Η αγοραστική δύναμη των μέσων μισθών στην Κύπρο αυξήθηκε το 2023-2024 και οι αυξήσεις στους ονομαστικούς μισθούς υπερκάλυψαν τις επιπτώσεις του πληθωριστικού κύματος, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της 21ης Ετήσιας Έκθεσης για την Οικονομία και την Απασχόληση του Ινστιτούτο Εργασίας Κύπρου ΠΕΟ (ΙΝΕΚ-ΠΕΟ), που παρουσιάστηκαν το πρωί της Τρίτης στη Λευκωσία.
Η μελέτη εκπονήθηκε από ομάδα συνεργατών του Ινστιτούτου Εργασίας Κύπρου ΠΕΟ, με βασικό συντελεστή και επιστημονικό υπεύθυνο τον Ηλία Ιωακείμογλου.
Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, η θετική εξέλιξη της αύξησης της αγοραστικής δύναμης των μέσων μισθών έρχεται να σημειώσει το θετικό αποτέλεσμα των προσπαθειών του συνδικαλιστικού κινήματος για διεκδίκηση αυξήσεων που να βελτιώνουν τους πραγματικούς μισθούς.
Τα συμπεράσματα της έκθεσης έδειξαν ότι η αύξηση της αγοραστικής δύναμης των μισθών στην Κύπρο επιτεύχθηκεχάρη στη μείωση του ποσοστού ανεργίας σε χαμηλά επίπεδα, στην εφαρμογή του κατώτατου μισθού και στις παρεμβάσεις των εργατικών συνδικάτων.
Δεν βελτιώθηκε η αναδιανομή εισοδήματος
Προστίθεται ωστόσο ότι η αύξηση του πραγματικού μισθού σε επίπεδο κατά 11% υψηλότερο από τον μέσο όρο της περιόδου 2006-2011, προστατεύει τους μισθωτούς από μια περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής τους θέσης, δεν αντισταθμίζει όμως την αναδιανομή του εισοδήματος που έχει πραγματοποιηθεί σε βάρος της μισθωτής εργασίας μετά το 2015, διότι η αναδιανομή δεν πραγματοποιείται μόνο μέσω του πληθωρισμού αλλά και μέσω των αυξήσεων της παραγωγικότητας, τις οποίες καρπώθηκαν εξ ολοκλήρου οι επιχειρήσεις.
Η κ. Χαραλάμπους επισήμανε και τα εξής από την έκθεση:
- Η μείωση του μεριδίου της εργασίας στα έτη 2013-2024 ανήλθε σε περίπου έξι μονάδες του προϊόντος του επιχειρηματικού κόσμου.
- Η κερδοφορία με κριτήριο την απόδοση πάγιου κεφαλαίου βρίσκεται σε επίπεδο 70% ψηλότερο από το επίπεδο του 2010. Μόνο κατά το ήμισυ οι μειώσεις του κόστους εργασίας μεταφράστηκαν σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας τιμής.
- Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος σε τρέχουσες τιμές είναι ελάχιστα αυξημένο, 6% σε σύγκριση με το 2010, ενώ σε άλλες χώρες π.χ. Ισπανία και Πορτογαλία η αύξηση είναι από 20% ως 25%.
- Το ποσοστό των χαμηλόμισθων στο σύνολο των μισθωτών είναι ψηλό, ένας στους τέσσερις. Αναλύοντας δε τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους επισφαλείς εργαζόμενους καταλήγει στο συμπέρασμα για παγίδα επισφάλειας αν δεν υπάρξουν συνδικαλιστικές και κρατικές επεμβάσεις.
- Η γενική γραμματέας της ΠΕΟ υποστήριξε ότι από την έκθεση αναδεικνύεται η απροθυμία του κεφαλαίου να επενδύσει παραγωγικά τα κέρδη που αποκόμισε από τις μειώσεις του εργατικού κόστους. «Και εδώ αναδεικνύεται ακόμα ένα ζήτημα καθοριστικό για την εργασία: Η ανάπτυξη στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εντατικοποίηση της εργασίας, στις αυξημένες ώρες εργασίας, στην ένταξη στην εργασία νέων ομάδων εργαζομένων με χαμηλούς μισθούς».
Συλλογικές συμβάσεις για όλους
Για το μεγάλο θέμα της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων, η Σωτηρούλα Χαραλάμπους επισήμανε πως «έχει υπερωριμάσει πλέον η ανάγκη για μέτρα, έτσι που το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης μεταξύ των μερών που εκπροσωπούν συλλογικά εργοδότες και εργαζόμενους σε ένα κλάδο να είναι υποχρεωτικό για όλους. Είναι η στιγμή συντεχνίες, κυβέρνηση και εργοδότες να προχωρήσουμε σε πρότυπες συλλογικές συμβάσεις σε κλάδους που δεν υπάρχουν και το μόνο και βασικό κριτήριο για την παραχώρηση αδειών απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες να είναι η πλήρης εφαρμογή συλλογική σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους».
Κατέληξε λέγοντας ότι «είναι η ώρα να τεθεί ως κριτήριο ανάθεσης για υπηρεσίες και έργα που πραγματοποιούνται κατά κύριο λόγο με δημόσια χρηματοδότηση η ύπαρξη συλλογικών συμβάσεων».
Πηγή: philenews.com