ακριβή ενέργεια

0 comments

Τοενεργειακό συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα βασικότερα αγκάθια για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας καθώς οι τιμές τόσο στον ηλεκτρισμό όσο και στο φυσικό αέριο συνεχίζουν να αυξάνονται.

Ειδικά για την αγορά του ρεύματος, η εικόνα είναι για την ελληνική βιομηχανία αποκαρδιωτική καθώς οι τιμές στη χώρα μας παρουσιάζουν σημαντική απόκλιση που φτάνει έως και το 773%, πλήττοντας καίρια την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών βιομηχανιών ιδιαίτερα των ενεργοβόρων. Έτσι την ίδια στιγμή που οι ελληνικές βιομηχανίες πληρώνουν πάνω από τα 130 ευρώ η μεγαβατώρα, στη βόρεια Ευρώπη οι τιμές ξεκινούν λίγο πάνω από τα 15 ευρώ η μεγαβατώρα…

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία που εκδίδει η Ελληνική Παραγωγή με την επιστημονική επιμέλεια του ΙΟΒΕ, τον περασμένο Αύγουστο καταγράφηκε νέα άνοδος του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα η τιμή χονδρικής του φορτίου βάσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα τον Αύγουστο ενισχύθηκε κατά 19% σε ετήσια βάση. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα μειώθηκε 4% στα 134 ευρώ η μεγαβατώρα. Ωστόσο η τιμή αυτή ήταν σε υψηλότερα επίπεδα από 57 έως 145% από τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές αγορές και 773% υψηλότερη από την τιμή του συστήματος Nordic που ήταν στα 15,35 ευρώ η μεγαβατώρα.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η ελληνική ενεργοβόρος βιομηχανία με αλλεπάλληλες επιστολές της Ένωσης που την εκπροσωπεί ΕΒΙΚΕΝ, μαζί με τους βιομηχανικούς συνδέσμους της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας έχουν θέσει στην Κομισιόν το θέμα των ακραίων τιμών του ηλεκτρισμού στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η τελευταία μάλιστα επιστολή των τριών συνδέσμων απευθύνθηκε σε ανώτατο επίπεδο στην αρμόδια Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμπσον.

Φυσικό αέριο

Δεν είναι όμως μόνο η ηλεκτρική ενέργεια, καθώς ανοδικά κινήθηκε και η τιμή του φυσικού αερίου καυσίμου που χρησιμοποείται από πολλές ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας. Συγκεκριμένα η τιμή του Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 8% σε μηνιαία βάση, ωστόσο ήταν σε χαμηλότερο επίπεδο από τις βασικές αγορές της Ευρώπης. Συγκεκριμένα τον Ιούλιο, η Μεσοσταθμική Τιμή Εισαγωγής Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα (31,20€/MWh) ήταν 4% χαμηλότερη από το μηνιαίο δείκτη τιμής στην αγορά EGIX-THE Γερμανίας (32,52€/MWh) και 3% χαμηλότερη από την μηνιαία τιμή στην αγορά TTF Ολλανδίας (32,17/MWh).

Σε ό,τι αφορά την τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών CO2, αυτή κατέγραψε μείωση το Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα η μέση τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 μειώθηκε κατά 6,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στα 65,27 €/tCΟ2.

Capital.gr

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More