Monday, September 9, 2024
Home » Αύξηση επενδύσεων και σταδιακή αποκλιμάκωση επιτοκίων το 2024

Αύξηση επενδύσεων και σταδιακή αποκλιμάκωση επιτοκίων το 2024

0 comments

Ιδιαίτερα ανθεκτική χαρακτηρίζει τηνελληνική οικονομία κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2023 η Alpha Bank, η οποία στο τελευταίο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων επισημαίνει πως καταγράφηκε ένας από τους υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης (2,2%) μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τη χρονιά που πέρασε αναδύθηκαν συγκεκριμένες τάσεις στην ελληνική οικονομία, ενώ υπάρχουν και μια σειρά από προκλήσεις με φόντο το 2024. Μεταξύ άλλων, στο Εβδομαδιαίο Δελτίο της η Alpha Bank αναφέρεται στην τάση ενίσχυσης των επενδύσεων στο αναπτυξιακό μείγμα, σημειώνοντας πως υπάρχει προσδοκία αυτό να ενισχυθεί την επόμενη τριετία, ύστερα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για το αξιόχρεο της χώρας, τη σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκίων – πιθανότατα αρχής γενομένης πριν από τα μέσα του 2024 – και την πρόσφατη εξασφάλιση επιπλέον πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τουρισμός

Επιπλέον, το 2023 αποτελεί, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έτος-ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό ξεπερνώντας τις ιστορικά υψηλές επιδόσεις του 2019 σε όρους αφίξεων και εισπράξεων. Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η κατανομή των τουριστικών ροών σε περισσότερες περιφέρειες, η υλοποίηση νέων έργων υποδομών και η κάλυψη των ελλείψεων ανθρώπινου δυναμικού στα ξενοδοχεία της χώρας συνιστούν ορισμένες προκλήσεις οι οποίες δύνανται να αναβαθμίσουν περαιτέρω το τουριστικό προϊόν της χώρας.

Μια από τις σημαντικότερεςπροκλήσεις που αντιμετώπισαν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια του 2023 ήταν ο πληθωρισμός. Πλέον, σύμφωνα με την Alpha Bank και με γνώμονα τη διαμόρφωση των συνθηκών για μια σταδιακή μείωση των επιτοκίων εντός του 2024, μπορεί να θεωρηθεί μόνιμη η υποχώρηση των πληθωριστικών προσδοκιών.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More