Friday, September 27, 2024
Home » Βήμα στη δικαιοσύνη για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις

Βήμα στη δικαιοσύνη για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις

0 comments

Με απόφαση του Εφετείου κατοχυρώνεται το έννομο συμφέρον των ενώσεων πολιτών (εγγεγραμμένων σωματείων και ιδρυμάτων), με καταστατικό σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη κατά αποφάσεων του κράτους για σκοπούς προστασίας του περιβάλλοντος. Επιπλέον, το Εφετείο θεωρεί ότι, στα πλαίσια πρόσβασης σε εθνικά δικαστήρια, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις μπορούν να έχουν πρόσβαση σε έγγραφα που αφορούν διαδικασίες παράβασης του κοινοτικών οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Η απόφαση του Εφετείου αφορά δύο ενδιάμεσες αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου, οι οποίες σχετίζονται με την χορήγηση δύο πολεοδομικών αδειών για το έργο Limni Bay Resort & Golf Courses Plc, στην περιοχή Λίμνη του Δήμου Πόλης Χρυσοχούς και των κοινοτήτων Κινούσα, Μακούντα και Πελαθούσα.

Αφενός, το Εφετείο έκρινε ότι ορθώς το Διοικητικό Δικαστήριο ερμήνευσε το έννομο συμφέρον με ευρύ τρόπο σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο για να διασφαλίσει το δικαίωμα σε ΜΚΟ, αλλά και στις ενώσεις πολιτών πρόσβασης στην περιβαλλοντική πληροφόρηση, τη δημόσια συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων και κυρίως στηνπρόσβαση στη δικαιοσύνη για τυχόν λάθη ή και παραλείψεις της δημόσιας διοίκησης.

Αφετέρου, το Εφετείο εξέτασε την απόφαση που Διοικητικού Δικαστηρίου που έδινε τη δυνατότητα αποκάλυψης της αιτιολογημένης γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην προσφεύγουσα Οικολογική Παρέμβαση Φίλοι του Ακάμα. Το Εφετείο στην περίπτωση αυτή αποφάσισε ότιη πρόσβαση σε έγγραφα που αφορούν διαδικασίες παράβασης δεν είναι απαγορευτική, είναι όμως περιοριστική.

Η προσφυγή υποβλήθηκε το 2018, μετά την χορήγηση δύο πολεοδομικών αδειών για την κατασκευή και λειτουργία του έργου Cyprus Limni Resorts & Golf Courses PLC, το οποίο περιλαμβάνει την ανάπτυξη δύο γηπέδων γκολφ με παρεμφερείς εμπορικές, τουριστικές και οικιστικές αναπτύξεις. Η Οικολογική Παρέμβαση Φίλοι του Ακάμα είχε υποβάλει σχετική καταγγελία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2012.

Σκοπός της Οικολογικής Παρέμβασης Φίλοι του Ακάμα που ζήτησε διάταγμα του Δικαστηρίου, με το οποίο να τους αποκαλύπτονται όλα τα έγγραφα που αφορούν την υπόθεση είναι για να διαπιστωθεί ποιες ήταν οι εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Κυπριακή Δημοκρατία και κατά πόσο αυτές υιοθετήθηκαν. Σημειώνεται ότι κατά την επιθεώρηση των διοικητικών φακέλων διαπιστώθηκε ότι όλα τα έγγραφα που σχετίζονταν με την καταγγελία των αιτητών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαβαθμίστηκαν ως εμπιστευτικά.

Σε σχέση με την πρώτη έφεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Εφετείο έκρινε ότι ορθώς το πρωτόδικο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Οικολογική Παρέμβαση Φίλοι του Ακάμα έχει έννομο συμφέρον για προώθηση της προσφυγής, καθώς και ότι το έννομο συμφέρον μπορεί να εξεταστεί αυτεπαγγέλτως από το Εφετείο, δηλαδή ακόμα και αν δεν υπήρχε πρωτόδικη κρίση επί του θέματος και αυτό σημαίνει ότι το Εφετείο νομιμοποιείται να κρίνει το θέμα με δικό του ανεξάρτητο νομικό σκεπτικό.

Σε σχέση με τη δεύτερη έφεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Εφετείο έκρινε ότι, όταν σε κυπριακό Δικαστήριο υποβάλλεται αίτηση διαδίκου για πρόσβαση σε έγγραφο το οποίο κατέχει άλλος διάδικος και το οποίο εκδόθηκε από θεσμικό όργανο, το Δικαστήριο δεν μπορεί να ικανοποιήσει την αίτηση και οφείλει να ζητήσει από την αρμόδια κρατική αρχή ή/και τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας να διαβουλευθούν με το οικείο θεσμικό όργανο και να ενημερώσουν το Δικαστήριο για την έκβαση της διαβούλευσης. Η Έφεση κρίθηκε βάσιμη από τη στιγμή που τέθηκε προηγουμένως ενώπιον του πρωτόδικου Δικαστηρίου επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία φαίνεται να κοινοποιήθηκε στις κυπριακές αρχές την 15/2/2018 και η οποία αναφέρει την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κλείσει την υπόθεση, εφόσον οι κυπριακές αρχές κοινοποιούσαν τους αναθεωρημένους περιβαλλοντικούς όρους και τις αναθεωρημένες πολεοδομικές άδειες.

Σημειώνεται ότι, όπως αποκάλυψε ο «Φ» στις 16/3/2024, το έργο περιλαμβάνεται στην αιτιολογημένη γνώμη που διαβίβασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις κυπριακές αρχές στις 13/3/2024. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «η παράβαση δεν θεραπεύθηκε», παρότι στα πλαίσια παλαιότερης διαδικασίας παράβασης, «προσδιορίστηκαν μέτρα μετριασμού των επιπτώσεων του έργου στον τόπο και η υπόθεση περατώθηκε στις 24/1/2019».

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More