Tuesday, September 17, 2024
Home » Αύξηση 45% στις αποδοχές του απερχόμενου CEO της Boeing

Αύξηση 45% στις αποδοχές του απερχόμενου CEO της Boeing

0 comments

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Boeing το τελευταίο διάστημα με την παραγωγή και τον ποιοτικό έλεγχο, ο αποχωρών διευθύνων σύμβουλος Ντέιβ Καλχούν έλαβε για το 2023 συνολικές αποδοχές 32,7 εκατ. δολαρίων, οι οποίες είναι υψηλότερες κατά 45% σε σύγκριση με το 2022. Οι αποδοχές αυτές αφορούν μισθό της τάξης των 1,4 εκατ. δολαρίων, περίπου 30,2 εκατ. δολ. σε μετοχές της εταιρείας και επιπλέον 1,1 εκατ. δολ. σε άλλες αποδοχές όπως ανακοίνωσε η ίδια η Boeing. Τα χρήματα από τις μετοχές δεν θα μπουν στην τσέπη του εάν δεν τις πουλήσει όλες, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αμέσως. Επίσης ο ίδιος ενδέχεται να επιστρέψει πίσω κάποιο από αυτό το ποσό στην εταιρεία εάν αποχωρήσει από αυτήν έως τα τέλη του έτους, όπως έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει.

Το 2022 ο Καλχούν είχε συνολικές αποδοχές της τάξης των 22,6 εκατ. δολ., ενώ το 2021 το ποσό αυτό είχε φτάσει τα 21,2 εκατ. δολ. Είχε τοποθετηθεί στη θέση του διευθύνοντος συμβούλιου της εταιρείας το 2020 και οι αποδοχές του 2023 ήταν οι μεγαλύτερες στη θητεία του.

Ο Καλχούν αρνήθηκε επίσης να αποδεχτεί επιπλέον ετήσιο μπόνους απόδοσης της τάξης των 2,8 εκατ. δολαρίων λόγω του συμβάντος με το αεροσκάφος της Alaska Airlines τον Ιανουάριο. Το συμβάν αυτό ξεκίνησε σειρά από ομοσπονδιακές έρευνες για τον τρόπο λειτουργίας της κατασκευάστριας εταιρείας.

Αποτελέσματα

Η Boeing είχε παρουσιάσει βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα το 2023. Συνέχισε να χάνει χρήματα, όπως κάνει κάθε χρόνο από το 2019 και μετά, αλλά μείωσε αυτές τις απώλειες κατά 60%, ανακοινώνοντας λειτουργικές ζημιές 1,8 ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η μετοχή της είχε ενισχυθεί κατά 37% κατά τη διάρκεια του 2023 και τον Δεκέμβριο πέτυχε παραγγελίες – ρεκόρ σε επιβατικά αεροσκάφη. Το 2023 ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές πωλήσεων για την αμερικανική εταιρεία καθώς οι αεροπορικές ζητούσαν συνεχώς νέα τζετ για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση για ταξίδια.

Η Boeing μετά το συμβάν της αποκόλλησης τμήματος της ατράκτου από αεροσκάφος της Alaska Airlines στις αρχές του έτους προχώρησε σε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα αμειφθούν φέτος τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη της. Μετά τις νέες αλλαγές οι αποδοχές των επικεφαλής στο τμήμα επιβατικών αεροσκαφών θα διαμορφώνονται κατά 60% με βάση τη λεγόμενη λειτουργική απόδοση της εταιρείας και κατά 40% με βάση τα οικονομικά της αποτελέσματα. Μέχρι το 2023 τα οικονομικά αποτελέσματα καθόριζαν τις αποδοχές των επικεφαλής σε ποσοστό 75%.

Ερευνα

O Καλχούν μπήκε για τα καλά στο μικροσκόπιο του κλάδου, των εποπτικών Αρχών και των επικεφαλής αεροπορικών εταιρειών στις οποίες η Boeing πουλά αεροσκάφη, μετά το συμβάν με το 737 Max 9 που ανήκε στην Alaska Airlines. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που το αφεντικό της εταιρείας αποχωρεί τώρα από αυτήν.

Προκαταρκτική έκθεση των αρμόδιων αμερικανικών Αρχών, του National Transportation Safety Board – NTSB, επιρρίπτει στην Boeing κατασκευαστικές ευθύνες για το κομμάτι της ατράκτου που αποκολλήθηκε. Η αμερικανική εταιρεία ζήτησε δημόσια συγγνώμη για το συμβάν και ανακοίνωσε μέτρα για τη βελτίωση των διαδικασιών παραγωγής και του ποιοτικού ελέγχου.

Τώρα η εταιρεία χρειάστηκε να επιβραδύνει την παραγωγή του 737 Max καθώς προσπαθεί να επιλύσει κατασκευαστικά ζητήματα και ορισμένες αεροπορικές εταιρείες αναγκάστηκαν να τροποποιήσουν τα προγράμματα πτήσεών τους λόγω καθυστερήσεων στις παραδόσεις των αεροσκαφών που είχαν παραγγείλει. Η Boeing έχει ενημερώσει ότι θα δεχτεί οικονομικό πλήγμα το πρώτο φετινό τρίμηνο λόγω αυτών των προκλήσεων στην παραγωγή.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More